Tunus isyanda

Güncelleme Tarihi:

Tunus isyanda
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2013 23:58

Tunus, 2011’den bu yana en büyük siyasi krizini yaşıyor. Önceki gün onbinlerce kişi, İslamcı Ennahda hükümetinin istifası için sokaklara dökülürken, kurucu meclis çalışmaları askıya alındı.

Haberin Devamı

ŞUBAT ayında öldürülen laik politikacı Şükrü Belayid’in ardından, 25 Temmuz’da Halk Cephesi Koalisyonu Başkanı muhalif lider Muhammed el-Brahmi’nin de suikasta uğradığı Tunus’ta sular durulmuyor. Önceki gün başkent Tunus’ta suikasttan sonra en büyük protesto gösterisi yapıldı. Polisin rakamına göre 40 bin, muhaliflere göre 100-200 bin kişi, aynı silahla gerçekleştirilen iki suikastın sorumlusu olarak gösterdikleri İslamcı Ennahda liderliğindeki koalisyon hükümetinin istifası, meclisin feshedilmesi için Bardo meydanında toplandı. Eylemde Belayid’in ölümünün altıncı ayı da anıldı. Onbinlerce muhalifin sokaklara döküldüğü saatlerde, Tunus Kurucu Meclis Başkanı Mustafa Ben Cafer de meclisin çalışmalarını ‘milli uzlaşı çalışmaları başlayana dek askıya aldığını’ açıkladı.

Haberin Devamı

Meclis askıya alındı

Devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, Cafer, “Bu karar Tunus’un çıkarına alındı. Tunus halkı, siyaset ve siyasetçilerden sıkılmış durumda ve geleceği için net bir vizyon çizilmesini istiyor. Siyasi çatışmalar bizi yalnızca kaosa ve felakete sürekler” dedi.
Cafer, aslında koalisyonun üç ortağından biri olan merkez sol parti Ettakatol’un genel sekreteri. Koalisyonun lideri İslami eğilimli Ennahda, Caferi’nin kararına sert tepki gösterdi. Ennahda milletvekili Necib Murad, “Bu girişim ancak darbe teşebbüsüne hizmet eder” dedi. Ancak Ennahda, askıya alma kararına uyacağını açıkladı. Ennahda lideri Raşid el-Gannuşi ise “Demokratik rejimlerde protestolar nedeniyle hükümetler düşmez” yorumunda bulundu. Gannuşi’nin ‘referanduma gitme’ önerisini muhalefet reddetti.

Nasıl başladı?

Tunus, 2011 yılında Arap Baharı’nın başladığı ülke. 2011’de kurulduğundan beri Kurucu Meclis’te siyasi partiler yeni anayasa için konsensüs yaratamadı. Muhalif liderlerden Muhammed el-Brahmi’nin evinin önünde suikaste uğradığı bardağı taşıran son damla oldu. Eylemler ve grevler başladı.

Bundan sonra ne olur?

Hükümetin anayasa çalışmaları tehlikeye girdi. Tunus basını, “çok geç olmadan” krizin sonlanması için taraflara diyalog yapmaları çağrısında bulundu. Ancak iki taraf da geri adım atmıyor. Gannuşi’nin “Eylemler hükümeti devirmez” çıkışının da siyasi krizi daha da artıracağı söyleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!