Türbanda yol haritası çizeriz

Güncelleme Tarihi:

Türbanda yol haritası çizeriz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2008 01:21

Yargıtay Başkanlığı’na seçilen Hasan Gerçeker, türbanla ilgili sorular üzerine, "Arkadaşlarla görüşeceğiz, mutlaka yol haritamızı çizeceğiz" dedi. Hrank Dink’i 301’den mahkûm eden kararı onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı olan Gerçeker, eski DEP’lileri serbest bırakan kararı da onaylamıştı.

YARGITAY Başkanı Osman Arslan’ın yaş haddinden emekliye ayrılmasının ardından yapılan seçimler uzun bir aradan sonra sonuçlandı. Yargıtay Başkanlığı’na, Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Hasan Gerçeker seçildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yargıtay Başkanlığı’na seçilmesi dolayısıyla Gerçeker’e bir telgraf çekerek, tebrik etti ve başarılar diledi.

Yargıtay’da dün yapılan seçimin 19. turunun 4. oylamasında 125 oyda kalan Gerçeker, son oylamada 131 oyla 48 gün sonra başkan seçildi. Gazetecilere ilk açıklamasını yapan Gerçeker, türbana ilişkin yasa teklifinin TBMM’de görüşülmeye başlandığı gün seçilmesiyle ilgili soruya "Tesadüf" yanıtını verdi. Gerçeker, türban yasa teklifine ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine de, "O konularda çok kısa sürede mutlaka açıklama yapacağız. Bunları arkadaşlarla görüşeceğiz, mutlaka yol haritamızı çizeceğiz" dedi.

KADIN ÜYELER ETKİLİ Gerçeker’in seçilmesinde Üniversitelere türban serbestisi getirmeye yönelik Anayasa değişikliği yasa teklifinin TBMM’ye getirilmesine tepki gösteren kadın üyelerin etkili olduğu bildirildi. Kadın üyeler böyle bir süreçte Yargıtay’ın başkansız olmasından yakınmış, seçimlerin bir an önce tamamlanması için çaba göstermişlerdi.

FB’Lİ BAŞKAN Fenerbahçe Kongre Delegesi olan Gerçeker, aynı zamanda Atletizm Tahkim Kurulu Başkanı olarak da görev yapıyor. Gerçeker, Tahkim Kurulu’na başkanlık yaptığı sırada Fenerbahçe Basketbol ve voleybol takımlarına çok sayıda ceza vermekten de kaçınmadı.

DİNK KARARINA İMZA ATTI Terör dairesi olarak bilinen dairenin üye ve başkanlığını yapan Gerçeker, Hrant Dink’in TCK 301. mahkumiyetini onama kararı, Şemdinli davasının askeri yargıya gönderilmesi gibi birçok tarihi kararın altına imza attı. Gerçeker, AİHM’nin verdiği karar sonrası kapatılan DEP’in 4 eski milletvekili; Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan’ın tahliye kararını verdi. Gerçeker, yeni TCK’daki "etkin pişmanlık" hükmünü de yorumlamış ve silah sıkmayan PKK’lılara ceza verilmemesine ilişkin örnek kararları da almıştı. Gerçeker’in Öcalan’ın ağırlaştırılmış müebbet hapsini onama kararının altında ise imzası bulunmuyor. 1946 Ankara doğumlu olan ve 1995’te Yargıtay üyeliğine seçilen Gerçeker, Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca 21 Ocak 2002 tarihinde ilk kez, 23 Ocak 2006 tarihinde de 2’nci kez Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanlığı’na seçildi. Gerçeker, evli ve 1 çocuk babası.

İLK KEZ MAZBATA TÖRENİ Yargıtay tarihinde bugün ilk kez törenle Gerçeker’e mazbatası verilecek ve yeni bir gelenek başlatılacak. Yargıtay Başkanvekili Osman Şirin, Yargıtay’da yaşanan seçim sürecinde adli işlemlerin hiçbirinde zafiyet yaratılmadığını vurguladı ve "Yargı görevini yerine getirmiştir. Yargı toplumun akciğeridir" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!