Türk bakıcıya intikam cezası

Güncelleme Tarihi:

Türk bakıcıya intikam cezası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türk çocuk bakıcısı Amerika'da ırkçı anlayışın kurbanı oldu. Boğazına lokma kaçan bebeği ölümden kurtaran, ancak beyin zedelenmesine yol açtı diye yargılanan Fügen Hanım'ın 8 yıllık hapis cezası onandı.

ABD'nin Ohio Eyaleti'nin Columbus Kenti'nde görülen dava, önceki gün sonuçlandı. Temyiz Mahkemesi'nin Fügen Gülertekin'in 8 yıllık hapis cezasını onaması, Gülertekin Ailesi'nde şok yarattı. Ayak bileğine geçirilen elektronik pranga ile bir süre evinde gözaltında tutulan ve daha sonra komşuların kapının önüne çıkmasından şikayetçi olmasından ötürü cezaevine gönderilen Fügen Gülertekin'in eşi Erdal Gülertekin karara isyan etti. Büyük bir haksızlığın kurbanı olduklarını belirten Gülertekin, ‘‘Tek çaremiz Yüksek Mahkeme'ye başvurmak ve davanın yeniden ele alınmasını istemek’’ dedi.

Türklerin çağrısı

Olayın başından beri İnternet'te destek kampanyası yürüten Chicago'daki Türkler, konuyla ilgili olarak sadece Chicago'daki Türk konsolosluğunun girişimde bulunduğunu, Türk hükümetinin devreye girmesi gerektiğini hatırlattılar. İnternetçi Türkler, gereken yapılmadığı takdirde Fügen Gülertekin'in Columbus'daki cezaevinde 8 yıl işkence altında kalacağına değindiler.

Adalet rezaleti dava

46 yaşında, iki çocuk, bir torun sahibi Gülertekin'in yaşamını değiştiren olay 12 Haziran 1997'de meydana geldi. Christine Lape'in iki aylık oğlu Patrick mamasını yutamadı. Gülertekin, bebeğin boğazını temizledi ve nefesi tıkanınca ilk yardım çağırdı. Akşam eve gelen dedektifler, Türk bakıcıyı bebeği dövmekle, göz ve beyin kanamasına yol açmakla suçlayıp aynı yıl 18 Kasım'da dava açtılar.

Elektronik prangalı yaşam

Çevresinde çok sevilen, 19 yıldır Ohio'da yaşayan Fügen Gülertekin, afsız 8 yıla mahkum oldu. İki ay cezaevinde kaldıktan sonra 10 milyon dolarlık kefalet, sicili çok temiz olduğu için 250 bin dolara indirildi ve evinde elektronik pranga ile yaşaması kaydıyla serbest bırakıldı. Daha sonra yeniden cezaevine gönderilen ve ‘‘İki yıl önce usülsüz bir olaydan ötürü amirine şikayet ettiğim bir polis, yalan ifade verdi. İntikam almak için beni karaladı’’ diyen Gülertekin'in Temyiz Mahkemesi'nin onayından sonra tüm özgürlük umutları yıkıldı.

Elektronik prangası vardı

Özgürlük, eşitlik, adalet diyarı ABD'de bir Türk çocuk bakıcısı, tuhaf bir dava sonucu 8 yıl hapse mahkum oldu. Kendisine açıkça ırk ayrımı yapıldığını söyleyen Gülertekin, bir süre ayak bileğine geçirilen elektronik pranga ile evinde gözaltında tutulmuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!