Türk medyası uyum köprümüz

Güncelleme Tarihi:

Türk medyası uyum köprümüz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2001 00:00


Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN
Haberin Devamı

Almanya İçişleri Bakanı Otto Schily, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Hürriyet Gazetesi'nin sahibi Aydın Doğan ile Doğan Medya Grubu Başkan Yardımcısı ve Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'le biraraya geldi.

Schily, ‘‘Türk medyası uyum köprümüz’’ derken, Doğan gruba ait yayın organlarının felsefesinin, Almanya'da yaşayan Türk insanının Alman toplumuyla bütünleşmesine tam destek vermeyi amaçladığını söyledi.

Almanya İçişleri Bakanı Otto Schily, Türk medyasının Almanya'da yaşayan Türkler'in kendi ülkeleriyle, yeni vatanları arasında bir köprü görevi gördüğünü söyledi. Schily, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Hürriyet Gazetesi'nin sahibi Aydın Doğan ile Doğan Medya Grubu Başkan Yardımcısı ve Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ile önceki gün Berlin'de görüştü. Schily, ‘‘Uzun süre Almanya'da yaşamak isteyen Türkler'in topluma ve yasalara uyum sağlaması gerektiği konusunda Sayın Doğan ile fikirbirliği içindeyiz. Uyum sağlama derken, kendi özbenliklerini kültürlerini ve anavatanlarıyla olan ilişkilerini koparmadan Alman toplumuna entegre olmalarını kastediyoruz’’ dedi.

Berlin'deki Federal İçişleri Bakanlığı'nda yapılan ve yaklaşık 1.5 saat süren görüşmede Aydın Doğan, Almanya'da yaşayan Türkler'in eşit haklara sahip yurttaş olmak istediklerini kaydetti. Doğan, ‘‘Biz Almanya'da yaşayan Türkler'in Alman toplumu ile uyum içinde yaşamalarını istiyoruz. Çünkü böyle bir durum hem Türkler'in, hem de Alman toplumunun yararınadır. Biz burada yaşayan Türkler'in Alman toplumunun bir parçası olmasını istiyoruz~’’ diye konuştu.

VATANDAŞIN SESİYİZ

Aydın Doğan, gruba ait yayın organlarının felsefesinin Türkler'in Alman toplumuna bütünleşmesine, uyumlu bir şekilde barış içinde yaşamalarına tam destek vermek olduğunu dile getirdi.

Doğan, Almanya'da yayınlanan Türk gazetelerinin, ülkede yaşayan ve zaman zaman kendilerine bazı alanlarda haksızlık yaptığı hissine kapılarak şikayetlerde bulunan Türk toplumunun sesi olduğuna da dikkat çekti. Doğan, ‘‘Burada yaşayan Türk toplumu, uğradığı haksızlıkları dile getirmemizi bekliyor ve bunu istiyor da. Zaten hür basının görev bilinci ve sorumluluğu içinde bunu yapması en doğal bir olgudur’’ dedi. Basında çok sesliliğin önemine ve gerekliliğine dikkat çeken Doğan, demokrasilerde ‘‘Tornadan çıkmış gibi tek tip gazeteciliğe’’ yer olmadığı görüşünü de vurguladı.

Otto Schily, Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Birlik 90/Yeşiller'den oluşan koalisyon hükümetinin uyuma son derece önem verdiğini belirterek, şöyle konuştu:

‘‘Biz, Almanya'ya gelen insanların kendi ülkeleriyle ilişkilerini koparmalarını istemiyoruz. Uyum bu bağlar sürdürülerek de sağlanabilir. Önemli olan Almanya'da geçerli yasalara saygı gösterilerek, temel değerler kabullenerek barış içinde, birlikte yaşanmak istenmesidir.’’

Türk-Alman dostluğu için ele ele

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ve Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Türkiye'nin Almanya Büyükelçisi Osman Korutürk (Soldan 2.) Yeşiller Milletvekili Cem Özdemir ve Alman Hükümet Sözcüsü Uwe-Karsten Heye (Sağ başta) ile de biraraya geldi. Berlin'de yapılacak erken seçimlerden sonra Berlin İçişleri ve Çok Kültürlülük Senatörü adayı olarak ismi geçen Birlik 90/Yeşiller Milletvekili Cem Özdemir, Aydın Doğan'la uzun süre sohbet etti.

Azınlık statüsü olmaz

Otto Schily, kendisinin de doğduğu Ruhr havzasına 1900'lü yıllarda çok sayıda Polonyalı göçmenin geldiğini ve bu insanların artık sadece isimlerinin farklı olduğunu hatırlattı. Schily, ‘‘Bizim hedefimiz uyumdur, ama isteyenler, arzu edenler için asimilasyon da mümkün olmalıdır. Bu durum yadırganmamalıdır. İdeolojik yaklaşım yanlıştır’’ dedi. Alman Bakan, bazı Türk çevrelerin, Türkler'in azınlık olarak kabul edilmesi ve Türkler'e azınlık hakları verilmesi girişimi için de şöyle konuştu:

‘‘Bazı Türk stratejistler için bu önemli olabilir, ama biz böyle bir şeye asla izin vermeyiz. Böyle bir durum sürtüşmelere yol açar.’’

Türkler arasında işsiz sayısının artmasından endişe duyduklarını da dile getiren Schily, Berlin'de işsizlik oranı yüzde 17 civarında olduğu halde, Türkler arasında bu oranın yüzde 42'ye ulaştığını söyledi. Bu durumdan endişe ettiklerini belirten Bakan, ‘‘Bazı Almanlar ‘Çalışmadan para alıp, devletin sırtından geçiniyorlar' yorumunu yapıyorlar’’ dedi.

Schily, Almanya’daki temel eğitim kurumlarında ve meslek eğitiminde de Türk çocuk ve gençlerin yeterli derecede Almanca bilmemesi nedeniyle bazı sorunlar yaşandığına da işaret etti.

ORTAK PROJE

Hükümet Sözcüsü Uwe-Karsten Heye'nin Aydın Doğan ve Ertuğrul Özkök onuruna verdiği yemekte, Almanya'daki Türkler'in uyumu için yayın alanında ortak neler yapılabileceğinin üzerinde duruldu. Özellikle Kanal D'de ‘Almanya Penceresi’ gibi Almanca programlar sunulabileceği önerisi ilginç bulundu.

Halkın yanındayız

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Alman İçişleri Bakanı Otto Schily ile yaptığı görüşmede gruba ait yayın organlarının felsefesinin uyuma destek olduğunu söyledi. Ancak vatandaşların haklı şikayetlerini dile getirip, onların sesi olmayı sürdüreceklerini de belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!