‘Türk Kaczynski’ alarmı

Güncelleme Tarihi:

‘Türk Kaczynski’ alarmı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2001 00:00


Haberin Devamı

Bombaları kadın çorabına sararak rasgele patlatan meçhul Türk, İstanbul polisini harekete geçirdi. Son 8 ayda 36 ayrı

yere bomba bırakanın aynı kişi olduğunun saptanması, ABD'nin en ünlü seri bombacısı Prof. Kaczynski'yi akıllara getirdi.

İstanbul polisi, ABD'nin en ünlü bombacılarından ‘Unabomber’ lákaplı Prof. Theodore J. Kaczynski benzeri meçhul bir bombacı yüzünden alarma geçti. Meçhul bombacının ‘imza’ gibi kullandığı kadın çoraplarının eldeki en önemli ipucu olduğu bildirildi. Kaczynski, 17 yıl boyunca bilgisayar firmalarına ve genetik bilimcilere yönelik düzenlediği bombalı eylemler sonucu 3 kişinin ölümüne neden olmuştu.

İstanbul'da son 8 ayda 36 ayrı yere konulan bombaların kimliği meçhul tek bir kişi tarafından gerçekleştirildiğinin belirlenmesi polisi harekete geçirdi. Son derece profesyonelce hazırladığı bombaları kadın çoraplarına sarıp düzensiz hedeflere bırakan meçhul kişi, son bombasını geçen hafta Taksim'deki Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin önüne bıraktı.

Meçhul bombacının, sıradan apartman ya da işyerlerinin girişlerine de patlayıcı bırakması ve hiçbir delil bırakmaması, polisin endişelerini artırdı.

İMZASI KADIN ÇORABI

Geçtiğimiz yıl aralık ayında bir bankamatiğin önünde patlayan zaman ayarlı boru tipi bomba, gazete sayfalarına tek sütun olarak yansıdığında pek dikkat çekmedi. Dikkatlerden kaçan bu küçük patlama polis bültenlerinde bundan böyle ‘faili meçhul’ olarak geçen seri bombacının ilk eylemiydi. İkinci bomba 10 gün sonra patladı. Bombayı inceleyen uzmanlar, aynı tesbiti yapınca seri bombacının profili ortaya çıktı. Bu ve bundan sonra patlatılan 34 bombanın hepsinin ortak özelliği, kadın çorabına sarılmış, zaman ayarlı ve boru tipi olmalarıydı.

Emniyet güçleri, araştırmalarını yoğunlaştırdıkları noktada, bombayı koyan örgüt ve kişiyi tespit etmeye çalışırken birbiri ardına patlamak üzere 2 farklı yere konulan ancak son anda imha edilen 2 bomba ile karşılaştı. Özellikler hep aynıydı. Uzmanların raporuna ilk kez bir kadın çorabına sarılı bomba tesbiti geçti. Hazırlanış profesyonel, seçilen hedefler düzensizdi.

Araştırmasını bu tip el yapımı bombaları hazırlayıp daha önce kullanan yasadışı İBDA/C örgütü ekseninde yoğunlaştıran polis, hedeflerin düzensizliği ve tutarsızlığıyla şaşkına döndü.

HİÇBİR İPUCU BIRAKMIYOR

Geçen 8 aylık süre içinde öne çıkan tek ilginç nokta bombacının ‘imza’ olarak kullandığı kadın çorabı oldu. Bugüne kadar patlamış ya da patlamak üzere bulunan bombalar üzerinde parmak izine rastlanmaması da polisin işini zorlaştıran bir başka neden oldu, görgü tanığı da yoktu.

Taksim'de geçen hafta konulan bomba meçhul kişinin 36'ncı eylemiydi. Polis şimdi tüm olanaklarıyla meçhul kişinin, yöntemleriyle akla getirdiği ABD'li matematik profesörü ‘Kaczynski’ nin Türk versiyonunu yakalamak için seferber...

FBI, 17 yıl peşinden koştu

İSTANBUL'da ortaya çıkan meçhul bombacının akıllara getirdiği Matematik Profesörü Theodore J. Kaczynski, FBI'ı tam 17 yıl peşinden koşturdu. Bu süre içinde hep robot resmiyle aranan ‘Unabomber’ lákaplı Kaczynski, ABD'nin çeşitli kentlerinde teknoloji karşıtı bir tavırla bilgisayar, uçak ve reklam firmalarıyla genetik bilimcileri hedef seçti. Hedeflerine bombalı mektuplar gönderen Kaczynski, bu eylemleri sonucu 3 kişinin ölümüne 22 kişinin yaralanmasına ve büyük maddi hasarlara neden oldu. 1998'de yakalandığında meçhul ‘Unabomber’ın Matematik Profesörü Kazcynski olduğu ortaya çıktı.

Bombacı profesörün teknoloji karşıtı, insanlığı onun tehlikelerine karşı uyaran ve sert eleştiriler içeren 8 sayfalık manifestosu ABD ve dünya medyasında yayımlandı. Çok ünlü bir matematik profesörüyken kariyerinin doruğunda doğaya dönüşü seçen, dağ başında kurduğu bir kulübede hem hayatını hem de eylemlerini sürdüren Kaczynski'nin manifestosu geniş yankı buldu ve tartışmalara neden oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!