Tren mağdurları tazminat davası açabilecek

Güncelleme Tarihi:

Tren mağdurları tazminat davası açabilecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2004 10:03

Hızlandırılmış tren kazası mağdurları, maddi ve manevi tazminat davası açabilecek, ayrıca sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunabilecek.

Haberin Devamı

36 kişinin yaşamını yitirdiği onlarca insanın ise yaralandığı tren faciasının ardından, mağdurlar haklarını aramak için yargı yoluna başvurabilecek.

MADDİ MANEVİ TAZMİNAT DAVASI

Mağdurlar, TCDD’nin bağlı bulunduğu Ulaştırma Bakanlığı’ndan tazminat talep edebilecekler. Yaşamını yitiren vatandaşların birinci dereceden yakınları ya da bakmakla yükümlü olduğu kişiler, 1 yıl içinde Bakanlığa başvurarak, maddi zararlarının tazminini talep edebilecekler. Mağdurların başvurularına, Bakanlığın olumsuz yanıt vermesi ya da yanıt vermemesi halinde, bu kişiler 60 gün içinde "Kamu hizmeti kötü işlendiği" gerekçesiyle idari yargıda tam yargı davası açabilecekler.

TAZMİNAT MİKTARININ HESABI

Hayatını kaybeden vatandaşların yakınları, bu kişilerin maaş oranı ve yaşam süresi boyunca kendilerine sağladıkları katkıyı gözönünde bulundurarak, maddi tazminat talebinde bulunabilecekler.

Haberin Devamı

YARALILAR

Kazadan yaralı olarak kurtulanlar ise kesin raporlarını aldıktan sonra Bakanlığa başvurabilecekler. Bu kişiler, raporlarında belirtilen işgücü kaybına göre tazminat talebinde bulunabilecekler. Yaralı vatandaşlar da taleplerine 60 gün içinde yanıt alamamaları veya olumsuz yanıt almaları halinde idari yargıda dava açabilecekler.

MANEVİ TAZMİNAT

Hem kazada yaşamını yitirenlerin yakınları hem de yaralılar maddi tazminatın yanı sıra manevi tazminat davası açabilecekler.

SUÇ DUYURUSU

Hızlı tren faciası kapsamında eleştiriye maruz kalan yetkililer hakkında da suç duyurusunda bulunulabilecek.

Yaşamını yitiren vatandaşların yakınları ile yaralılar, TCDD Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı hatta Başbakan için suç duyurusunda bulunabilecekler. Suç duyurusunda bu yetkililerin kazadaki ihmallerinin tespiti gerekecek.

Suç duyurusu kapsamında, mağdurlar, yetkililerin Türk Ceza Yasası’nın "Görevi ihmal" suçunu düzenleyen 230’uncu maddesi uyarınca yargılanmasını isteyebilecekler. Yasanın bu maddesi 3 aydan 1 seneye kadar hapis cezası öngörüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!