Türk dağcılar Elburz'un zirvesinde

Güncelleme Tarihi:

Türk dağcılar Elburzun zirvesinde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2006 11:02

Türkiye'de dağcılık sporuna gönül verenlerin sayısı her geçen gün artarken, dağcılar yurt dışında da başarılı tırmanışlarıyla gündeme geliyor. İstanbul ve İzmir'den 11 kişilik Türk dağcı ekibi, batı Avrupa'nın en yüksek noktası Rusya'daki 5642 metre yüksekliğe sahip Elbruz Dağı'na temmuz ayı başında maceralı bir tırmanış gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Erhan Pekmen ve İbrahim Akçay liderliğindeki Zirve Dağcılık Kulübü üyesi 11 kişilik ekip, Elbruz Dağı için hazırlıklarını tamamladıktan sonra, Rusya'nın Nalcik Havaalanı'ndan sönmüş volkanın eteklerine ulaştı. İlk kampı teleferikle çıktıkları 3 bin 800 metredeki Barrels Hut Dağevi bölgesinde yapan ekip üyeleri, ikinci gün yükselmeye devam ederek 4 bin 300 metrede ikinci kampı kurdu.

Üçüncü gün “Zirve Tırmanışı” yapılacaktı. Saat 01.30'u gösterirken uyanan ekip, çadırlarından dışarı baktıklarında, yoğun bir sis ve kar yağışıyla karşılaştı. Hava şartları düzelmeyince, tırmanış bir gün sonraya ertelendi.

GPS YARDIMIYLA ROTADA İLERLEDİLER

Ertesi gün havanın biraz da olsa düzelmesi üzerine, yola çıkma kararı alındı. Kar yağışı altında, görüş mesafesinin 100 metre civarında olduğu ortamda yola çıkan ekip, Pasukov Kayalıkları'na ulaştı. Burada “zirve tırmanışı” yapan fakat hava şartları nedeniyle yalnız hareket etmek istemeyen Amerikalı bir dağcı da ekibe dahil oldu.

Rota çubukları görünemez olunca, tırmanışa, ellerindeki GPS cihazına yüklenen koordinatlar yön gösteriyordu. Zaman zaman rotayı kaybetme tereddüdü yaşayan grubu asıl endişelendiren, rotanın sağında ve solunda yer alan buzul çatlaklarıydı. Tedbir amaçlı “ip birliği”ne (iplerle birbirlerine bağlanma) giren ekip, bir süre sonra da bir buzul çatlağının yanına vardıklarını fark etti. Koordinatları tekrar gözden geçirip, sola kaydıklarını fark eden ekip, tekrar rotayı bularak, 5 bin 300 metreye ulaştı. Burada sis dağılmış, bulundukları yer ve çıkış güzergahı netleşmişti.

EKİBİN TAMAMI ZİRVEDE

Ekibin lideri Erhan Pekmen, tırmanış lideri İbrahim Akçay, Sönmez Erkaya, Selda Üstündağ, Muazzez Özçelik, Ahmet Çiğdem, İsmet İnan, İlknur Bayrak, Ergun Tüfekçi, Mithat Şener ve Mehtap Tok, kamptan hareket ettikten 11 saat sonra, 5 bin 642 metre yüksekliğindeki “batı zirvesi”ne, aralarına sonradan katılan Michael adındaki Amerikalıyla birlikte ulaşmayı başardı.

Altlarında kalan ve bir okyanusu andıran bulut denizini bir süre izleyen ekip, sert rüzgar nedeniyle zaman kaybetmeme düşüncesiyle, fazla vakit kaybetmeden dönüş için tekrar bulutların arasına girdi.

KAR MAĞARASINI ANDIRAN ÇATLAKTA 24 SAAT

Zorlu devam eden faaliyettin dönüş yolunda, ekibin iki üyesinde, beslenme yetersizliğinden rahatsızlık gözlenince, arkadaşlarının toparlanması için mola kararı verildi. Bu sırada yanlarına, bölgeye malzeme taşıyan Rus ekip geldi. Rusların önerisiyle, olumsuz hava şartlarından daha az etkilenmek ve arkadaşlarının daha çabuk toparlanması amacıyla, ekip, karın içerisinde, kar mağarasını andıran bir çatlağa girdi. Rusların bıraktığı ocakta su kaynatıp içen ve yanlarındaki yemeklerle karınlarını doyuran yiyen ekip, rahatsızlıklarını aşıp gücünü toplasa da kötü şartların devam etmesi ve havanın kararmaya başlaması üzerine, geceyi mağarada geçirmeyi kararlaştırdı. Soğuk, uykusuz ve rahatsız bir gecenin ardından, sabaha karşı çatlaktan çıkan ekibi sert rüzgar ve tipi karşıladı. Burada Elbruz'un dediği oluyordu, ekip tekrar çatlağa girerek, havanın düzelmesini beklemeye başladı.

Saatler öğle vaktini geçmesine rağmen, hava şartları değişmemişti. Bu sırada dışarıdan gelen ıslığa verilen cevap, bir grubu kendilerine doğru yöneltmişti. Gelenler, bir gün önce karşılaştıkları Rusların, dönmemeleri üzerine kendilerine yardıma gönderdiği 6 kişilik Rus ekibiydi.

Haberin Devamı

Ruslar, dağın yaklaşık 1 saatlik aşağı bölümlerinde hava şartların çok iyi olduğunu söylemeleri üzerine, ekip tipide yola çıkarak inişe başladı. Ekip, çatlakta 24 saate yakın süre kalmıştı. Ekip, bir saate Pasukov kayalıklarına ve düzgün hava şartlarına ulaştı.

Haberin Devamı

Ruslardan birinin kayalıkların bulunduğu bölgede, 4 yıl önce Türk dağcı Ali Kemal Kepenek'in kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini ve bu operasyona kendisinin de katıldığını anlatması üzerine ekip, Kepenek anısına saygı duruşunda bulundu.

Ekip, kampı topladı ve Barrels Hut Dağevi'ne inerek uçakla İstanbul'a döndü. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!