Türk basınına izin çıktı

Güncelleme Tarihi:

Türk basınına izin çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2013 00:00

Almanya’da ırkçıların yargılanacağı davaya Türk gazeteciler de alınacak. Almanya Federal Anayasa Mahkemesi, 8’i Türk 10 kişiyi öldüren neo-Nazilerin yargılanacağı davaya en az üç yabancı basın mesubunun alınmasına hükmetti.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Yüksek Mahakeme “yılın davasını” izlemek isteyen Türk gazetecilerin önüne konulan “akreditasyon engelini” kaldırdı. Almanya Federal Anayasa Mahkemesi, 8’i Türk 10 kişiyi öldürülmekle suçlanan ırkçı “Nasyonalsosyalist Yeraltı” (NSU)  üyelerinin yargılanacağı, Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde görülecek davada yabancı basın mensuplarına yer verilmesi gerektiğine hükmetti. Karlsruhe’deki Anayasa Mahkemesi, söz konusu kararı geçtiğimiz hafta Sabah Gazetesi’nin açtığı davada verdi. Karara göre davayı en az üç yabancı basın mensubu izleyebilecek. Münih’te 17 Nisan Çarşamba günü başlayacak davayı takip üç yabancı basın mensubu, kura veya mahkemenin takdir edeceği başka bir yolla belirlenecek.

Karara itiraz yolu yok

Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından Münih Eyalet Mahkemesi’nin davayı takip edecek basın kuruluşları arasına Türk ve yabancı basın mensuplarını dahil etmesi zorunlu hale geldi. Münih Mahkemesi daha önce, salona sadece 50 basın mensubunun alınacağını açıklamıştı. Bu 50 gazeteci arasında arasında Türk gazeteci bulunmuyordu. Mahkeme eleştiriler karşısında kendisini, “akreditasyonların başvuru saatine göre yapıldığı” gerekçesiyle savunmuştu. Tarihi davanın görüleceği Yüksek Eyalet Mahkemesi, Türk gazetecilere kendi yerlerini vermek isteyen Alman basın mensuplarının talebini de reddetmişti.
Ülkedeki ırkçı saldırılarla ilgili ilk kez yapılacak davaya katılmak isteyen Türk ve uluslararası basının karara tepki göstermesinin ardından ülkede büyük tartışma yaşanmıştı.

Haberin Devamı

Türkçe tercüme de olacak

Davanın görüleceği Münih Mahkemesi’nin, tadilattan sonra  kapasitesi 230 kişiye çıkan salnu basına açıldı. Salonun üst bölümü basın mensupları ve izleyicilere , alt bölümü ise davaya müdahil olanlar ve avukatları, sanıklar, savcılar ve diğerlerine ayrıldı. Salona 1.25 milyon euroluk harcama ile teknik düzenlemeler yapıldı, mikrofonlar yerleştirildi.  Böylece duruşmada müdahil davacılar için Türkçe tercüme de yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!