Topkapı Sarayı’na ‘Prestij Başkan’

Güncelleme Tarihi:

Topkapı Sarayı’na ‘Prestij Başkan’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2005 02:08

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Topkapı Sarayı Müzesi’ne ‘Prestij Başkan’ olarak tayin edildi. Müzeler için çıkarılan yeni yasada müzeler, ‘ulusal müzeler’ başlığı altında toplanıyor. Her müzede bir işletme müdürü, bir müze müdürü olacak, onların başında da ‘Prestij Başkan’ sıfatını taşıyan bir başkan bulunacak.

Başkanın asıl görevi müzeyi yurtiçinde ve yurtdışında temsil etmek.

Yasanın uygulanabilmesi için buna bağlı yönetmeliğin çıkarılması gerekiyor, bu da önümüzdeki aylarda tamamlanacağından İlber Ortaylı’nın göreve başlama tarihi 1 Haziran 2005 olarak belirlendi.

İlber Ortaylı, çalışmalarını, öğretim üyeliğini de İstanbul’daki Galatasaray Üniversitesi’nde sürdürecek. Topkapı Sarayı Müzesi’nden yaş hadddi dolayısıyla ayrılan Filiz Çağman da 15 Mart 2005 tarihinden itibaren Sakıp Sabancı Müzesi’nde danışmanlık yapıyor.

ORTAYLI KİMDİR

İlber Ortaylı, 1947 yılında İstanbul’da doğdu. Siyasal Bilgiler Fakültesi (1969) ile Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. Chicago Üniversitesi’nde master çalışmasını Prof. Halil İnalcık’la yaptı. ‘Tanzimat Sonrası Mahalli İdareler’ ile doktor, 1979’da ‘Osmanlı İmparatorluğu’nda Alman Nüfuzu’ çalışmasıyla da doçent oldu. Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova, Roma, Münih, Strasbourg, Yanya, Sofya, Kiel, Cambridge, Oxford ve Tunus üniversitelerinde misafir öğretim üyeliği ile birlikte seminerler ve konferanslar verdi. Yerli ve yabancı bilimsel dergilerde Osmanlı tarihinin 16. ve 19. yüzyılı ile Rusya tarihiyle ilgili makaleleri yayımlandı. 1989’dan beri SBF’de İdare Tarihibilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktadır. Ortaylı, Uluslararası Osmanlı Etüdleri Komitesi Yönetim Kurulu üyesi ve Avrupa İranoloji Cemiyeti üyesidir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!