Tokat’ta Efes, Bergama, Didim gibibüyük bir antik kent çıkarsa şaşırmayın

Güncelleme Tarihi:

Tokat’ta Efes, Bergama, Didim gibibüyük bir antik kent çıkarsa şaşırmayın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2008 00:00

Tokat’ın Gümenek Hamamtepe bölgesinde "Komana Pontika Arkeolojik Araştırma Projesi" kapsamında yürütülen yüzey araştırmasında önemli bir antik kentin bulgularıyla karşılaşıldı. Klasik çağ kenti Komana Pontika’nın yerini belirlemek üzere dört yıldır yürütülen araştırmanın koordinatörü ve ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yerleşik Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Erciyas, Komana’nın bir kısmının Hamamtepe’deki kutsal alanda yer aldığını belirlediklerini söyledi.

Doç. Dr. Erciyas’ın verdiği bilgiye göre, Mitridat Krallığı’nın idaresinde önemli bir kültür merkezi olan ve Roma İmparatorluğu döneminde özerkliğini koruyan Komana Pontika kenti, Anadolu tanrıçalarından Ma’ya adanmış kutsal alan özelliği nedeniyle önem taşıyor. Önemli ticaret yolları üzerinde bulunan, zamanla zengin bir merkeze dönüşen şehirde büyük festivaller düzenleniyordu. Efes’in tanrıça Artemis’e adandığını hazırlatan Doç. Dr. Erciyas, "Hamamtepe’de Efes, Bergama ve Didim gibi çok büyük antik kentlerden birini ortaya çıkarabileceğimize inanıyoruz" dedi.

ODTÜ ve TÜBİTAK tarafından desteklenen Komana Pontika Arkeolojik Araştırma Projesi, Orta Karadeniz Bölgesi klasik çağ kenti Komana Pontika’nın yerini belirlemek ve kentsel dokusunu anlamak amacıyla 2004 yılında başlatıldı. Alan araştırmalarından sonra Kültür Bakanlığı’ndan gerekli izinler alınarak, gelecek yıl Hamamtepe bölgesinde kazıların başlatılması planlanıyor. (A.A)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!