Türk doktorun başarısı

Güncelleme Tarihi:

Türk doktorun başarısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD'de Boston Üniversitesi Tıp Merkezi'nde görevli 30 yaşındaki Türk doktoru Caner Dinlenç, idrar kanalı darlığını açık ameliyat yapmadan tedavi eden yeni bir teknik geliştirdi. Dinlenç'in tekniği sayesinde ameliyat masrafları düştü, uzun süren acılı nekahet devresi kısaldı. Caner Dinlenç, geliştirdiği yöntemi şöyle anlattı:

‘‘Bu yeni metot, hastaya bazı rahatlatıcı minimal sedatif ilaçlar vermekle başlıyor. Tedavi ameliyathanede değil, bir radyoloji muayenehanesinde yapılabiliyor. Buna rağmen, açık ameliyat düzeyinde başarı sağlanabiliyor. ‘Acucise' adı verilen bu yeni teknik, 1.7 mm veya 2.2 mm ebadında bir tüp, 88 mm çapında bir balon ve 2.8 cm uzunluğunda 150 mikron genişliğinde elektrikle çalışan kesme telini içeriyor.’’

Boston Tıp Merkezi Üroloji Bölümü’nde Prof. Dr. Richard Babayan'ın nezaretinde çalışarak bu metodu geliştiren Dr. Dinlenç, buluşunu Amerikan Ürologlar Derneği'nde anlattı. Söz konusu sorunu gidermek için mevcut açık ameliyat masrafı toplam 19 bin 407 ABD doları iken, ‘‘Acucise Tekniği’’ ile bu rakam 4 bin 129 ABD dolarına düşüyor. Hastanın günlerce sıkıntı çekip işinden olması yerine, bir günde sağlığına kavuşarak evine dönmesi de cabası.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!