Türk Milli Takımı'na Kore’de Kunuri desteği

Güncelleme Tarihi:

Türk Milli Takımına Kore’de Kunuri desteği
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2002 01:13

Güney Kore'nin Türkiye Büyükelçiliği Başkátibi Hee-Chul Lee, 2002 Dünya Kupası'nda Korelilerin Türk Milli Takımı'nı desteklemeleri için internet üzerinden özel bir kampanya başlattıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Güney Kore'nin Türkiye Büyükelçiliği Başkatibi Hee-Chul Lee, 2002 Dünya Kupası esnasında Koreliler'in Türk Milli Takımı'nı desteklemeleri için internet üzerinden özel bir kampanya başlattıklarını söyledi.

Başkatip Hee-Chul Lee, Büyükelçilik vasıtasıyla açılan sitede, pek çok Koreli'nin hafızasında canlılığını koruyan Kore-Türkiye dostluğunun tarihsel dayanaklarına dikkat çektiklerini vurgulayarak, kampanyanın başlamasının üzerinden pek az bir süre geçmesine rağmen, desteğin hızla büyüdüğünü ifade etti.

Hürriyet'e yaptığı ziyaret sırasında, kendimizi ‘‘Kore muhabiri’’ olarak tanımlamamızdan duyduğu memnuniyeti gizlemeyen Hee-Chul Lee, sorularımızı cevaplandırdı.

Türk Milli Takımı'nı desteklemek için internet üzerinden kampanya başlatmak fikri nasıl ortaya çıktı?

- Bildiğiniz gibi, Türkiye ile Güney Kore arasında derin bir tarihsel bağ var. Türkler, Güney Kore'nin bağımsızlığını kazanması için canlarını vermekten çekinmediler. Biz 2002 Dünya Kupası'nı, bu tarihsel bağın tazelenmesi için önemli bir fırsat olarak telakki ediyoruz. Türkiye'ye karşı duyduğumuz gönül borcunun hiç değilse bir kısmını ortaya koymak için böyle bir kampanya başlattık.

Hedefiniz ne?

- Hedefimiz, Türk Milli Takımı'nın Brezilya, Çin ve Costa Rika ile yapacağı maçlar esnasında, trübünlerin Koreli futbolseverler tarafından doldurulmasını sağlamak. Bu desteğin, Brezilya ve Costa Rika maçları için değilse bile, özellikle Çin maçı için son derece önemli olacağını düşünüyorum.

Neden?

- Çünkü Çin Güney Kore'ye komşu bir ülke. Bu itibarla, pek çok Çinli seyirci, bu maç için Seul WorldCup Stadyumu'na hücum edecektir. Halbuki Türkiye ile aramızda yaklaşık 10 bin kilometre var. Türk futbolseverler çok isteseler bile yeterli desteği sağlayamayabilirler takımları için. İşte biz bu dengeyi temin etmek istiyoruz. Koreliler trübünleri doldurup Türkiye'yi desteklerse, Türkiye kendini evinde gibi hissedecektir.

TÜRKİYE'YE BORÇLUYUZ

Brezilya ve Costa Rika maçları ne olacak?

- Brezilya ve Costa Rika'dan gelecek seyirci sayısı ile Türkiye'den gelecek seyirci sayısı birbirini dengeleyecektir zaten. Koreliler de Türkiye'yi desteklediği zaman trübün avantajı kendiliğinden Türkler'in lehine işleyecektir.

Peki ama ne ölçüde karşılık bulacak bir kampanya bu?

- Dünya Kupası'nın başlamasına üç aya yakın zaman olmakla birlikte, destek inanılmaz bir hızla büyüyor. İşgali ve savaşı yaşamış nesil Türkiye'nin farkında zaten. Genç nesil üzerinde etkili olabilirsek trübünler dolacağını ümit ediyorum. Türk Futbol Federasyonu'nundaki arkadaşlarla da konuştuk. Onlar da destekliyor kampanyamızı.

Brezilya ve Costa Rika'daki Kore Büyükelçileri de, o ülkelerin takımlarını desteklemek için benzer bir kampanya başlatabilirler mi?

- Bunun için bir sebep bulabileceklerini sanmıyorum. Ama bizim sebebimiz var. Türkiye'ye karşı olan borcumuzun hiç değilse bir kısmını ödemek için sportif bir jest olacaktır bu.

Diyelim ki, Türkiye ve Kore Milli Takımları, kendi gruplarından çıkıp birbirlerine rakip haline geldiler. O zaman ne olacak?

- Öyle bir maçın nefis bir dostluk gösterisine sahne olacağından hiç kuşkum yok.

Kunuri'deki süngü savaşı

25 Ekim 1950 tarihi, Güney Kore'yi işgalden kurtarmak için savaşan Birleşmiş Milletler Gücü için dönüm noktasıydı. Çünkü Kuzey Kore saflarında çarpışmak için gizlice Güney Kore topraklarına giren 200 bin kişilik Komünist Çin ordusu, müttefiklere karşı birkaç koldan saldırıya geçmişti. Başta Amerikan birlikleri olmak üzere, Güney Kore güçlerinde bozgun başlamıştı.

General Tahsin Yazıcı komutasındaki Türk tugayı, Busan'a 17 Ekim'de ayak basmıştı. Bölgeyi hiç tanımadığı halde bir hafta içinde cepheye sevkedilen Türk tugayını büyük bir görev bekliyordu.

Takvimler 26 Kasım'ı gösterirken, Kunuri'de büyük çarpışma başlamıştı bile. Kunuri, Kuzey Kore'nin başkenti Piyong-Yang'ın kuzeyinde küçük bir kasabaydı. Kasabanın sırtını yasladığı Sinminni tepelerini tutma görevi de Türk tugayına verilmişti.

General Tahsin Yazıcı komutasındaki Türk askerleri, üç gün üç gece süren savaş sırasında büyük bir direniş göstererek Çin ordusunun cepheyi yarmasına izin vermemiş ve böylece Amerikan birliklerinin toptan imha edilmesini de önlemişti. Özellikle süngü savaşı, Türk tugayının direnişinde sembol haline gelmişti.

İlk gece 78 asker şehit olmuş, 352 kişi ise yaralanmıştı. Üç günün bilançosu ise 461 şehit, 5 bin 247 yaralıydı.

Türk tugayının Kunuri'de gösterdiği üstün başarı, Birleşmiş Milletler Gücü'nün de moralini yükseltmiş, Çinliler ise bozguna uğramıştı.

Kunuri Savaşı'ndan sonra ‘‘Kuzey Yıldızı’’ olarak anılan Türk tugayına, Amerikalı General McArtur tarafından, ‘‘Kahramanlar Kahramanı Birlik’’ ünvanı verilmişti.

Güney Koreliler, bağımsızlıklarını kazanmalarında bu kadar önemli bir rol üstlenen Türkler'i asla unutmadılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!