Türk-Ä°ÅŸ Meclis'te

Güncelleme Tarihi:

Türk-İş Mecliste
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2002 13:13

Hükümeti uyarmak amacıyla Güvenpark'ta oturma eylemini sürdüren Türk-İş yöneticileri, bugün sırasıyla Meclis'i, MHP lideri Bahçeli'yi, Saadet ve Ak Parti'yi ziyaret etti.

Haberin Devamı

Türk-iş Genel Başkanı Bayram Meral başkanlığındaki Başkanlar Kurulu, Güvenpark'ta sürdürdükleri eylemin ikinci gününde önce Meclis Başkanlığı'nı ardından MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'yi, Saadet Partisi ile Ak Parti'yi ziyaret etti.

Türk-İş Heyeti, TBMM Başkanı Ömer İzgi'yi ziyaret ederek, İş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın, Meclis tatile girmeden bir an önce yasalaşmasını istedi. TBMM Başkanı Ömer İzgi de ''Sözkonusu tasarının Meclis komisyonlarına havale edildiğini arkadaşlarınıza söyleyebilirsiniz'' dedi. 

Ankara'da gerçekleştirdikleri eylemde ''IMF'ye hayır, işsize iş, çalışanlara iş güvencesi'' sloganının öne çıktığını belirten Meral, TBMM'ye sunulan iş güvencesi yasa tasarısının bir an önce yasalaşması için destek istedi.

İşverenlerin, bu tasarının işyerlerinin kapanmasına yol açacağı tezinin doğru olmadığını ifade eden Meral, krizin sebebinin de sorumlusunun da çalışanlar olmadığını ancak işsiz kalanların işçiler olduğunu kaydetti. Meral, iş güvencesi yasa tasarısının iş barışına katkıda bulunacağını da vurguladı.

''DUYARLILIÄžINIZI GÃœNDEME TAÅžIYACAÄžIM''

TBMM Başkanı Ömer İzgi de bu konuların tüm Türkiye'nin meselesi olduğunu belirterek şöyle konuştu:

''Sizin daha önce yaptığınız başvurular elimizde, donelerimiz var. Bu donelere göre gerek komisyonlarda gerekse genel kurul düzeyinde konunuzla ilgilenmemiz gerekir. Yaptığım araştırmalara göre pek fazla haklı taraflarınız var. Zaman zaman arkadaşlarımızla bu konuda bire bir görüşmelerimiz oluyor. Bugünlerden sonra konu komisyonda olunca bugörüşmelerimizi sıklaştıracağım ve sizin duyarlılığınızı kendi duyarlılığım olarak gündeme taşıyacağım.''

GAZETECÄ°LERÄ°N Ä°Åž GÃœVENCESÄ°

TGS Genel Başkanı Şükran Soner de 212 sayılı yasaya tabi olarak çalışan gazetecilerin iş güvencesi yasa tasarısı kapsamı dışında olduğunu hatırlatarak gazetecilerin de yasa kapsamına alınmasını istedi. Partiler üstü düzeyde hazırlayacakları sözkonusu önerilerini komisyondaki görüşmeler sırasında milletvekillerine sunacaklarını bildiren Soner, bu konuda İzgi'den destek istedi. TBMM Başkanı Ömer İzgi de, MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici'nin aynı yönde bir teklifi bulunduğunu hatırlatarak, iki önerinin de komisyonda birleştirilerek ele alınabileceğini söyledi. 

OTURMA EYLEMÄ° SÃœRÃœYOR

Güvenpark'ta dün, ''IMF'ye hayır'', ''İşsize iş, işçiye iş güvencesi'' talebiyle oturma eylemi başlatan Türk-İş'e bağlı sendikaların genel başkanları, yönetim kurulu üyeleri, profesyonel şube başkan ve yöneticilerinin oturma eylemi sürüyor. 

Sendikacılar, çeşitli sloganlarla İş Güvencesi Yasası'nın çıkarılmamasını ve uygulanan ekonomik politikayı protesto ederken, türküler eşliğinde halay çekiyorlar. 

GÖZALTINDAKİ SENDİKACILAR SERBEST

Türk-İş tarafından İş Güvencesi Yasası'nın çıkması talebiyle Güvenpark'ta düzenlenen eylemde dün, bir polis memurunun burnunu kırdıkları iddia edilen ve gözaltına alınan Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Kılıçdoğan ile Genel Sekreteri Abidin Kandeğer serbest bırakıldı.

BAHÇELİ ZİYARETİ

Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral ve beraberindeki Başkanlar Kurulu üyelerini kabul etti.

Başbakanlık Merkez Binası'nda yarım saat süren kabulün ardından açıklama yapan Meral, Bahçeli ile yaptıkları görüşmede, Türkiye'nin enönemli sorunlarından biri olan işsizliğe çözüm bulunmasını ve İş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın bir an önce çıkarılmasını talep ettiklerini söyledi.

Öte yandan, kabulde, Bahçeli'nin İş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın bir an önce çıkması gerektiğini belirttiği ve ''Tasarının altında imzamız var. Biz, sözümüze sadığız. Eğer yasa Meclis'ten çıkmayacaksa,geri çekmemiz lazım'' dediği öğrenildi.

KUTAN ZÄ°YARETÄ°

Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral başkanlığındaki Başkanlar Kurulu üyeleri, SP Genel Başkanı Recai Kutan'ı da ziyaret ederek, İş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın çıkması için destek istedi.

Meral, SP Genel Merkezi'ndeki ziyaret sırasında yaptığı konuşmada,hükümetin ' kolunu IMF'ye kaptırdığını'' savunarak, IMF'nin istekleri dışında herhangi bir tasarının yasalaşamadığını öne sürdü. 

IMF'nın direktifleri doÄŸrultusunda ''yatırım dahi yapılamadığını''iddia eden Meral, Ä°ÅŸ Güvencesi Yasa Tasarısı'nın TBMM'den çıkarılması için Kutan'dan destek istedi.Â
Kutan ise tasarının Meclis gündemine alınması ve çıkması konusunda SP'nin gayret göstereceğini söyledi.

AK PARTÄ°

Meral, AK Parti'den İş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın yasalaşması için destek istedi. AK Parti Genel Merkezi'nde Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül'ü, ziyaret eden Meral, iş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın yasalaşması için, hükümet ortağı partilerin yanı sıra muhalefetten de destek istediklerini, bu nedenle ziyaretler gerçekleştirdiklerini anlattı.

Sorunların, Meclis çatısı altında çözümlenmesini beklediklerini ifade eden Meral, ekonomik kriz nedeniyle 1.5 milyon kişinin işsiz kaldığını söyledi. 

Abdullah Gül de Türkiye'nin, tarihinin en kritik döneminden geçtiğini savunarak, yaşanılan sorunların en çok maaşlı ve ücretli kesimi etkilediğini vurguladı. Meclis'in, RTÜK yasasının görüşmelerinde olduğu gibi istediğinde sabahladığını herkesin bildiğini kaydeden Gül, çalışanların iş güvencesine kavuşması için tasarının Meclis'ten bir an önce çıkması gerektiğini ve buna destek olacaklarını bildirdi.

BAYKAL ZÄ°YARET ETTÄ°

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve parti yöneticileri, İş Güvencesi Yasası'nın çıkması ve çalışanların diğer sorunlarına dikkat çekmek amacıyla dünden bu yana Güvenpark'ta oturma eylemi yapan Türk-İş üyesi sendikacıları ziyaret etti.

Baykal, Türk işçisinin ve Türk-İş'in örnek, demokratik bir toplumsal tepki sergilediğini belirterek, ''Güvenpark'taki Türk işçisinin sorumlu sesine iktidarlar kulak vermelidir. Bu sese sahip çıkmak lazımdır'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!