Trafikte AB uyumu

Güncelleme Tarihi:

Trafikte AB uyumu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2004 01:44

Ömürboyu ehliyet dönemi bitiyor. Tek gözü gören de ehliyet alabilecek. Trafik polisi para cezasını alamayacak.

TRAFİK Kanunu’nu, Avrupa Birliği (AB) normlarına uyumlu hale getirip sistemi baştan aşağı değiştiren tasarı, dün TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Trafik kazalarını önleme ve cezalarda caydırıcılığı da öngören tasarı, özetle şu hükümleri içeriyor:

EHLİYETLER DEĞİŞECEK

AB’ye uyum çerçevesinde sürücü belgelerinin sınıfları da değiştirilecek. D ve E sınıfı sürücü belgelerinde yaşanan uyumsuzluk giderilecek.

2 YIL STAJER BELGESİ

İlk defa sürücü belgesi alanlara 2 yıllık ‘stajyer sürücü belgesi’ verilecek. Bu süre sonunda yasada sayılan trafik suçlarını işlememiş olanlara asıl sürücü belgesi verilecek.

TEK GÖZÜ GÖRENE

Tek gözü gören (Monooküler) kişiler gibi sağlık sorunları bulunmsına rağmen sürücü belgesi alması mümkün olan kişilere bu olanak sağlanacak.

AŞAMALI VİZE

Sürücü belgeleri; 50 yaşa kadar 10 yılda bir, 50 yaştan 65 yaşa kadar 5 yılda bir, 65 yaştan sonra her 3 yılda bir, sağlık kontrolünden sonra değiştirilecek veya vize ettirilecek.

DERSİ GEÇENE EHLİYET

Okul öncesi, ilk ve orta dereceli okullara uygulamalı trafik ilk yardım dersi konulması zorunlu olacak. Üniversite ve yüksekokullar ile lise ve dengi okullarda zorunlu trafik, ilk yardım ve motor derslerinden başarılı olanlar, sürücü kurslarında yazılı sınavdan muaf tutulacaklar.

AĞIR VASITA DENETİMİ

Ağır vasıta sürücülerinin yorgun ve uykusuz araç kullanarak kaza yaptığı dikkate alınarak, yeni düzenlemeler getirildi. Bu sürücüler, taşıt kullanma sürelerine aykırı olarak araç kullanamayacaklar. Kullananlara verilen cezalar artacak. Aracı işlettiren veya ilgili firma da ceza alacak.

HER ÖĞRENCİYE KEMER

Okul taşıtlarında her öğrenci için bir emniyet kemeri bulundurulması zorunlu olacak. Bu taşıtları kullanacak olanlarda en az 3 yıllık ehliyet sahibi olma zorunluluğu aranacak.

MUAYENE İÇİN EK SÜRE

Araç muayene süresini geçirenlere 7 gün ek süre verilecek. Bu süre içinde muayene yapılmazsa araç trafikten men edilecek. Muayeneler, elektronik ortamda takip edilecek.

DEĞNEKÇİLERE CEZA

Yetkisiz olarak otopark ücreti toplayanlara 3 aydan 6 aya hapis, 340 milyon 900 bin liradan 684 milyon 300 bin liraya kadar para cezası verilecek.

YAYALAR DA KUSURLU

Kazalarda artık sadece araçların değil yayaların da asli kusurlu olup olmadığına bakılacak.

POLİS PARA ALMAYACAK

Trafik cezalarının tahsili konusunda Maliye Bakanlığı yetkili olacak. Trafik polisleri artık para cezası tahsil edemeyecek. Cezalar, kredi kartıyla da ödenebilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!