Türk İsrail ve Filistinli iş adamları buluştu

Güncelleme Tarihi:

Türk İsrail ve Filistinli iş adamları buluştu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2007 14:59

Türk, İsrail ve Filistinli iş adamları bölge barışına temel teşkil edecek örnek proje olan “Erez” ya da yeni adıyla “Filistin Sanayi Bölgesi” projesi etrafında aylar sonra yeniden Tel Aviv'de buluştu.

Tel Aviv'de İsrail İmalatçılar Birliği'nin ev sahipliğinde buluşan üç taraf, hem projeyle ilgili umutlarını hem sıkıntılarını ortaya dökerken yapılması gerekenlerin bir an önce hayata geçirilmesi konusunda görüş birliğini sürdürdüler.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bu proje hayati önemde. Ya engelleri aşıp bacaların tüttüğünü göreceğiz ya da bölgedeki tek somut projede ümitlerin söndüğüne şahit olacağız” dedi.
Tel Aviv'deki toplantıya projenin mimarlığını yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yönetim kurulu üyeleri Faik Yavuz, Halim Mete ve İbrahim Çağlar, Filistin Koordinatörü Vehbi Dinçerler, TEPAV direktörü Güven Sak'ın da aralarında bulunduğu heyet dün gece Tel Aviv'e geldi.

Toplantıya İsrail tarafından İmalatçılar Birliği Başkanı Şraga Broş, Türk-İsrail İş Konseyi'nin yeni ve eski başkanları Menaşe Karmon ve Alon Liel ile 15 dolayında iş adamı katıldı. Filistin'i ise Filistin Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanı Ahmed Haşim Zugeyr başkanlığında bir iş adamları heyeti temsil etti.

“IŞIĞI YAKMAK İÇİN BURADAYIZ”

Toplantıda konuşan Hisarcıklıoğlu, son toplantının üzerinden geçen 20 aylık dönemi değerlendirirken, bu arada projeyle ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı. Hisarcıklıoğlu, Filistin halkının çok zor koşullar altında yaşamını sürdürmeye çalıştığını, İsrail ile Filistin arasında refah düzeyi bakımından büyük bir uçurum olduğunu belirtti.

İsrail için de hayatın kolay olmadığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Gazze'den geri çekilmek İsrail için zor karardı, ama başarılı şekilde uygulandı. Ancak sonrasında yaşananlar, barış umutlarını ve bu umutları yeşertecek somut projelerin hayata geçirilmesini erteledi. Uyuşmazlığın her iki tarafının da çözüm heyecanı kayboldu. İsrail'in de Filistin'in de umut ışığı söndü. Bugün bu ışığı yeniden yakmak için buradayız” dedi.İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, her iki tarafın da cesaretlendirici yaklaşımlarının daha ileri adımlar için kendilerini teşvik ettiğini dile getirdi.

Hisarcıklıoğlu, “Artık sahaya iniyoruz derken” şöyle devam etti: “Barış için sanayi projesine büyük bir önem ve öncelik veriyoruz. İnşallah çok kısa bir süre içerisinde inşaatlarımıza ilk kazmayı vurduğumuzda çabamızın karşılığını görmüş olacağız. İnşaat başladıktan sonra projenin yürütülmesini uygulayıcı şirket TOBB-BİS üstlenecek. Ankara Forumu ise uygulamanın garantörü olacaktır. O zaman Ankara Forumu olarak enerjimizi bölgede barışı geliştirecek yeni projelere ayırabileceğiz. Özel sektörün gelişimine ve işbirliğine katkı sağlayacak KOBİ finansmanı, girişimci geliştirme gibi konulara odaklanabileceğiz. Bu konularda da en az barış için sanayi projesi kadar somut ve yaratıcı yeni girişimlerde bulunabileceğiz. Sahaya indikten sonra TOBB olarak barış için sanayi projesine olan desteğimiz bir an bile azalmayacaktır. Tam tersine artık bizde Filistin'le İsrail'in bir paydaşıyız. En az onlar kadar biz de elimiz taşın altına koyuyoruz.”

PROJE KRİTİK DÖNEMEÇTE

Bölgeye yatırım için birçok Türk iş adamının hazır beklediğini, ancak bunun için öncelikle Filistin yönetimiyle imtiyaz sözleşmesinin imzalanmasını; İsrail ile de bölgeye gelecek yatırımcıları buradaki yatırımcılarla eş tutmak üzere bir taahhüt sağlanmasını istediklerini belirten Hisarcıklıoğlu, “Projemizde çok kritik bir dönemeçteyiz. Bu iki konuyu hallettikten sonra kritik dönemeci sağ salim geçmiş olacağız” dedi.

Hisarcıklıoğlu, Ankara Forumunun iki taraf arasında başlıca diyalog kanallarından biri olduğunu, barış için sanayi projesinin de barışa katkı sağlayacak en somut proje olduğunu belirtirken, “Bu nedenle projemiz barışın ve istikrarın tesisi için hayati önemdedir. Yarın ya önümüzdeki tüm engelleri aşıp Filistin sanayi serbest bölgesinde yeniden bacaların tüttüğünü göreceğiz, ya da bölgedeki tek somut projede ümitlerin söndüğüne şahit olacağız. Bu yüzden hepimiz son kritik dönemeci geçebilmek için üzerimize düşeni yerine getireceğiz” diye konuştu.

Toplantıya ev sahipliği yapan İsrail İmalatçılar Birliği Başkanı Broş da, taraflar arasında normalizasyonu sağlayacak konunun ekonomi ve bunun gereğini yapacaklar olanların da iş adamları olduğunu kaydetti. Ekonominin ve siyasal durumun birbirleriyle yakından ilintili olduğunu anlatan Broş, artan işsizliği şiddeti de beraberinde getirdiğini, İsrail için vatandaşlarının güvenliğini sağlamanın en önemli konuların başında geldiğini ifade eden Broş, hükümetin Filistin halkının yaşamını kolaylaştırmak, askeri kontrol noktalarını azaltmak konusunda elinden geleni yaptığını anlattı.
İş adamları olarak kendilerinin politik durumdan çok ekonomik konularla ilgilendiklerini söyleyen Broş, Ankara Forumunu “Bu bir açılımdır” diye niteledi.

Filistin heyeti Başkanı Ahmed Haşim Zugeyr de, Filistin halkının içinde bulunduğu sıkıntıları ve projeleriyle ilgili beklentilerini aktardı. Son toplantıdan bugüne hiçbir olumlu gelişmeye tanık olmadıklarını söyleyen Zugeyr, “Şimdi Filistin'de durumumuz eskisinden çok daha kötü” dedi. Filistin halkının örülen güvenlik duvarları, İsrail'in saldırıları, 9 aydır uygulanan ambargolar nedeniyle büyük baskı altında olduğunu ifade eden Zugeyr, kamu görevlilerinin maaşlarını bu süre içinde alamadıklarını, İsrail'in Filistin adına topladığı gümrük ve vergi gelirlerini vermediğini söyledi.
“Biz barıştan bahsederken barikatlar, askeri kontrol noktaları ekonomik olumsuzluklara yol açtı” diyen Zugeyr, “Filistin ekonomisi esir konumundadır” dedi.

Broş'a hitaben, İsrail hükümetinin Filistin ekonomisiyle ilgili engelleri kolaylaştırması konusunda destek isteyen Zugeyr, Doğu Kudüs'te çalıştırılmayan Filistinli kuruluşların da harekete geçirilmesine yardımcı olunulmasını talep etti.
Zugeyr, “Önce kendi aramızda güven sağlamamız gerekiyor” diye konuştu. Daha sonra TEPAV direktörü Güven Sak, son toplantıdan bugüne kadar projeyle ilgili gelişmeleri ve çalışmaları anlatan bir birifing sundu.
Bu arada TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu dün geldiği Ben Gurion havaalanında karşılaştığı Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz ile bir süre sohbet etti. TOBB heyetinin bugünkü çalışmaların ardında yarın Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!