Türk asıllı bakan ümidi bu hükümette de düşük

Güncelleme Tarihi:

Türk asıllı bakan ümidi bu hükümette de düşük
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2013 17:13

Türk toplumunun Almanya’da Türk bir bakan çıkarma beklentileri başka bir bahara kalacak. SPD ve CDU’lu siyasetçiler, “Zamanı geldi fakat şu an için zor.” derken Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir “Türk bir bakan Almanya’ya yakışır. SPD’de Aydan Özoğuz başarılı bir politikacı neden olmasın?” dedi. Dışişleri Bakanlığı’na ise Frank Walter Steinmeier’in gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU’nun gelecek dört yıl için kuracakları büyük koalisyon hükümetinde bir Türk federal bakanın yer almasına düşük ihtimal gözüyle bakılıyor. Bununla birlikte bu düşük ihtimale sıcak bakmayanlar da yok değil.

SPD’nin koalisyon görüşmelerine katılan Baden- Württemberg Başbakan Yardımcısı Nils Schmid, “Federal düzeyde Türk bakan zamanı geldi” dedi. Göçmen bir bakanın sadece göç ve uyum işlerinde değil, sağlık, eğitim gibi alanlarda sorumluluk üstlenmesi gerektiğine işaret eden Schmid, “Büyük Koalisyon döneminde göçmen kökenli bakan olur mu?” sorusuna “Bunu söylemek için erken.” cevabını verdi.

Koalisyon pazarlığı sonrası açıklama yapan CDU’lu bir politikacı ise “Federal düzeyde Türk bakan olsa iyi olur. Fakat iki parti arasında paylaşılacak olan bakanlık koltuğu az ve talipleri çok. Bu nedenle Türk bakan çıkma ihtimali düşük” sözleriyle CDU’da da bu ihtimalin şimdilik uzak olduğunu ifade etti.

"TÜRK BAKAN ALMANYA’YA ÇOK YAKIŞACAKTIR"

Olası bir federal bakanlığa ismi yakın olan SPD Genel Başkan Yardımcı Aydan Özoğuz ise koalisyon görüşmelerinde bakanlık paylaşımının yapılmadığını, bunun koalisyon sözleşmesi sonrası gündeme geleceğini söyledi. Özoğuz, kendisinin bakanlık beklentisi olmadığını da sözlerine ekledi.

“Yeşiller iktidarda olsaydı Türk bakan olasılığı yüksek olurdu.” diyen Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de Türk bir federal bir bakanın Almanya’ya çok yakışacağını söyledi. “Sosyal Demokrat Parti’de çok başarılı ve bu sorumluluğu hakkıyla yerine getirecek arkadaşlar var. Mesela Aydan Özoğuz neden olmasın?” diyen Özdemir, federal Türk bakanın, Almanya’daki Türk toplumu içinde önemli bir motivasyon ve sevinç kaynağı olacağını vurguladı.

DIŞİŞLERİ BAKANI STEİNMEİER OLABİLİR

Öte yandan büyük koalisyon hükümetinin dışişleri bakanının SPD’li Frank- Walter Steinmeier olacağı kaydediliyor. CDU ve SPD’li yöneticilerin 2005-2009 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı yapan Steinmeier’e güvendikleri belirtildi. Dışişleri Bakanlığı çalışanları arasında da sevildiği ifade edilen Steinmeier’in Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de yakın dostluğu bulunuyor.

Dışişleri Bakanlığı’nın SPD’ye geçmesi durumunda Maliye Bakanlığı CDU’da kalacak. Başbakan Angela Merkel’in yakın kurmaylarından olan Wolfgang Schäuble’nin maliye bakanlığı görevine devam etmesine kesin gözle bakılıyor. Schäuble ve Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen’in ismi de daha önce dışişleri bakanlığı için geçmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!