Trafikte bayram önlemleri

Güncelleme Tarihi:

Trafikte bayram önlemleri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2007 10:27

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ramazan Bayramı'nda alınacak trafik önlemlerine ilişkin genelge yayımladı.

Haberin Devamı

Atalay, konuya ilişkin 81 il valiliğine gönderdiği genelgede, Ramazan Bayramı süresince karayollarında trafik yoğunluğunun artacağını ve vatandaşların gidecekleri yere bir an önce ulaşma istekleri ile birlikte trafik kural ihlallerinin de yoğunlaşacağını bildirdi.

Bayram tatili süresince karayollarında vatandaşların rahat ve huzur içerisinde seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla her zamankinden daha etkin, duyarlı ve titiz davranılarak önlemlerin alınacağı belirtilen genelgede, mevcut trafik denetlemelerine ek olarak otoyollar ve karayollarında da bir dizi önlemlerin alınacağı kaydedildi.

Genelgeye göre, trafik polislerinin 11-15 Ekim günleri arasında izinleri kesilecek, ayrıca illerde trafikten sorumlu emniyet müdür yardımcısı, şube müdürü ve istasyon amirleri Ramazan Bayramı tedbirleri süresince güzergahlarında bulunacak. İl merkezine uzak olan trafik birimleri ise bayram süresince en yakın ilçe emniyet müdürü tarafından denetlenecek.

Haberin Devamı

Genelgede alınacak trafik önlemleri şöyle sıralandı:

-Tatil süresince ekipler, şehir içi ve bölge trafik kuruluşlarının büro hizmetlerindeki görevlilerce takviye edilecek. Bu ekiplerin karayolu güzergahlarında seyir halinde görevlendirilmesi konusuna özen gösterilecek. Trafik personeli maç, konser, toplantı gibi programlarda güvenlik nedeniyle görevlendirilmeyecek, gerektiğinde bu gibi etkinliklerde sadece trafiğin tanzim ve denetimi amacıyla görevlendirilecek.

-Terminallere giriş ve çıkış yapan ve güzergahlarında kontrole tabi tutulan bütün otobüs ve minibüslerin takografları, şoförünün alkol durumu, taşımacılık yetki belgeleri, (korsan taşımacılık yapıp yapmadıkları) zorunlu mali mesuliyet ve zorunlu ferdi kaza koltuk sigortaları, şoförlerin sürücü belgeleri, aracın fenni muayene durumu ve araçlarda bulunması zorunlu malzeme ve gereçlerin bulunup bulunmadığı titizlikle kontrol edilecek, arıza ve eksikliklerin tespiti halinde gerekli yasal işlemler yapılacak.

-Trafik kontrollerinde alkol, aşırı hız, hatalı sollama, yakın takip ve şerit ihlali gibi trafik kazalarının oluşumunda büyük rol oynayan kural dışı davranışların denetimlerine ağırlık verilecek. Ayrıca, yorgun, uykusuz ve aracı dalgın kullandığı tespit edilen sürücüler uyarılarak, güzergah üzerindeki bölge trafik denetleme istasyon amirlikleri de dahil olmak üzere, uygun yerlerde dinlenmeleri sağlanacak.

ARKA KOLTUKTA DA EMNİYET KEMERİ

-Sürücü ile yolcuların ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri kullanmasına yönelik denetimlere ağırlık verilecek.

Haberin Devamı

-Video-kamera radarlı ekip araçlarının, bayram tatili süresince daha da etkili olarak 24 saat esasına göre faaliyet göstermeleri sağlanacak.

-Denetimler, yolda her türlü güvenlik tedbirleri alınmak suretiyle çevirme noktasından önce yeterli uzaklıkta ikaz ve işaretler konularak, yolu aniden daraltmaksızın ve akan trafiği tehlikeye düşürmeden yapılacak.

-Trafik kuralını ihlal nedeniyle kendisine ceza uygulanacak sürücüler ekip otomobiline kesinlikle gönderilmeyecek, ceza makbuzu kesilmesi, tutanak tutulması benzeri işlemler, durdurulan ve denetime tabi tutulan aracın yanında tamamlanacak.

-Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen hava, yol ve trafik durumları hakkında basın ve yayın organlarına ivedilikle bilgi verilecek, vatandaşların zamanında uyarılması ve tedbirli olmaları sağlanacak, ayrıca “155” ve “156” numaralı telefon hatlarını arayan vatandaşlara gerekli bilgilendirme ve yardım yapılacak.

Haberin Devamı

-Tatil süresince trafik ekiplerinde akaryakıt kısıtlamasına gidilmeyecek.

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINI KULLANIN

-Şehir içi trafik yoğunlunun artacağı düşünülen arife günü önemli kavşaklarda ve büyük alışveriş merkezleri civarında, ayrıca vatandaşların yoğun olarak ziyaretlerde bulunacakları mezarlıklar civarında da gerekli trafik tedbirleri alınacak.

-Vatandaşların, şehir içi ve şehirler arası yolculuklarda toplu taşım araçlarını kullanmaları yönünde basın yayın kuruluşları kanalıyla tavsiyelerde bulunulacak, yine basın yayın kuruluşları kanalıyla, bayram tatili başlangıcının bir hafta öncesinden başlamak kaydıyla vatandaşlarımızın seyahatlerinde, trafik kurallarına, trafik işaret ve işaretçilerinin ikazlarına uymaları yönünde yayınların yapılması sağlanacak. Ayrıca, şehir merkezlerinde bayram nedeniyle oluşabilecek trafik yoğunluğunun azaltılabilmesi amacıyla, belediyeler, bayram tatili süresince toplu taşıma araçlarının ücretsiz faaliyet göstermeleri yönünde imkanları ölçüsünde gayret gösterecek.

Haberin Devamı

-Görevliler, kılık ve kıyafetleriyle ekip otolarının temiz, düzenli ve bakımlı olmasına özen gösterecekler, sürücülere hitap ederken saygılı ve kararlı olacaklar, halkla ilişkileri zedeleyen polemik ve tartışmalara girmeyecekler.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Genelgede, alınan bütün tedbirlere rağmen herhangi bir sebeple karayollarının trafiğe kapandığı veya yol güvenliğinin olumsuz yönde etkilendiği hallerde, durumun “en seri şekilde” EGM Trafik Hizmetleri Başkanlığına bağlı Kaza Danışma Birimi'nin (0-312-412 25 92) numaralı telefonuna veya (0-312-468 91 43) numaralı faksına bildirilmesi istendi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!