Trakya üniversitesi rektörlüğü yeni binasına taşınıyor

Güncelleme Tarihi:

Trakya üniversitesi rektörlüğü yeni binasına taşınıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2011 10:32

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü, gelecek akademik yılda yeni binasına taşınacak. Yunanistan sınırındaki Karaağaç Mahallesi'nde rektörlük binası olarak kullanılan tarihi tren istasyonu, Güzel Sanatlar Fakültesine tahsis edilecek, bir kısmında da müze oluşturulacak.

Rektör Prof. Dr. Enver Duran,  tarihi binada ve çevresindeki bölümlerde hizmet veren bazı birimleri, Balkan Yerleşkesi'nde inşa edilen yeni rektörlük binasına taşıdıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

“Burada kalan diğer bölümler de kısa süre sonra Karaağaç'tan taşınacak. Binadan en son ben ayrılacağım. Böyle güzel tarihi bir yapıda görev yapmanın mutluluğunu yaşadık. Binanın rektörlük katı müze olarak kullanılacak. Giriş katını da sanat galerisi olarak düzenleyeceğiz. Sürekli sergiler açılacak. Buradan ayrılırken, rektörlük bölümünden eşyaları almayacağız. Dolaşanlar burasını kullanılmış haliyle görecek.”

Prof. Dr. Duran, Güzel Sanatlar Fakültesinin Karaağaç'ta eğitim vermeye başlamasıyla mahallenin hareketleneceğini belirterek, “Öğrenciler buraya toplu taşıma araçlarıyla gelecek, yemek yiyecek, kafeteryalarda ve parklarda oturacak. Karaağaç'a daha fazla katkı sağlayacak” dedi.

Karaarağaç'ın Cenevre'de gördüğü bir kasaba gibi olmasını arzu ettiğini dile getiren Duran, o kasabada her yerin çiçeklerle kaplı olduğunu, çeşitli hediyelik eşyaların satıldığını anlattı. Duran, “Bu, Karaağaç'ta da olabilir. Her yıl binlerce turist Karaağaç'a geliyor. Rektörlük binasının bahçesini dolaşıyor. Bu kişilere sunacak ürünlerimiz olmalıdır” görüşünü dile getirdi.
Duran, Karaağaç'taki rektörlük binasının bir bölümündeki 20 odalı otelin de yeniden faaliyete geçirileceğini ve yeni dönemde tarihi binaya girişlerde çok düşük bir bedelin alınacağını bildirdi.

TARİHİ İSTASYON BİNASI

Mimar Kemaleddin Bey tarafından neo-klasik üslupta yapılan, İstanbul'u Avrupa'ya bağlayan demiryolunun en önemli istasyonlarından biri olan Karaağaç Tren İstasyonu'nun yapımına 1914 yılında başlanmış ancak 1. Dünya Savaşı'ndan ötürü yapımı yarıda kalmış. İstasyon, cumhuriyetin ilanından sonra işletmeye açılmış.
Kurtuluş Savaşı'ndan sonra demiryolunun 337 kilometrelik bölümü Türk topraklarında kalınca, Karaağaç Tren İstasyonu'na İstanbul'dan ulaşabilmek için Yunan sınırından geçmek zorunda kalınmış. Devlet Demiryolları, Türk sınırı içerisinden geçen yeni bir demiryolu hattı yapılınca Karaağaç Tren İstasyonu önemini yitirmiş ve terk edilmiş. Bina, son olarak Trakya Üniversitesine tahsis edilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!