Türk baba çocuklarının Almanya'ya iadesini protesto etti

Güncelleme Tarihi:

Türk baba çocuklarının Almanyaya iadesini protesto etti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2007 13:31

Eskişehir'de yaşayan baba Cihan Dursun ve bir grup mahalle sakini, 1. Aile Mahkemesindeki ikinci yargılamada 2 çocuğunun Almanya'ya iadesine karar verilmesini protesto etti.

Haberin Devamı

Çamlıca Mahallesi'nde oturan baba Cihan Dursun, bir grup mahalle sakini ve yakınlarıyla çocuklarının uluslararası sözleşmeler gereği Almanya'ya iade edilmesi yönünde alınan karara tepki gösterdi. “Devlet büyüklerimizden yardımcı olmalarını bekliyoruz”, “Mücadelemde yardımcı olun, çocuklarım Hristiyan olmasın” yazılı dövizler, Almanya'da kalan Tuğba Dursun'un fotoğrafları ve Türk bayrakları taşıyan grup, Cihan Dursun'un evinin önünde toplandı.

Dursun, burada yaptığı açıklamada, Alman Gençlik Dairesinin, Adalet Bakanlığına yaptığı ihbar üzerine Eskişehir 1. Aile Mahkemesinde açılan davanın temyizde bozulması nedeniyle yapılan ikinci yargılamada, hakimin, çocukları Cihat ve Büşra Dursun'un Almanya'ya iadesine karar verdiğini anımsattı.

Yargıtay'ın, 1. Aile Mahkemesinin çocukların Türkiye'de babalarının yanında kalması yönünde verdiği kararı, uluslararası anlaşmalara uygun olmadığı gerekçesiyle bozduğunu ifade eden Dursun, şöyle konuştu:
“Çocuklarımı benden ayıracaklar. Çocuklarım Türk vatandaşı. Almanya'da kimsemiz yok. Yine bakıcı ailelerin yanına verecekler. Çocuklarımın başına bir şey gelirse kim hesap verecek. Çocuklarım Almanya'ya gitmek istemiyor. Bunu ben değil onlar istemiyor. 14 yaşındaki üçüncü çocuğum Tuğba Dursun halen Almanya'da. Benimle görüştürmüyorlar. Dinini değiştirmişler. Bir Alman vatandaşına bunu yapsalar Almanya ne yapar acaba? Alman hükümeti Antalya'da 13 yaşındaki İngiliz kızına cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla tutuklanan 17 yaşındaki vatandaşının serbest bırakılması için ortalığı ayağa kaldırırken, Türkiye evlatlarımın benden ayrılmasına sessiz kalıyor.”

Haberin Devamı

Dursun, çocuklarının psikolojilerinin yaşanan olaylardan olumsuz etkilendiğini ve moral bulmaları açısından tatile gönderdiğini belirterek, “Türk yargısına güveniyorum. Temyiz hakkımı kullanacağım. Sonuna kadar mücadele edeceğim. Yetkililerden yardım bekliyorum” dedi.

OLAY

Almanya'daki bir fabrikada işçi olarak çalışırken 1993 yılında uyuşturucu kullanmak suçundan yargılanan Cihan Dursun, 7 yıl hapis cezası almıştı.

Haberin Devamı

Dursun hapisteyken 3 Nisan 1994'te evinde çıkan yangında eşi Şükriye Dursun dumandan zehirlenerek ölmüş, 3 çocuğu kurtulmuştu. Çocukları yurt ve bakıcı ailelere teslim edilen baba Cihan Dursun, Stutgart Cezaevinden 10 Ocak 2000 tarihinde salıverilip Türkiye'ye sınır dışı edilmişti.

Kendisini ziyarete gelen çocukları Cihat ve Büşra'yı Almanya'ya göndermeyen Cihan Dursun hakkında, “Uluslararası çocuk kaçırmanın hukuku veçhelerine dair Lahey Sözleşmesi'ne aykırı davrandığı” iddiasıyla çocukların iadesi konusunda tedbir kararı alınması amacıyla 6 Ocak 2006'da dava açılmıştı.

Cihan Dursun'un diğer çocuğu Tuğba Dursun ise halen Almanya'da başka bir bakıcı ailenin yanında kalıyor.
Almanya'da bakıcı aile yanına verilen 3 çocuğundan, Türkiye'ye kendisini ziyarete gelen 2'sini geri göndermediği iddiasıyla hakkında dava açılan baba Cihan Dursun'un yargılandığı davanın önceki duruşmasında hakim, davacı Alman bakıcı aile Herrmann çiftinin taraf ehliyeti olmadığına karar vermiş ve davanın reddine hükmetmişti.

Haberin Devamı

Bunun üzerine, dava, yabancı mahkeme kararında vasi olarak gösterilen Alman Gençlik Dairesi ile baba Cihan Dursun arasında devam etmiş ve çocukların babalarının yanında kalmalarına karar verilmişti. İtiraz üzerine temyiz edilen davanın 21 Hazirandaki ikinci yargılamasında 1. Aile Mahkemesi, Yargıtay'ın, “Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere göre karar verilmesi gerekir” yönündeki bozma kararı doğrultusunda karar almıştı.

Böylece Türkiye'deki Cihat ve Büşra Dursun'un Almanya'ya iadesi gündeme gelmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!