TÜBİTAK, çip üretti Türkiye ‘teknodev’lere dahil oldu

Güncelleme Tarihi:

TÜBİTAK, çip üretti Türkiye ‘teknodev’lere dahil oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2004 01:09

NATO’nun kriptolu sistem ihalesinde finale kalarak teknolojik bir devrime imza atan TÜBİTAK bir adım daha ileriye gitti. TÜBİTAK, mikron teknolojisi ile mikroçip üreterek Türkiye’yi dünyanın sayılı teknolojik ülkeleri arasına dahil etti.

TÜRKİYE, teknolojide yeni bir başarıya daha imza atıyor. Türkiye, ilk kez TÜBİTAK’ın başardığı mikron teknolojisiyle mikroçip üretip, bu alanda dünyanın sayılı ülkeleri arasına girdi.

TÜBİTAK, ürettiği mikroçiplere, Türkiye’ye çağdaş medeniyetler düzeyine çıkma hedefini koyan Atatürk’ün portresini ve imzasını Türk teknolojisini simgelemesi için mikroçiplere yerleştirdi.

TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) Müdürü Önder Yetiş, yaptığı açıklamada, Enstitü’nün kriptoloji konusunda yaptığı çalışmalarda büyük bir teknolojik birikime ulaştığını kaydetti.

Dünyanın önde gelen ülkelerinin başarısının ileri teknolojide ulaştıkları yetkinlikle ölçüldüğünü vurgulayan Yetiş, Enstitü’nün Türkiye’yi ileri teknoloji üreten bir ülke haline getirmek üzere bilgi güvenliği konusunda çalışmalar yaptığını vurguladı.

Bu çerçevede UEKAE’de bilgi güvenliği sistemlerinde kullanılmak üzere Yarıiletken Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı’nda mikroçip üretmeye başladıklarını belirten Yetiş, bunun için yurtdışından hiçbir teknoloji yapmadıklarını, tamamen özgün bir üretim teknolojisi olduğunu kaydetti. TÜBİTAK’ın bu konudaki başarısıyla artık Türkiye’nin de bu alanda söz sahibi bir ülke konumuna ulaştığını vurgulayan Yetiş, şunları söyledi:

‘Enstitüde ürettiğimiz mikroçipleri, geliştirdiğimiz bilgi güvenliği cihazlarında kullanıyoruz. Mikroçiplerin içindeki transistörlerin geçit kalınlıkları çok önemlidir. Mikroçip üretimindeki başarı bu kalınlıklar ve üretimdeki verimlilikle ölçülür.

15 ÜLKEDEN BİRİYİZ

Eskiden iki noktayı birleştiren bu geçit kalınlıkları 10 mikron düzeyindeydi. Bugün 0.3 ve 0.15 mikrona kadar indirildi. Bunlar dünyada çok kullanılan şeyler değil ama teknoloji bunu gerektiriyor. Biz burada önce 3 mikronluk bir teknolojiyi geliştirdik ve şu anda 1,5 mikron teknolojisiyle çalışıyoruz. Yıl içinde 0.7 mikronu deneyeceğiz. Dünyada şu anda en çok kullanılan teknoloji 0.7 mikron teknolojisidir. Kimse farkında değil ama Türkiye artık dünyada çip yapan bilgi birikimine sahip ülkelerden birisidir. Mikroçip yapan ülkeler sayıldığında en fazla 15 ülke bu teknolojiye sahiptir. Biz de bu ülkelerden biriyiz. İhtiyacımız olan mikroçipleri yapabilecek teknolojik bilgimiz var. Bu muhteşem bir olay.’

Çipte Atatürk portresi ve imzası

TÜBİTAK’ta üretilen mikroçiplerin tamamen özgün bir teknoloji olduğunu vurgulayan Önder Yetiş, mikroçiplere Türk teknolojisini simgelemesi için Türkiye’ye muasır medeniyet düzeyine ulaşma hedefini veren Atatürk’ün portresi ile ‘K. Atatürk’ yazılı imzasını yerleştirdiklerini bildirdi. Yetiş, Atatürk’ün portresi ve imzasının mikroçipin içine 100X100 mikron ölçüsünde konulduğunu belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!