Türk Musevileri müzesi açıldı

Güncelleme Tarihi:

Türk Musevileri müzesi açıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2001 17:16

Karaköy`de, 500. Yıl Vakfı`nca Zülfaris Sinagogu`nun yeniden düzenlenmesiyle oluşturulan '500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi' açıldı.

Haberin Devamı

İnşa edildiği tarih kesin olarak belirlenemeyen, ancak 1671 yılında mevcut olduğu bilinen ve 19. yüzyıl başında eski temelleri üzerinde yeniden yapılan Zülfaris Sinagogu, 1890, 1904 ve 1968 yıllarında tamir ve restorasyonlardan geçirildi.

1983`ten sonra ibadethane olarak kullanılmayan sinagog, Kamhi ailesinin katkıları ve Naim Güleryüz`ün tasarımıyla müze olarak düzenlendi.

Müzenin ana sergi salonunda, Türkiye Yahudileri`nin kültürel mirasları, Müslüman toplumla beraberlik ve etkileşimi, ülkenin sosyal ve devlet yaşamına katılmaları konusundaki belge, obje ve fotoğraflar yer alıyor. Etnografya bölümünde ise doğum, sünnet, çeyiz, düğün, giysiler gibi konular ``aile yadigarı objeler`` ile sergileniyor.

 Müzenin girişinde de, 1. Dünya Savaşı`nda Çanakkale`de ve İstiklalSavaşı`nda şehit olan Türk Musevi cemaatine mensup askerler anısına dikilen bir anıt bulunuyor.

Haberin Devamı

500. Yıl Vakfı Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve iÅŸadamı Jak Kamhi, Türk Musevileri Müzesi`nin, Osmanlı ile Türkiye Cumhuriyeti`nin üstün deÄŸerlerini ve çeÅŸitli din ve kültüre mensup insanların yüzyıllar boyu birarada yaÅŸamasını sergilediÄŸini bildirdi. Â

Kamhi, vakıf olarak Museviler`in Türk topraklarındaki huzurlu yaşamlarının anmak ve Türk toplumuna şükranlarını ifade etmek üzere 1992 yılında tasarladıkları etkinliklerin sonuncusunun, bu müzenin oluşturulması olduğunu söyledi.  Kamhi, müzenin hacminin küçük, içeriğinin ise büyük olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bu müzenin, 21. yüzyıla girerken karşılaşılan bunalımlı günlere rastlamasının büyük bir anlamı var.  Kalıcı bir barış, istikrarlı bir uÄŸraÅŸ veren ülkelere karşı kendi baskı ve zulüm rejimlerini sürdürmeye çalışanların, her türlü teröre baÅŸvurdukları bir dönemi yaÅŸamaktayız.Â

Halbuki bu müze, İslam dinine önderlik yapan Osmanlı`nın üstün değerlerini, büyük lider Atatürk`ün armağanı Türkiye Cumhuriyeti ve Türk toplumunun bunların üstüne yenilerini ilave ederek, muhtelif din ve kültüre mensup insanların yüzyıllar boyu birarada yaşamalarını sergilemektedir."

Haberin Devamı

Türk Musevi Cemaati BaÅŸkanı Bensiyon Pinto da, müze haline getirilen Zülfaris Sinagogu`nun birçok ailenin anılarında özel bir yeri bulunduÄŸunu, bugünden itibaren de tarihe tanıklık yapma görevini bir baÅŸka ÅŸekilde sürdüreceÄŸini anlattı.Â
   Â
ONURSUZLUĞA HİÇ MARUZ KALMADIK
       Â
Dünyada müze haline getirilen ibadethaneler içerisinde pek azının böyle zengin bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Pinto, Avrupa`da bugün müze olarak kullanılan ibadethanelerin birçoğunun tarihin karanlık dönemlerinde saldırıya uğradığını, yıkılıp aşağılandıklarını söyledi. Pinto, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ne mutlu bize ki, 700 yıllık bir geçmişe sahip cemaatimiz, bu topraklarda böyle bir onursuzluğa hiç maruz kalmadık. Bugün dünya çapında yaşanmakta olan karmaşayı göz önünde bulundurduğumuzda, ülkemizde yüzyıllardır din, ırk ayrımcılığına maruz kalmadan örnek birşekilde hep birlikte yaşadığımız devletimizi gelecek nesillere anlatacak ve gösterecek bir abide dikilmekte."

Haberin Devamı

Müzenin düzenlemesini yapan 500. Yıl Vakfı BaÅŸkan Vekili Naim Güleryüz de, Türk Musevileri Müzesi`nin, çoÄŸunluÄŸu Müslüman olan bir ülkede gerçekleÅŸtirilen Musevilere ait ilk müze olduÄŸunu bildirdi.Â

Törene, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan, ANAP Genel Başkan Yardımcısı Sühan Özkan, ANAP İstanbul Milletvekili Cavit Kavak, ABD`nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, Fransa`nın Ankara Büyükelçisi Bernard Garcia, İngiltere`nin Ankara Büyükelçisi David Logan`ın ve İsrail`in Ankara Büyükelçisi David Sultan`ın da aralarındabulunduğu birçok ülkenin diplomatik temsilcileri, Fransa, İngiltere veİtalya Musevi cemaatleri başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!