Trafik canavarı bulundu: Boğalar!

Güncelleme Tarihi:

Trafik canavarı bulundu: Boğalar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yalnızlığı tercih edenlerin sayısı çığ gibi büyüyor. Özellikle eğitim ve gelir düzeyinin yüksek olduğu gelişmiş ülkelerde evliliği özgürlüğü kısıtlayan bir tuzak olarak gören gençler, ‘biz’ yerine ‘ben’ olmayı tercih ediyor. Tek başına yaşamayı, evliliğe yeğleyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Mesala Almanya'da son 20 yılda yalnız yaşayan insanların sayısı ikiye katlandı. Münih artık yalnız yaşayanların başkenti sayılıyor. Çünkü her iki evden birinde sadece bir kişi yaşıyor. Pek çok kadın ve erkek, ‘‘Bekarlık sultanlıktır’’ fikrinde buluşuyor.

‘‘Acaba burçlar ile yalnızlığın tercih edilmesi arasında bir bağlantı var mı?’’ ya da kısaca ‘‘Kimler yalnız yaşıyor?’’ Burçların yalnız yaşama konusunda etkili olup olmadığını ortaya çıkarmak için 1990 yılında İsviçre'de yapılan nüfus sayımından yola çıkılmış. Araştırmada bekar erkekler arasında akrep ve yayların çoğunlukta olduğu gözlemlenmiş. Bekar erkekler arasında azınlıkta olanlar ise oğlak, kova ve balıklar. Tüm burçlar içinde evliliğe en meraklı kişilerin ise balık erkekleri olduğu tesbit edilmiş.

Kadınlar da ise durum farklı. Yalnızlığı tercih eden kadınların başında oğlaklar geliyor.

AYLARDAN MART, GÜNLERDEN PAZAR

Hayal kırıklığı, karamsarlık ya da bir türlü aşılamayan çelişkiler. Binlerce yıldan bu yana insanlar kendi elleriyle canlarına kıyıyor. Kimi kara sevdadan, kimi yokluktan, kimi yaşamın ağır yüküne dayanamayarak intihar ediyor. Bazen bir tabancadan çıkan mermiler son sözü söylüyor, bazen uyku hapları son çare oluyor. Kimi de bir ipin ucunda can veriyor.

İstatistiklere göre 1994 yılında Almanya'da 9 bin 130'u erkek 12 bin 718 kişi intihar etti. En çok intihar edilen dönem mart ayı, en çok intihar edilen gün ise pazar.

1990-93 yılları arasında İsviçre'de tutulan istatistiklere göre, 25-34 yaş grubunda intihar, bir numaralı ölüm sebebi. İkinci sırada ise AIDS yer alıyor. Araştırmada burçlarla intihar eğilimi arasında bir bağ bulunup bulunmadığını belirlemek üzere 1969-1994 yılları arasında İsviçre'de yaşanan intihar vakaları değerlendirilmiş. Sonuç olarak astro-literatürde depresif burçlar arasında sayılan balık, yengeç ve boğa burcunda intihar vakalarına daha sık rastlandığı tesbit edilmiş. En az intiharın gerçekleştiği burçlar ise yay ve terazi. Astro-sayıma göre, balıklar en çok uyku ilacıyla, boğalar egzoz gazıyla canına kıyıyor. Yengeçlerin en az tercih ettiği intihar metodu ise tabanca.

‘‘Die Akte: Astrologie’’ (Astroloji Dosyası) adlı kitapta yıldızların meslek seçimini nasıl etkilediği de araştırılmış. Acaba burçlarla, seçilen meslek dalı arasında bir bağlantı var mı? Kimler yüksek öğrenimde daha çok hangi dalı tercih ediyor? Araştırmada 1994-95-96 yıllarında Almanya'da yüksek öğrenim için başvuruda bulunmuş öğrenciler ve 10 ayrı kategorideki tercihleri ele alınmış: Mimarlık, işletme, biyoloji, hukuk, tıp, psikoloji, eczacılık, veterinerlik, iktisat ve diş hekimliği... Burçlara göre en çok ve en az tercih edilen dallar şöyle (Parantez içindeki en az tercih edilen dal):

Koç: Diş hekimliği, işletme ve mimarlık; (psikoloji)

Boğa: Psikoloji, işletme, tıp; (hukuk)

İkizler: İşletme, psikoloji, biyoloji; (eczacılık)

Yengeç: Mimarlık, diş hekimliği, psikoloji; (biyoloji)

Aslan: Hukuk, işletme, eczacılık; (psikoloji, diş hekimliği)

Başak: Tıp, diş hekimliği, hukuk; (psikoloji)

Terazi: Hukuk; (diş hekimliği)

Akrep: Hukuk, biyoloji, diş hekimliği; (psikoloji)

Yay : Veterinerlik, iktisat, biyoloji. (psikoloji)

Oğlak: Tıp, veterinerlik, hukuk; (iktisat)

Kova: Psikoloji, iktisat; (hukuk)

Balık: Psikoloji, mimarlık. (veterinerlik)

Tıp biliminin babası Hipokrat (M.Ö. 460-350), ‘‘Astrolojiden anlamayan doktor cahildir’’ der. Eski Mısır'da ise insanın doğayla özdeş olduğuna inanılırdı. Eski Yunan inancına göre, Mars iltihaplanmalara, Venüs zührevi, Ay ise ruh hastalıklarına neden oluyordu.

Astrolojiye gönül vermiş Paracelcus'a göre yıldızlar değil, burçların belirlediği kişisel özellikler hastalıklara yol açıyor. Paracelcus, ‘‘Haset, safrakesesine zarar veriyor. Kıskançlık kas ve eklem ağrısına yol açıyor. Egoistlik mideye, hırs bağırsaklara vuruyor’’ diyor.

Bugün alternatif tedavi yöntemlerinin modern tıp karşısında yükselişe geçmesiyle birlikte çağımızda astro-tıp da büyük ilgi çekmeye başladı. Gunter Sachs, burçlarla kişilerin yakalandığı hastalıklar arasında bir bağ bulunup bulunmadığını da araştırmış: 1969 yılından 1994 yılında kadar İsviçre'deki 687 bin 850 ölüm vakasını esas almış. Ölüm vakaları 20 kategori altında 12 burç için ayrı ayrı değerlendirilmiş. Bu bölümün en ilginç bulgusu kalp kriziyle ilgili olanı.

Kalp krizi, koç, ikizler ve oğlaklarda bir numaralı ölüm sebebi. Buna karşılık terazi ve akreplerde kalp krizi dolayısıyla ölüm ortalama değerin hayli altında. Can kaybıyla sonuçlanan kazalarda ise balıklar liste başı. Sakarlık ve dalgınlığın neden olduğu kaza sıralamasında balığı, yay ve boğa izliyor.

ASLAN VE AKREP İYİ SÜRÜCÜ

Trafik canavarları hangi burçtan çıkıyor? En çok trafik suçu işleyen burç hangisi? Astro-istatistik bu sorulara yanıt bulabilmek için İngiltere'deki ‘‘Accident and Insurance Management Company’’ adlı sigorta şirketinin kayıtları esas alınmış. Sonuçta koç, yengeç, aslan, akrep, yay ve kovaların ortalamanın altında trafik kazasına sebebiyet verdiği buna karşılık boğaların en çok kaza yapan burç olduğu belirlenmiş. Trafik canavarları sıralamasında boğaları, terazi ve oğlaklar izliyor.

Tüm burçlar içinde aslan ve akrep en az kaza yapan burç. Aslan ve akrepler kaza yaptıklarında da diğerlerine göre daha az maddi hasara sebebiyet veriyorlar. Boğalar ve oğlaklarda ise durum daha farklı. Tezcanlı, dikkati kolay dağılan boğalar kaza yaptığında fatura da ağır oluyor.

Onlar hangi burçtandı?

Kleopatra'nın burcunu bugün bilmek biraz zor. Yenilgiye dayanamayıp kendini engerek yılanına sokturarak yaşamına son veren Mısırlı Kraliçe, intiharı seçen ünlülerin başında geliyor. Tarih, intihar eden devlet adamı, edebiyatçı, müzisyen ve oyuncularla dolu.

Astro-sayıma göre intihar vakalarına en çok boğa, balık ve yengeç burçlarında rastlanıyor. İntihar eden ünlüler arasında bu burçtan insanlar olduğu gibi diğer burçlarda dünyaya gelmiş kişilere de sıkça rastlanıyor. Tercihi intihardan yana kullanan ünlülerden bazıları şöyle:

Ernest Hemingway ‘Çanlar kimin için çalıyor’ ‘Silahlara veda’ gibi romanların yazarı da intiharı seçen ünlülerden biri. Amerikalı yazar yengeç burcunda dünyaya gelmişti.

Tarita Chayenne: Marlon Brando'nun kızı olarak tanıdı dünya onu. Balık burcunda dünyaya gelmişti. Sevgilisinin ağabeyi tarafından öldürülmesi üzerine Chayenne intiharı seçti.

Michael Hutchence: Ünlülerin intihar listesindeki son isim. 37 yaşında hayata veda eden Hutchence oğlak burcunda doğmuştu. Astro-istatistiğe göre bu burçta intihar vakaları, ortalama değerlerin altında rastlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!