Türk gemisine korsan saldırısı püskürtüldü

Güncelleme Tarihi:

Türk gemisine korsan saldırısı püskürtüldü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2009 00:00

Genelkurmay Başkanlığı ve Denizcilik Müsteşarlığı, Somali’nin Aden Körfezi’nde, ‘Elgiznur Çebi’ adlı Türk bayraklı yük gemisine deniz haydutları tarafından yapılan saldırının püskürtüldüğünü açıkladılar.

Açıklamalarda saldırı, şöyle anlatıldı:

Dün TSİ 05.45’te, Aden Körfezi’nde, 12 derece 37 dakika kuzey-47 derece 23 dakika doğu mevkiindeki güvenlik koridorunda, Ukrayna’nın Yuzhny Limanı’ndan Suudi Arabistan’ın Ad Damman Limanı’na seyreden Çebi Denizcilik’e ait ‘Elgiznur Çebi’ adlı, Türk bayraklı 57.500 DWT’luk dökme yük gemisi, içinde deniz haydutlarının bulduğu bir ‘skiff bot’un saldırısına uğradı.

Yunan yardıma koştu

Telsizle saldırı ihbarını alan, bölgeden 120 deniz mili (222 km) uzaklıktaki ‘TCG Gediz Firkateyni’, gemiyle muhabere irtibatı kurdu. Daha sonra ‘TCG Gediz Fırkateyni’ subayları talimatla ‘Elgiznur Çebi’ kaptanına sakınma manevraları yaptırırken, savaş gemimiz de azami hızla bölgeye yöneldi. Bu sırada, ‘Elgiznur Çebi’ adlı gemiye daha yakın mesafede (20 deniz mili-37 km) bulunan Yunan savaş gemisi ‘Navarinon’ ve Alman savaş gemisi ‘Bremen’in olay yerine sevki sağlandı.

Önce Almanlar yetişti

İlk olarak Alman firkateyni ‘Bremen’den havalanan helikopterin olay yerine varması üzerine, içinde 6 deniz haydudu bulunan ‘skiff bot, Türk gemisini izlemeyi bırakarak uzaklaştı. ‘TCG Gediz Firkateyni’ de, dün saat 09.00 itibari ile ‘Elgiznur Çebi’ adlı gemiye ulaşarak gerekli yardımı sağladı.

Tüplü, telli savunma hattı

ÇEBİ Denizcilik ve Tic. A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Engin Özçelik’in verdiği bilgiye göre, gemi personeli, haydutların gemiye binmesi halinde silah olarak kullanmak üzere yangın tüpleri ile tetikte bekledi. Bu arada sürekli manevra yaparak ve geminin çevresine dikenli tel çekerek haydutların gemiye çıkmasını engelledi. Özçelik, “Gediz’in doktoru, tamamı Türk olan 19 personeli sağlık kontrolünden geçirdi. Personelin sağlık durumları iyi. Gemi şu an yoluna devam ediyor. Güvenli bölgeye geçene kadar Gediz tarafından takip edilecek” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!