Toplantı ve sözler yalan

Güncelleme Tarihi:

Toplantı ve sözler yalan
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2013 01:50

ABD’nin Ankara Büyükçelisi Francis Ricciardone, ‘Büyük Rüşvet Operasyonu’ndan sonra Ankara’da görev yapan AB büyükelçileriyle bir araya geldiği ve “Bugünden sonra imparatorluğun çöküşünü izleyeceksiniz” dediği iddiasını yalanladı.

Haberin Devamı

Bazı gazetelerde dün Ricciardone’nin, geçen çarşamba günü Ankara’da görevli AB Büyükelçileri ile yemek yediği ve “İran’a ambargoyu Halk Bankası ile kaldırdılar. Engellemek için harekete geçtik. Bugünden sonra imparatorluğun çöküşünü izleyeceksiniz” dediği öne sürüldü. Ricciardone, dün sabah erken saatlerde büyükelçiliğin Twitter hesabından açıklama yaparak, şöyle dedi: “ABD’nin, devam eden yolsuzluk operasyonu ile hiçbir şekilde ilgisi yoktur. ABD ve Türkiye arasındaki dostluk ve işbirliği, iki ülke için de hayati öneme sahiptir. Hiç kimse ABD-Türkiye ilişkilerini asılsız iddialarla tehlikeye atmamalıdır. Böyle bir toplantı yapılmadığı gibi, haberlerde ortaya atılan iddiaların tümü tamamen yalandır.”

KASITLI YAYILDI

ABD’ye yakın kaynaklar, Hürriyet’e, “ABD, bu iddialardan son derece rahatsız. İddiaların kasıtlı bir şekilde yayıldığını düşünüyorlar. Türkiye-ABD ilişkileri bu tür yalanlara heba edilmemeli. İddialar tamamıyla yalan olduğu için Amerikalı yetkililerin de kafası neden yapıldığına ilişkin karışıyor. İki ülkenin ilişkilerini zehirleyen bir çıkış” değerlendirmesini yaptılar.

Haberin Devamı

AB: HABERİMİZ YOK

AB Türkiye Delegasyonu başta olmak üzere Ankara’daki AB büyükelçilikleri de böyle bir toplantının yapılmadığını bildirdiler. Delegasyon yetkilileri, “Bizim böyle bir toplantıya ilişkin bilgimiz yok” açıklaması yaptı.

ELÇİMİZE KATILIYORUZ

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, ‘yolsuzluk operasyonunun arkasında ABD’nin olduğu’ yönündeki iddialarla ilgili Ricciardone’nin “Hükümet sorumluları dışarıda aramamalı” sözlerini hatırlatarak, “Büyükelçimizin söylediğine elbette katılıyorum” dedi. “Polis müdürlerinin görevden alınmaları sizce adalet ve şeffaflık normlarını bir şekilde ihlal ediyor mu” sorusuna da yanıt veren Psaki, şöyle dedi: “İlave bir yorumum yok, sadece şunu söyleyebilirim, yıllık insan hakları raporumuz da dahil geçmişte net
şekilde belirttiğimiz gibi Türkiye’de yargı süreci ve adalete etkin erişime dair kaygılarımız sürüyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!