Tokat kebabına ilgi artıyor

Güncelleme Tarihi:

Tokat kebabına ilgi artıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2008 06:38

Tokat yöresinin taze sebzeleriyle yapılan Tokat Kebabı, yöre halkının yanı sıra başka illerde yaşayan vatandaşlardan da talep görüyor. Tokat Kebabı'nın kilosu 40 YTL'den, porsiyonu ise 10 YTL'den satışa sunuluyor.

Haberin Devamı

YEME DE YANINDA YAT

Tokat şehir merkezinde 15 yıldır Tokat Kebabı yapan Fatih Mehmet Aykutoğlu, dedesinden öğrendiği kebapçılığı ailesinin üç nesildir yaptığını belirtti.

Tokat Kebabı'nın yaklaşık olarak 100 yıldır il genelinde yapıldığını ifade eden Aykutoğlu, “Eskiden Tokat'ta bu kebap insanların bağ evlerindeki ocaklarda yapılırmış. Daha sonra ise Cumhuriyet dönemiyle birlikte bu kebap ticarete dönüşerek restoranlarda yapılmaya başlandı. Kebabımız pek tanınmıyor, ama geleceği çok parlak. Herkesin bu özel lezzeti tatmasını istiyoruz” dedi.
Tokat Kebabı'nın vatandaşlar tarafından tercih edilmesindeki en önemli nedenlerden birinin kendine has lezzeti olduğunu vurgulayan

TOKAT KEBABI NASIL YAPILIR
Tokat kebabı, taze kuzu eti, tereyağı, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılarak yapılan Tokat yöresine ait bir yemektir. Özel kebap ocaklarında yapılır.

Küçük parçalar halinde kesilen etler baharat, biber ve soğanla terbiye edildikten sonra hafif yağlanmış şişlere takılmak üzere bekletilir. Şişlere biraz margarin sürülür.Şişlerin en başına et ve sebzelerin düşmemesi için patlıcanın sap kısmı takılır. Şiş üzerine bir et bir sebze ve sebze aralarına bir parça margarin ve bir iki diş sarımsak dizilir. Patlıcanların kabuğu alınmaz yarıdan kesilmiş ve uzun selvi doğranmış patlıcanlar önceden hafifçe tuzlanmalıdır. Birkaç şişe de etler müstakil olarak takılır.

Kebap ocağının ortasında bulunan yatay demire şişler asılır. Fırının iki tarafında bulunan yatay bölümde yanan odunların ateşi ile pişmeye bırakılır. Fırının alt kısmında bulunan şaç tepsiye damlayan yağlar toplanır. Özel pişirilmiş pideler bir tepsiye yayılır. Pişen etler ve sebzeler bunun üzerine sıyrılır. Tepsinin ortasına pişen domatesler konulur. Üzerine toplanan yağlardan gezdirilerek servise alınır.

Aykutoğlu, şunları kaydetti:

“Kebabın ana unsuru olan et çok önemli. Yöremizde bulunan kuzuların doğal ortamlarda ve yaylalarda bulunuyor olması kebabın tadını daha da üstün kılıyor. Kendi yağı ile odun ateşinde pişmesi ise ayrı bir özelliği. Perhizde olanlar dahi hiçbir endişe duymadan kebabımızdan yiyebilirler. Özellikle kebapta kullanılan gerek patlıcan, gerekse patates ve domatesin de taze ve yöresel olmasına çok dikkat ediyoruz.”

TALEP ÇOK YOĞUN
Kimi yerlerde kilosu 50 YTL olan kebabı, kilosu 40 YTL'den satışa sunduklarını ifade eden Aykutoğlu, Tokat Kebabı'na özellikle şehir dışından gelen yerli ve yabancı turistlerden de yoğun ilgi olduğunu kaydetti.
Kent dışından gelen kebap siparişlerini özel bir ambalaj ile gönderebildiklerini de belirten Aykutoğlu, “Talep şu anda çok güzel. Özellikle ilimize dışarıdan gelen misafirler yoğun ilgi gösteriyorlar. Yaptığımız kebapları da ayrıca Türkiye'nin her yerine gönderebiliyoruz. Buraya gelerek kebabımızdan yiyen kişiler bizi gittikleri yerde de tavsiye ediyorlar. Biz de uygun bir şekilde ambalaj yaparak kendilerine ulaştırıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!