Türk gezginler birleşiyor

Güncelleme Tarihi:

Türk gezginler birleşiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ülkemizin gezginleri, gezdikçe yazanları ve gördüklerini paylaşanları bir Gezginler Kulubü kurdu. Tam 166 ülkeyi gezen, çok yönlü, çok renkli, hiperaktif çevreci Prof.Orhan Kural'ın başkanlığında oluşan Gezginler Kulübü 29 Eylül'de Sultanahmet'teki merkez binasında sokak şenlikleriyle ve mini bir konserle resmen açılıyor.

Dün Panama, Kosta Rika, Dominik Cumhuriyeti ve Haiti'yi kapsayan Karayipler turuna hareketinden önce görüştüğümüz Prof.Kural şunları anlattı: ‘‘80 Günde Devr-i Alem ilham kaynağı oldu. Yaklaşık 6 ay önce kolları sıvadık. Bizim kulübümüz dünyadaki örneklerine kıyasla benzersiz. ABD'nin en popüler Gezginler Kulübü, bir posta kutusundan ibaret. Yıkık, dökük bir evden seyyahların buluşmaktan keyif duyacağı bir yuvaya dönüştürdüğümüz merkezimiz terastaki kafesi, kütüphanesiyle çok farklı. Gezgin ve çevreye duyarlı dostlarımız bundan böyle samimi bir atmosferde bir arada olacak’’

Gezginler Kulübü'nün ünlü kurucuları arasında Kasım Zoto, Murat Nalbantoğlu, Füsun Önal, Leyla Tekül, Gülten Dayıoğlu, Gültekin Çizgen, Coşkun Aral, Hülya Koç, Prof.Nadir Paksoy, Buket Uzuner, Nasuh Mahruki var. Amaçları şöyle sıralanıyor: Yurt dışındaki benzer kulüplerle sürekli temas halinde olmak, Türkiye'ye gelen yabancı gezginleri ağırlama ve üyelerle tanışmalarını sağlamak, çok farklı coğrafyalara kültür gezileri düzenlemek, belirli dönemlerde söyleşi, dia ve video gösterileri organize etmek, gezginlere konaklama konusunda yardımcı olmak, gezi notlarını değerlendirip yayınlatmak.

‘‘Seyahat bir tutkudur. İlkokul sıralarında Avrupa'yı göremediğime kahrolurdum’’ diyen Prof.Kural, UNESCO'nun dünya miras listesine göre gideceği ülkeleri belirliyor. Dört gezi kitabı bulunan Prof.Kural, ‘‘En çok etkilendiğiniz ülke hangisiydi?’’sorumuza şu yanıtı verdi: ‘‘Guatemala. 4 bin yıllık müthiş uygarlık Mayalar'ın başlarına gelen talihsizlikler, İspanyollar'ın oyununa gelmeleri gerçekten üzücü. Bu yörenin halkı Amerikalılar için günde bir dolara çimento fabrikalarında çalışıyor, suları, elektrikleri yok’’

GERÇEK GEZGİN KİMDİR

Her şeyden önce bir dünya vatandaşıdır. Tüm dünya insanlarına, uygarlıklarına ve kültürlerine, hiçbir ayrım yapmadan önyargısız yaklaşır.

Dünyanın ancak insanla, temniz bir çevreyle ve sağlıkla değerli olduğunu, bu çeşitliliğin büyük bir hazine olduğunu bilir.

Gezmenin, kişinin hoşgörüsünü, yaratıcı yanını ve duyarlılığını artıran bir okul olduğunu, paylaşmanın da gezmek gibi bir tutku olduğunu hiç aklından çıkarmaz.

Seyahatin en önemli aşamalardan birinin hazırlık aşaması olduğunu bilir.

İyi bir yürüyüşçüdür.

Pahalı giysiler yerine yöreye özgü hatıra eşyaları satın almayı tercih eder.

Lüks bir otelin havuz başında oturmak yerine kentin kenar mahallelerinde dolaşmayı tercih eder.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!