Türk Lirası yabancıların da kafasını karıştırdı

Güncelleme Tarihi:

Türk Lirası yabancıların da kafasını karıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2008 12:04

Türk Lirası'nın dolar karşısındaki dalgalı seyri yabancıların da kafasını karıştırdı. Avrupa'nın iki önemli kurumundan iki farklı öneri geldi.

Haberin Devamı

İngiliz danışmanlık şirketi Capital Economics’in yükselen Avrupa ekonomileri uzmanı Neil Shearing, liranın değerinin kısa vadede daha çok düşeceğini savunurken, Avusturya'nın en büyük bankalarından Raiffeisen International Bank yatırımcılara YTL almalarını tavsiye etti.

Capital Economics analisti Neil Shearing, Financial Times'ta yer alan değerlendirmesinde, YTL'nin değerinin kısa vadede daha çok düşeceğini belirtti. Liranın değerinin yüzde 15 daha düşük olması gerektiğini söyleyen Shearing, liranın 2007 yılının sonuna kadar yaşadığı güçlü toparlamanın da ekonomik esaslara göre izahatının zor olduğunu belirtti.

Shearing, liranın zayıflığının çekirdek enflasyon için sorun yaratabileceği uyarısında da bulundu.

Raiffeisen analisti Gintaras Shlizhyus ise tam ters yönde bir görüş savunuyor. Merkez Bankası'nın yarın yapacağı toplantıda faizleri yarım puan indirebileceğini kaydeden Shlizhyus, yatırımcılara Türk Lirası enstrümanlara yatırım yapmalarını önerdi. Shlizhyus, "faiz indirimi ile ilgili beklentilerimiz doğru çıkarsa piyasalar bunu çok olumlu karşılayacak ve YTL hemen değer kazanmaya başlayacak. Çeyrek puanlık indirim halinde ise biraz daha yavaş bir hareket görülebilir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Doların YTL karşısında Mart ayına kadar 1.19 seviyesine gerileyebileceğini ifade eden Shlizhyus, yüksek faizlerin yerel paraya destek verdiğine işaret etti.

DOLARDA HAREKETLİ GÜNLER

Geçtiğimiz yıl en çok kazandıran para birimleri arasında yer alan YTL yeni yılda biraz daha dalgalı bir seyir izliyor. Özellikle son haftalarda Londra kaynaklı fon alışları YTL'nin değerini düşürürken, dolar kuru bir ara 1.24 YTL seviyelerine kadar çıktı. Son iki gündür daha sakin bir seyir izleyen dolar bugün 1.20-.121 YTL bandında hareket ediyor. Doların YTL karşısında yılbaşına göre değer artışı da yüzde 3 seviyesinde gerçekleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!