Türk kadını cumhuriyetin gerçeği

Güncelleme Tarihi:

Türk kadını cumhuriyetin gerçeği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Demirel, ‘‘Türkiye'de kadın, toplumsal yaşamın her alanında yerini aldı. Bu, cumhuriyetin en önemli niteliğidir’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Müslüman toplulukların kadını hep ayırdığını, toplumsal yaşamdan uzak tuttuğunu ve evinde oturttuğunu ifade ederek, ‘‘Atatürk Türkiyesinde ise kadın toplumsal yaşamın her alanında yerini aldı. Bu, cumhuriyetin en önemli niteliğidir’’ dedi.

Tarih Vakfı'nın, Cumhuriyetin 75'inci Yılı dolayısıyla düzenlediği ‘‘Liseli Gençlerin Gözüyle Cumhuriyetimiz’’ konulu yerel tarih yarışmasında ödül kazanan öğrencilerin ödülleri dün Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle verildi. Törende konuşan Demirel, 75. yılında cumhuriyetin nimetlerini iyi anlamak gerektiğini, Cumhuriyeti yapamadıklarıyla değil yaptıklarıyla değerlendirmek gerektiğini anlattı. Demirel, ‘‘Cumhuriyet yaptıklarıyla bir heybetli tablodur’’ dedi. ‘‘Yarışmaya katılsam ödül alır mıydım bilmem ama, söyleyeceğim çok şey olurdu’’ diyen Demirel, 1990'lı yılları iyi anlamak için 1930'lu yılları iyi bilmek gerektiğini söyledi.

Demirel, 75. yılda çocukların büyüklerden daha iyi geldiğini ifade ederek, ‘‘Ben de konuşmalarımda, görüşlerimde çocuklardan yararlanıyorum. Çocuklardan esinlenmekten müstesna bir zevk alıyorum’’ dedi. Yarışmaya katılan lise öğrencilerinin ortaya koyduğu ürünlerin, Atatürk'ün, ‘‘Ey Türk istikbalinin evladı’’ sözüne uygun düştüğünü kaydetti. Demirel, ‘‘Yerel tarih yarışması, çocukların cumhuriyete bakarken, kendilerini ispatlama olayıdır’’ diye konuştu.

Türkiye'nin kendi üzerindeki örtüyü kaldırdığını anlatan Demirel, eskiden köylünün kendi dışındaki dünyayı sadece askere gidince gördüğünü, şimdi ise durumun çok değiştiğini anlattı.

Törende, Türk Tarih Vakfı adına Proje Genel Direktörü Yiğit Gülöksüz, Milli Piyango Genel Müdürü İlham Küsmenoğlu, Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay ve Devlet Bakanı Cavit Kavak birer konuşma yaptılar. Daha sonra ödül kazanan öğrencilerin ödülleri Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay tarafından verildi. Demirel, tüm öğrenciler birer kalem hediye ederken, Tarih Vakfı birer kitap setiyle ödüllendirdi. Demirel, öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu arada Hacettepe Üniversitesi'nin yeni öğretim yılı ve kongre merkezinin açılışında konuşan Demirel, ‘‘Halk, cumhuriyete bağlılığını ispatladı’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!