Trakya'da kar ve sel

Güncelleme Tarihi:

Trakyada kar ve sel
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2001 01:59

Ramazan Bayramı'ndan beri karla mücadele eden Trakyalıları bu kez de yağmur vurdu. Tekirdağ ve Kırklareli'yi sel suları basarken Edirne'de yeniden kar başladı. Bu arada Çanakkale-İzmir yolu sel yüzünden ulaşıma kapandı.

Trakya kar ve sele teslim oldu. Edirne ve Kırklareli'de kardan yollar yeniden kapandı. Tekirdağ'ın Çerkezköy ve Hayrabolu ile Kırklareli'nin Lüleburgaz İlçesi'nde sel baskınları oldu. Kuzey Ege de sele teslim oldu.

Önceki geceden bu yana yağan kar Edirne ve Kırklareli'de etkili oldu. Kırklareli'de 150, Edirne'de 60'a yakın köye ulaşım sağlanamıyor. Edirne'de kent merkezinde kar kalınlığı 25 santimi, Kırklareli'nin Demirköy İlçesi'nde 1 metreyi buldu. Demirköy'e önceki geceden itibaren elektrik verilemiyor.

EVLER SULAR ALTINDA Karların erimesi ve iki gün durmadan yağan sağanak nedeniyle Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde derelerin taşmasıyla, başta hükümet konağı olmak üzere 20'nin üzerinde kamu kuruluşu, 300'e yakın ev ve 25 işyeri sular altında kaldı. Selde mahsur kalanlara askeri botlarla yiyecek yardımı yapıldı. Çerkezköy'de okullar 2, Saray'da 1 gün tatil edildi. Hayrabolu'da 20, Lüleburgaz'da da 50 evi sular bastı.

ULAŞIM DURDU Sel yüzünden Tekirdağ-İstanbul ulaşımı güçlükle sağlanıyor. Derelerin taşmasıyla karayolu sular altında kaldı. Köprülerin çökmesi sonucu Tekirdağ- Kumbağ, Tekirdağ- Hayrabolu, Hayrabolu- Muratlı arasındaki karayolları ulaşıma kapandı.

Barajlar dolmadı

Trakya'da son 10 günde kaydedilen yağışlar toprağı suya doyurdu, ancak barajlar boş kaldı. Taşkınlar bekleyen ve önlem almak için hazırlık yapan DSİ yetkilileri barajlara hiç su gelmemesi üzerine şaşkına döndü. Edirne Ticaret Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, yıllardar kuraklık yaşandığını belirterek, ‘‘Toprağın suya ihtiyacı vardı. Bütün yağışı aç kurt gibi çekti’’ dedi. Trakya'nın en önemli 9 barajında doluluk oranı yüzde 20'lerde bulunuyor. Toplam 652 milyon metreküp depolama kapasitesi bulunan barajlarda 131 milyon metreküp su bulunuyor. Yetkililer, geçen yıla oranla su durumunda yüzde 45 eksilme olduğunu açıkladı.

Kötü hava can alıyor

Ege'yi etkisi altına alan sağanak, Kuzey Ege'yi de selle vurdu.

Balıkesir'in Edremit İlçesi'nde önceki gece başlayan yağışlar nedeniyle Güre, Zeytinli ve Altınoluk Beldesi sular altında kaldı. Silivri, Bursa ve İzmir'de toplam 4 kişi olumsuz hava koşulları nedeniyle yaşamını yitirdi.

Bursa'da Osmangazi İlçesi'nde babaanne Fatma Ayaz ve 4 yaşındaki torunu Betül Ayaz şiddetli lodos nedeniyle sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek öldü. Reyhan Mahallesi'nde ise kullanılmayan bir binanın bahçe duvarı şiddetli yağış nedeniyle çöktü. Duvarın altında kalan 15 yaşındaki Semih Günbatı, göçük altında kalarak ağır yaralandı. Kentte şiddetli lodos yüzünden 4'ü ağır 90 kişi zehirlendi. Bursa'da önceki gün de 152 kişi zehirlenmiş, 2 kişi ölmüştü.

İzmir'de şiddetli yağışın etkisiyle Yenidoğan Semti'nde, 1139 Sokak'taki ahırın duvarı çöktü. Ahırda uyumakta olan 45 yaşındaki faytoncu Ali Yılmaz, yıkılan duvarın altında can verdi. Urla'da fırtınalı havada ağlarını toplamak için denize açılan 47 yaşındaki balıkçı Vural Çorbacı kayboldu.

Silivri'de ördek avına çıkan ve buz tutan Değirmenköy Göleti'nin üzerinde yürürken buzun kırılması sonucu suya düşen 28 yaşındaki inşaat işçisi Bekir Sütüpak, boğularak öldü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!