Trablus'u düşürme planları

Güncelleme Tarihi:

Trablusu düşürme planları
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2011 10:29

Kaddafi rejimine karşı ayaklanan isyancılar, Perşembe günü başkent Trablus’un etrafını sardı.

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor
Haberin Devamı

 

İsyancıların komutanları, Trablus’a taarruz etmesi için birlik gönderdiklerini ve kent halkının Cuma günü ilk büyük protesto gösterisini düzenlemeye hazırlandığını belirtti.

 

Diğer yandan isyancılar, Muammer Kaddafi’nin giderek eriyen gücünün merkezi olarak gösterilen Trablus’tan sadece 50 kilometre uzaklıktaki petrol sanayi kenti El Zaviya’da çatışmayı sürdürüyor.

 

Trablus’un 210 kilometre uzağındaki Misrata kenti de, Perşembe gecesi isyancıların kontrolüne geçti.

 

SUBAYLAR TARAF DEĞİŞTİRDİ

Haberin Devamı

Libya’nın en büyük ikinci kenti Bingazi’deyse taraf değiştiren bir grup subay, Kaddafi’nin 42 yıllık iktidarını sonlandırmak için plan yaptıklarını belirtti. Albay Tarık Saad Hüseyin, “Trablus’u düşürmek için bir planımız var… Tüm ülke özgürlüğüne kavuşuncaya kadar devam edeceğiz” dedi.

 

Hüseyin ve ekibi, Kaddafi’nin birliklerinden sıyrılabilmeleri için Trablus’un batısına küçük gruplar halinde birlikler gönderdiklerini açıkladı. Trablus halkı ise rejim karşıtlarının Cuma günü Yeşil Meydan’da toplanma çağrısı yaptıklarını belirtti.

 

Diğer yandan, Akdeniz kıyısındaki Misrata kentinde, hükümet karşıtı milislerin kentin kontrolünü ele geçirdiği ve sokaklarda sevinç gösterileri yaşandığı bilgisi geldi. Muhammed Senussi adlı görgü tanığı, havaalanı yakınlarında yaşanan “şiddetli çarpışmaların” ardından isyancıların Kaddafi yanlılarını kentten attıklarını belirtti.

 

Cuma günü Reuters’a telefonla röportaj veren Senussi, sabah saatlerinde yaşanan şiddetli çatışmaların ardından kente sakin bir ortam olduğunu ve sevinç gösterileri yaşandığını anlattı. Senussi, halkın trafiği kontrol ettiğini, yayaların üstlerini arayarak Trablus’tan geldiği düşünülen silahlı kişileri tutukladıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

 

Senussi ayrıca, rejime bağlı birliklerin ve Afrikalı para askerlerin kente yeniden saldıracakları yönünde söylentiler olduğunu söyledi. Havaalanındaki isyancılara baskın düzenleyen Kaddafi birlikleri kayıp verirken, bazıları teslim oldu, diğerleri yaralı olarak ele geçirildi.

 

Alınan bilgilere göre, isyancılar 20 Afrikalı paralı askeriyle 2 Libyalı askerin esir aldı ve zincire vurdu. Senussi, kentte düzeni sağlamak için komitelerin kurulduğunu iletti.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:  
http://twitter.com/HurriyetPlanet
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!