Trakya'da ilk ''mor karnabahar''

Güncelleme Tarihi:

Trakyada ilk mor karnabahar
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 13, 2003 00:00

TekirdaÄŸ'ın Çerkezköy Ä°lçesi'nde, bahçesine 90 önce diktiÄŸi 50 adet mor karnabahardan ürünü alan bir kiÅŸi, Trakya'da ilk mor karnabahar yetiÅŸtiren örnek çiftçi oldu.Çiftçi Mehmet Koç, ürettiÄŸi mor kanabaharla birlikte Çerkezköy Tarım Ä°lçe Müdürü Recep DemirbaÄŸ'ı makamında ziyaret etti. Koç, Çerkezköy'ün Bahçeağıl Köyü'nde yetiÅŸtirdiÄŸi mor karnabaharı 256 metrekarelik serasında yetiÅŸtirdiÄŸini söyledi. Bahçesine 90 gün önce diktiÄŸi 50 adet mor karnabahardan ürün almaktan dolayı mutlu olduÄŸunu ifade eden Koç, kendisini seracılığa teÅŸvik eden yetkililere teÅŸekkür ettiÄŸini söyledi.   DemirbaÄŸ da, çiftçi Koç'un araÅŸtırmacı, yeniliklere açık bir kiÅŸiliÄŸi olması dolayısıyla ''mor karnabar'' yetiÅŸtirdiÄŸini ifade ederek, ''Trakya'da daha önce mor karnabahar yeÅŸtiÅŸtiren üreticiye rastlamadık. Sonuçta bizim çiftçinin aklına gelmiÅŸ ve araÅŸtırmacı olarak bunu deneyerek baÅŸarıya ulaÅŸmış'' dedi.   Merkezi Edirne'de bulunan Trakya Tarımsal AraÅŸtırma Enstitüsü Müdürlüğü yetkilileri ise bölgede mor karnabahar ürettiÄŸini söyleyerekkendilerine gelen çiftçinin olmadığını bildirerek, üreticinin bitkiyi genetik rengi veren ''flovin'' maddesiyle ıslah ederek bu sonucu elde edebileceÄŸini kaydettiler. Flovinin, sebze ve meyveye ''mor'' rengi verdiÄŸini, bunun mor soÄŸan ve mor üzümde de rastlanabileceÄŸini belirten yetkililer, bu ürünlerin özellikle kalp ve damar rahatsızlığıolanlarca tüketildiÄŸini söylediler.       KANSER TÃœRLERÄ°NDE KULLANIMI      Ege Ãœniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Dursun EÅŸiyok da, bu bitkinin içinde bulunan antoslanin ve antikansorejen maddelerin bazı kanser türleri ile damar hastalıklarına iyi geldiÄŸini bildirdi.   Mor karnabaharın, beyaz karnabahara göre 200 kat daha fazla antikansorojen madde içerdiÄŸinin belirlendiÄŸini anlatan Prof. Dr. EÅŸiyok, ''Mor karnabahar yetiÅŸtikten sonra normal karnabahar ya da brokoli gibi deÄŸerlendiriliyor. Tadı biraz kırmızı lahanaya benziyor. Salatalarda kullanılabiliyor, balıkla tüketilebiliyor ya da turÅŸusu yapılabiliyor'' dedi.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!