Türbana ihraç

Güncelleme Tarihi:

Türbana ihraç
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Rektörler Komitesi'nin önümüzdeki öğretim yılında uygulamayı planladığı ‘Türban Operasyonu’na onay veren YÖK, Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle rektörleri soruşturma açma yetkisiyle donatırken, türbana ihraç cezası getirdi. 1998-1999 öğretim yılından itibaren, türban dahil ‘simge’ kıyafetli öğrencilerin okullara alınmasının önünü tümüyle kapayan operasyon şöyle işleyecek:

KAYIT YASAĞI

1998 ÖSYS sonunda herhangi bir yükseköğretim kurumunda okuma hakkı kazansa bile, başörtüsü dahil ‘simge’ kıyafet içinde bulunan hiçbir öğrencinin kaydı yapılmayacak.

FOTOĞRAF

Kayıtlarda öğrencilerden 4.5x6 ebatında 12 adet fotoğraf istenecek. Fotoğraflar önden, baş ve boyun açık, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak, sakalsız ve son 6 ay içinde çekilmiş olacak.

UYMAYANA YOK

İstenilen özellikte fotoğraf vermeyen öğrencilerin kaydı ve kayıt yenileme işlemleri yapılmayacak. Kayıtların güvenli yürütülmesi ve tüm önlemlerin alınmasından rektörler sorumlu olacak.

OKUL YASAĞI

Özellikle İstanbul Üniversitesi'nde olay çıkmasına neden olan kimlik kontrolü, önümüzdeki yıldan itibaren tüm üniversitelerde çok sıkı yapılacak. İdarenin istediği ölçüdeki fotoğraflı kimliği bulunmayan ve kimlikteki görüntüsü içinde olmayan hiçbir öğrenci, üniversitelere bağlı binalara giremeyecek.

REKTÖR SORUŞTURACAK

Dekan ve yüksekokul müdürü soruşturma açmadığı sürece disiplin cezası verilemeyen eylemci öğrenciler hakkında, artık rektörler soruşturma açabilecek. Rektörler, soruşturmayı bizzat kendileri yürütebileceği gibi, kurul da oluşturabilecek.

İHRAÇ CEZASI

Soruşturma sonunda suçlu oldukları belirlenen öğrenciler hakkında verilecek uyarma, kınama ve yükseköğretim kurumlarından bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma cezaları için, yetkili disiplin amiri olarak dekan ya da yüksekokul müdürüne teklif götürülecek. Eylemler nedeniyle üniversiteden bir veya iki yarıyıl için uzaklaştırma cezası ile ihraç cezaları, üniversite disiplin kurullarınca verilecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!