Trafikte insan eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Trafikte insan eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Trafik kazaların tamamen önlemek mümkün değildir. Ancak kaza sayısı ve kaza şiddeti azaltılabilir. Taşıt teknolojisinde sağlanan başarı, insanı düzeltme, eğitim ve kurallara uyma konusunda aynı başarı sağlanamamıştır. Başkaların hakkına saygı duymayı aracın trafik özelliklerin kavrası ancak eğitimle sağlanır. Eğitim programını ise 5 sınıfta planlamak gerekir.

1- Okulöncesi ve ilköğretim çağındakilerin eğitiminin gerçekleştirilmesi gereklidir. Nüfusumuzun yüzde 40'ını okul ve okul öncesi çocuklar oluşturur. Trafik kazalarında ölenlerin 4'te birini de çocuklar oluşturur. Bu genç kitleyi eğitmenin önemi açık bir şekilde ortadadır. Sinyallerin, ışıklı işaretlerin, levhaların, karşıdan karşıya geçişin kuralları ve anlamları çocuklara öğretilmelidir.

EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR

2- Eğitim ailede, okulda ve toplumda olur. Sürücü her zaman sınava giriyormuşcasına dikkatli ve duyarlı olmalıdır. Trafik kuralları sürekli olarak görsel basın tarafından halka verilmelidir.

3- Trafik polisi, bilgisi, herkese eşit ve kararlı davranışı, dürüstlüğü, tarafsızlığı ve eğitimi ile etkili olmalıdır.

4- Bir trafik kazasında ölenlerin yüzde 10'u olay yerinde, yüzde 20'si ilk dört saat içinde, yüzde 35 kadarı ise olaydan sonraki 48 saat içinde öldükleri istatiklerden ortaya çıkmıştır. En yakın sağlık merkezine yaralı taşıma işinde çabuk olmak, sağlıklı bir şekilde zarar vermeden taşınması şarttır. İlk yardım kuralları her yerde bilinçli olarak öğretilmelidir.

5- İleri ülkelerde olduğu gibi sürücülerin yetişmelerinin sürücü okulu eğitimine bağlanmaları Türkiye için iyi bir gelişmedir. Karayolları Trafik Kanunu'nun 123'üncü maddesi gereğince resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş ve bu tarihten itibaren sürücü okulları Türkiye'de açılmıştır. Sürücü okullarının bir kısmı nitelikli eğitim vermektedir.

Konuk Yazar

Turgut Kilit / Trafik Kazalarını

Önleme Derneği Başkanı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!