Topkapı Sarayı'nı temizleme timi

Güncelleme Tarihi:

Topkapı Sarayını temizleme timi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Topkapı Sarayı Revan Köşkü'nün temizliği sırasında 18'nci yüzyıldan kalma ilgi çekici kalem işleri ortaya çıktı. Temizlikle birlikte açılan sıvanın altında gün ışığına çıkan kalem işlerinin 1720 yılından kalma olduğu sanılıyor.

Kültür Bakanlığı'nın katkılarıyla Cif sponsorluğunda, Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı Müdürlüğü'nce yürütülen ‘Topkapı Sarayı Dış Taş ve Mermer Yüzeylerinin Temizlik, Restorasyon ve Konservasyonu’ sırasında sürpriz bir buluntuyla karşılaşıldı. Topkapı Sarayı Müze Müdürü Filiz Çağman, Revan Köşkü, Mermer Sofa'nın ikinci sırasındaki revaklar üzerinde mermer görünümündeki silmenin sıva olduğu anlaşıldığını söyledi. Kalem işlerinin, Sultan III'üncü Ahmed'in şehzadelerinin sünnet düğünü nedeniyle gerçekleştirilen yenilemeler sırasında yapılmış olacağı düşünülüyor.

Cif'in 16 Nisan 1998'de imzalanan protokolle başlattığı temizlik kampanyasının birinci etabında Revan Köşkü, Harem Dairesi ve Kutsal Emanetler'in bir bölümü ile Bağdat Köşkü dış taş ve mermer yüzeylerinin önemli bir kısmının temizliği yapıldı. Projenin birinci etabında 1 kamyon tuvalet kağıdı, 8 tanker saf su ve 1 ton kağıt hamuru kullanıldı. İkinci temizlik etabının ise Nisan ayında başlayacağı belirtildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!