Türk Kızılayı yeni çadırını tanıttı

Güncelleme Tarihi:

Türk Kızılayı yeni çadırını tanıttı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2012 13:57

Türk Kızılayı, içerisinde ebeveyn bölümü, oturma odası ve mutfak ünitesinin bulunduğu 3 bölümden oluşan 28 metrekarelik çadırını tanıttı.

Türk Kızılayı'nın afetzedelerin güvenliği ve rahatlığını göz önünde bulundurarak tasarladığı yeni konsept ve renkteki çadırların üretimine Etimesgut Yerleşkesi'ndeki Çadır Üretim Merkezi'nde başlandı.
Türk Kızılayı Yerleşim Sistemleri Üretim İşletmesi Üretim Birim Yöneticisi Nuran Oklan İbrikcioğlu, ine yaptığı açıklamada, yeni üretilen çadırlarda konsept değişikliğine gidildiğini söyledi.
Yapılan değişiklik ve bölümlerle çadırları daha işlevsel hale getirdiklerine işaret eden İbrikcioğlu, 28 metrekarelik çadırların 14 metrekarelik bölümünün oturma odası, 7 metrekaresinin ebeveyn odası ve 7 metrekaresinin ise giriş olarak tasarlandığını kaydetti.

İbrikcioğlu, giriş kapısının sağında, sac plakalı, yanmaz kumaş takviyeli baca deliği bulunduğuna dikkati çekerek, “Normalde çadırların içinde soba yaktırmaktan yana değiliz. Ama insanlar her durumda soba yakmak için bezi keserek delik açıyorlar. Bu nedenle daha güvenli olması amacıyla çadırlara baca deliği biz koyduk. Baca deliği sac plakayla yapılmıştır. İçerisinde de 3 bin santigrat dereceye dayanan, karbon esaslı bir yanmaz bir kumaş vardır” diye konuştu.

Giriş kapısının sol tarafında ise mutfak olarak tasarlanan bir bölüm bulunduğu belirten İbrikcioğlu, buranın da bulaşık ve çamaşır yıkama ile gıda malzemelerinin depolanması amacıyla oluşturulduğunu anlattı.
İbrikcioğlu, orta kısımda ise yan duvarlarında 2 pencere olan 14 metrekarelik bir yaşam alanı bulunduğunu dile getirerek, pencerelerin içten kapaklı, dışarıdan da bantla sabitlenebildiğini ifade etti.

KIZILAY'IN YENİ ÇADIRI / FOTO GALERİ

Isı yalıtımlı, su geçirmez ve yanmaz

Yeni çadırlarda ebeveynlerin ayrı yatabileceği bölüm de bulunduğuna dikkati çeken İbrikcioğlu, bu kısımda acil durumlar için tasarlanmış fermuarlı kapının da olduğunu söyledi.
İbrikcioğlu, yeni çadırların tavanının PVC, duvarlarının ise yüzde 100 pamuklu kumaştan yapıldığını belirterek, astarının ısı yalıtımlı, tabanının da PVC ve ısı yalıtımlı olduğuna kaydetti.
Çadır tavanlarının da şu geçirmez olduğunu vurgulayan İbrikcioğlu, şöyle devam etti:
“Tavan için yanmaz branda kullanıldı. Yan duvarlar su geçirmezliğin yanı sıra yanmazlık özelliği bulunan yüzde 100 pamuklu brandadan, iç astarı ise ısı yalıtımı sağlayan malzemeden üretildi. Çadırımızın taban ve etekleri de su geçirmez ve yanmaz özelliktedir.
Yeni çadırlar, ısı farkını içeri yansıtmayacak. Bununla ilgili testlerimizi yaptık. Gece yapılan testlerde, dışarının sıcaklığı eksi 10 dereceyken, içeride sobayı yaktığımızda sıcaklık 20-25 dereceye ulaştı. Üstelik soba kömürle değil, odunla yakılmıştı. Bu sıcaklık uzun süre de muhafaza edildi.”

Renk değişimi

Kızılay çadırı denilince akla beyaz rengin geldiğine işaret eden İbrikcioğlu, afetzedelere moral vermek ve psikolojik destekte bulunmak amacıyla yeni çadırlarda renk değişikliği de yapıldığını söyledi.
İbrikcioğlu, araştırmalar yapılarak ve psikologların görüşleri alınarak, beyaz çadırların maviyle renklendirilmesinde karar kılındığını dile getirdi.

Yeni çadırlardan, ilk etapta 10 bin adet üretileceğini kaydeden İbrikcioğlu, daha çok kış koşulları düşünülerek tasarlanan bu çadırların özellikle Van, Erzurum ve Erzincan'daki bölgelere sevkiyatının yapılacağını söyledi.

4 kişiyle 20 dakikada kurulabilir

İbrikcioğlu, 4 kişinin 20 dakikada yeni çadırı kurabileceğini, kişi sayısı artıkça kurulum süresinin de azalacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:
“140-150 kiloya yakın ağırlığı bulunan yeni çadırların kurulumu çok basit. Çadırlarımızın boyutu büyüdü ancak tasarlanırken kurulumu ve ağırlığı ona göre hesaplandı. Çadırda kullanılan bütün borular aynı uzunlukta. Dolayısıyla insanların kafasını karıştıracak bir durum yok. Çadırların içinde kuruluş şemaları da mevcut.

104 personelimiz var. 16 metrekare çadırları tek vardiyayla günde 100-110 tane üretebiliyorduk. 28 metrekare çadırı da işçiliğinin daha yoğun olması nedeniyle tek vardiyayla günde 75-80 tane üretmeyi hedefliyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!