Tom ve Jerry'nin ilk bölümü o tarihte ortaya çıkmış

Güncelleme Tarihi:

Tom ve Jerrynin ilk bölümü o tarihte ortaya çıkmış
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2019 13:32

Tom ve Jerry'nin ilk bölümü 1940 yılında meydana geldi. Bir ev kedisi ile farenin arasında geçen komik enstanteneleri çizgilere taşıyan Tom ve Jerry, William Hanna ve Joseph Barbara'nın kaleminden çıkmıştır. 1940 ve 1957 yılları arasında 114 kısa film ortaya çıkmıştır. İşte, Tom ve Jerry hakkında merak edilen bazı bilgiler

Haberin Devamı

Tom ve Jerry, William Hanna ve Joseph Barbera tarafından yaratılmış kısa filmler serisi halinde, ev kedisi Tom (tam adı Thomas) ile onunla aynı mekanı paylaşan ev faresi Jerry arasında geçen şiddetli ve komikmücadeleleri anlatan animasyon serilerinin genel adıdır. İlk Tom ve Jerry animasyonu 1940 yılında yapılmıştır. Hanna ve Barbera ikilisi, Hollywood'da bulunan MGM çizgi film stüdyosunda 1940 ile 1957 arasında 114 kısa film yazıp yönetmişlerdir. Bunlardan on üçü akademi ödülüne aday gösterildi, yedisi En İyi Kısa Animasyon Filmi Akademi Ödülü aldı.

Metro-Goldwyn-Mayer çizgi film stüdyosunun kapanmasından sonra, 1960 yılında Tom ve Jerry filmlerinin yapımcılığını Gene Deitch devraldı ve filmler Batı Avrupa'da yapılmaya başlandı. 1963 yılında Tom ve Jerry, yapımcılığını Chuck Jones'in almasıyla tekrar Hollywood'a geldi. Kısa film serilerinin sonlandığı 1967 yılına gelindiğinde toplam 161 kısa film yapılmıştı.

Haberin Devamı

1970'li yıllara gelindiğine Hanna-Barbera birlikte bir film stüdyosu kurdular ve filmler televizyona taşındı. Seksenlerde ve doksanlı yıllar boyunca çeşitli televizyon şovları gösterildi. Uzun filmler yapıldı ve özel şovlar yapıldı. Günümüzde ise Tom ve Jerry 'nin hakları Warner Bros. şirketine aittir ve 2006'dan beri Tom and Jerry Tales adıyla yeni seriler yapılmakta ve ABD'de çeşitli televizyon kanallarında gösterilmektedir.

KONUSU NEDİR?

Konu genellikle bir olayın üzerinde gelişir. Ev kedisi Tom ile evin yiyeceğiyle beslenen ve küçük bir yuvada yaşayan Jerry'nin kavgasıdır. Tom her seferinde Jerry'yi avlamaya çalışır ancak hiçbirinde başarılı olamaz ve Jerry akıl oyunlarıyla her zaman galip gelmeyi başarır. Tom'un ise galip geldiği zamanlar oldukça nadirdir.

Tom ve Jerry filmlerinde, Jerry ve Tom sürekli birbirlerine abartılı ve can yakan şakalar yaparlar. Jerry, Tom'un kafasını panjura sıkıştırma, kuyruğunu kapana, elektrik prizine sokma gibi şakalar yapar. Bunun yanında patlayıcı, balta, çekiç, zehir, kalem, kâğıt gibi araçları kullanarak Tom'a karşı galip gelmeye çalışır. Tom ise Jerry'ye karşı ev araç gereçlerini ve eline geçirdiği her şeyi silah olarak kullanır. Kapan, zehir, ütü, tost makinasıbalta veya demir kapanlar toplar silahlar gibi. Tüm popüleritesine rağmen, içerdiği aşırı şiddet Tom ve Jerry'nin eleştirilere maruz kalmasına neden oldu. Ancak tüm şiddet içeriğini rağmen kan veya yaralanma sahneleri gösterilmedi. Jerry farklı farklı yerlerde kendisine yuva yapabilen bir faredir ve tek amacı yuvasında rahatça yaşamaktır. Kaybedecek herhangi bir şeyi yoktur. Tom ise hem Jerry'yi yakalamak hem de eve herhangi bir zarar vermemesi gerekmekte kırılan eşyaları da kimseye duyurmadan tamir etmek zorundadır.

Haberin Devamı

Filmlerde müzikler çok önemli bir unsurdur. Çünkü diyaloglar yer almadığından verilmek istenen mesaj görsel ve işitsel olarak anlatılması gerekir. Bu yüzden filmlerde heyecanı ve duyguyu daha iyi ifade etmek amaçlı geleneksel fon müzikleri kullanılır. Filmlerde kahkaha, feryat veya soluk alıp verme gibi efektler klakson veya diğer müzik enstrümanlar kullanılır. Bunun yanında Tom'un sevgilisine söylediği, karakterlerin neşeli olduklarında mırıldandıkları şarkılar vardır bunlarda genelde MGM'ye ait filmlerden alınır. Genelde pop, caz ve klasik müzikten oluşur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!