Topbaş: İstanbul ciddi bir deprem riski taşıyor

Güncelleme Tarihi:

Topbaş: İstanbul ciddi bir deprem riski taşıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2008 14:32

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un ciddi bir deprem riski taşıdığına işaret ederek, “Türkiye'de ilk deprem dönüşüm alanı projesini, Zeytinburnu Sümer Mahallesi'nde hayata geçiriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Topbaş, Zeytinburnu Sümer Mahallesi'ndeki Kentsel Dönüşüm Satış Ofisinin açılışında yaptığı konuşmada, kentte yaklaşık 1 milyon 600 bin binanın deprem riski taşıdığına işaret etti.

“İstanbul ciddi bir deprem riski taşıyor” diyen Topbaş, amaçlarının kentsel dönüşüm ile gelişigüzel yapılmış binaları deprem açısından risksiz hale getirmek olduğunu söyledi.

Topbaş, Çin'de kısa bir süre önce yaşanan büyük depreme de atıfta bulunarak, Çin halkına başsağlığı dileğinde bulundu.

“Sağlam ve doğru yerlerde, doğru yapılar yaparsanız doğal afete karşı tedbir almış olursunuz” şeklinde konuşan Topbaş, Türkiye genelinde ve İstanbul'da yanlış yapılaşmanın önlenmesi gerektiğini belirtti.

İstanbul'un son 50 yılda 12 milyon göç aldığını ve şehir planları da olmadığı için çarpık yapılaşmanın yaşandığını kaydeden Topbaş, deprem kuşağında yaşayan İstanbul'daki 1 milyon 600 bin riskli binanın güçlendirilebilmesi için yaklaşık 17,5 milyar dolarlık bir proje hazırlandığını, ancak yerel yönetimlerin böyle bir kaynağı ayırmalarının çok zor olduğunu söyledi.

Bu nedenle kentsel dönüşüme ağırlık vermek istediklerini ifade eden Topbaş, “Kentte ciddi ölçekte değişim projelerine başladık. Böylece kentin daha modern hale gelmesini sağlayacağız” diye konuştu.

ZAHA HADİD'İN PROJESİ

Topbaş, Kartal alt bölgede dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid'in hazırladığı projeyi de anlattı.

Proje hayata geçtiğinde İstanbul'un tüm dünyanın konuşacağı bir yer olacağını söyleyen Topbaş, ayrıca Cendere Vadisi'nde, Küçükçekmece ve Riva'da da büyük projelerin gerçekleşeceğini anlattı.

Topbaş, göreve geldikleri günden bu yana 10 bin dolayında yapının yıkıldığını belirterek, ayrıca vatandaşları mağdur etmeden dönüşümlerin gerçekleştirildiğini söyledi.

Sümer Mahallesi'nde riskli alanları tespit ederek, yeniden bir şehir kurmak için çalışmalara başladıklarını hatırlatan Topbaş, “Türkiye'de ilk deprem dönüşüm alanı projesini Zeytinburnu Sümer Mahallesi'nde hayata geçiriyoruz” dedi.

Topbaş, mahallede 100 metrekare dairesi olana 75 metrekarelik dairelerin verileceğini ifade ederek, kimseyi mağdur etmeyeceklerini, insanların sağlam yapılarda yaşamalarını arzu ettiklerini söyledi.

MİMAR TOPBAŞ'TAN UYARI

Topbaş, konuşmasında bir “mimar” olarak vatandaşların ev alırken nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda da uyarıda bulunarak, “Konut alırken bulunduğunuz ilçedeki belediyeye gidin ve binanın ruhsatlı olup olmadığı, depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda bilgi isteyin. Böylece binanız hakkında bilgi sahibi olursunuz. Aldığınız dairenin sadece mutfağına, banyosuna bakmayın” şeklinde konuştu.

Topbaş, konuşmasının sonunda Sümer Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüme tabi olan hak sahiplerinin evlerinin ilk etapta 24 ay sonra verileceğini belirterek, büyük daire isteyenlerin aradaki farkı ödeyerek, bu dairelere sahip olabileceğini söyledi.

Bu sırada emekli bir bayanın, “Biz emekli maaşımızla ne kadar fark verebiliriz?” sözleri üzerine Topbaş, “Sizler, 100 metrekarelik evinize karşılık, 75 metrekarelik dairede huzurla yaşayacaksınız” dedi.

Mahalle sakinlerine evlerini satmamaları yönünde uyarıda bulunan Topbaş, mevcut evlerinin dönüşümden sonra değerlerinin 2 kat artacağını, zaten el değiştiren evlere de yeni daire verilmeyeceğini kaydetti.

Konuşmanın ardından Topbaş, kentsel dönüşüm için ilk sözleşmeyi bir hak sahibiyle imzaladı.

PETROL OFİSİ'NİN ARSASI

Topbaş, törenin ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin Petrol Ofisi'nin Çubuklu'daki tesisi ile ilgili belediye olarak ne yapacaklarını sorması üzerine Topbaş, “Yasal prosedür devam etmiş. Hukuk devletinde yaşamaktayız. Yargının kararına taraflar rıza göstermek zorunda. 2001'de açılmış bir dava bu. Bugüne kadar ecrimisil ve faizleriyle birlikte tahliyesi söz konusu. O benzin istasyonunu değerlendireceğiz ve gerekiyorsa tahliye işlemini yapacağız. Cezanın da faiziyle tahsili yasal bir zorunluluk. Bu yer artık belediyeye ait oluyor” şeklinde konuştu.

Bir başka gazetecinin “Kentsel dönüşümde kaçak katı olanlara da birebir dairelerini verecek misiz?” sorusu üzerine Topbaş, kaçak yapısı da olsa bugün orada yaşadıkları için karşılığı olan daireyi vereceklerini söyledi.

Bunun kurallara uyanlara haksızlık olup olmayacağı sorusuna Topbaş, “Toprak tapuları var. Ama imar haklarını aşmışlar. Biz dere havzalarına yapı yapanlara da konut verdik. İstanbul'da imara aykırı yapı çok fazla” karşılığını verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!