Tunceli'de munzur protestosu

Güncelleme Tarihi:

Tuncelide munzur protestosu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2008 14:22

TUNCELİ’de 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde sivil toplum örgütleri Munzur Vadisi’ne yapılması hedeflenen baraj yapımı ve siyanürle altın arama çalışmalarını protesto etti.

Tunceli Sanat Sokağı’nda toplanan sivil toplum örgütü mensupları, ‘Dersim’de barajlara, orman yakmalara, siyanürle altın aramaya son’, ‘Munzur özgür akacak’, ‘Define avcıları tarihimizi tahrip etmeyin’ pankartları açtı. Munzar Vadisi’ne yapılması hedeflenen 8 baraj projesinin iptal edilmesini isteyen protestocular, siyanürle altın arama çalışmalarının da vadiyi yok edeceğini söyledi.
Tunceli Dernekler Federasyonu adına açıklama yapan Murat Kur, şunları söyledi:

“Dünya çevre günü nedeniyle dünyanın her yerinde çevre sorunları nasıl çözülür tartışmaları yaşanırken, bizim ülkemizde çevreyi nasıl yok ederiz diye çalışmalar yapılıyor. Dünyanın en güzel vadileri arasında yer alan Munzur Vadisi Milli Parkı’nda bugünlerde 8 baraj projesi yapılmış ve binlerce bitki türünün var olduğu dünyanın en ender vadisi barajlar yapılarak yok edilmek isteniyor. Ayrıca Tunceli bölgesinde siyanürle altın arama çalışmalarıda vadiyi yok etmek için başka bir projedir. Yine operasyonlarda doğaya atılan tonlarca bomba toprağı zehirleyerek doğada yaşayan canlıları yok ediyor. Yine belli çevrelerce yakılan ormanlar nedeniyle doğa büyük zararlar görüyor. Bu durumda Munzur Vadisi’nin kurtulması için mutlaka doğal sit alanı ilan edilmesi ve vadi üzerindeki baraj projeleri iptal edilmeli, siyanürle altın arama projesi de ortandan kaldırılmalıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!