TOEFL sınavında kağıt-kalem yok

Güncelleme Tarihi:

TOEFL sınavında kağıt-kalem yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'de yılda 15 bini aşkın kişinin girdiği TOEFL sınavı, artık tek merkezden yapılıyor. Lise 2, 3 ve üniversite öğrencilerinin girdiği sınav hafta içi hergün tek merkezden gerçekleşiyor.

Amacı ana dili İngilizce olmayan kişilerin İngilizce bilgilerini değerlendirmek olan TOEFL'ın, Türkiye'de eğitim gören ve bu eğitimini yurtdışında sürdürmek isteyenler için ayrı bir önemi bulunuyor.

'Test of English as a Foreign Language' (TOEFL) başlangıçta, Amerika ve Kanada'daki üniversite ve kolejlerde eğitim görmeyi amaçlayan yabancı öğrencilerin İngilizce yeterlilik düzeyini ölçmek için planlandı ve bu ana işlevini uzun süre sürdürdü.

Amerika dışı ülkelerde önemli sayıda akademik kuruluş, bağımsız organizasyonlar, yabancı devletler, acenteler ve şirketler bu testi çok faydalı bularak, kendi kuruluş personeline yıllarca uyguladılar. Çok sayıda tıp sertifikası ve lisans kuruluşları TOEFL test puanını istemeye başladı.

1963-64 yılında ilk uygulanması başlatılan TOEFL test sınavı, 24 Temmuz 1998 yılına kadar geçen 35 yıllık sürede Türkiye'de tüm dünya ülkeleri ile birlikte kağıt-kalem esaslı (paper and pencil based) olarak uygulandı. Daha önce İstanbul'da Cuma günleri bil-merk ve Koç Lisesi, Cumartesi günleri Robert College ve Üsküdar Amerikan Koleji olarak 4 ayrı eğitim kuruluşunda yapılmakta olan TOEFL Test Sınavları 24 Temmuz 1998'de (Computer Based) bilgisayar tabanlı olarak hergün yapılacak şekilde tek merkeze indirgendi. Gerek ETS ve gerekse Sylvan Prometric tarafından yapılan araştırmalar sonucunda 4 kuruluş içinde tek Test Center (Sınav Merkezi) olma yetkisi GMAT, GRE sınavları da dahil olacak şekilde bil-merk'e verildi.

1998 Temmuz'unda birçok ülkede TOEFL testini alan öğrenciler kalemlerini bırakıp, yerine bilgisayar kullanmaya başladılar. Bu değişiklik, yeni ve daha iyi bir İngilizce yeterlilik sınavı üretmek için gösterilen evrimsel bir çabanın parçası olarak nitelendiriliyor.

Bilgisayar tabanlı TOEFL testi dört bölüm halinde veriliyor. Dinlenme (Listening); Dil Bilgisi (Structure), Okuma (Reading) ve Kompozisyon (Writing). Çoğu bölümlerde bilgisayar teknolojisi kullanılarak yeni ve geliştirilmiş soru tipleri bulunuyor.

SINAVA NASIL GİRİLİYOR?

Bilgisayar tabanlı TOEFL testi dünya çapında Sylvan Teknoloji Merkezleri'nde belirtilmiş üniversite test merkezlerinde, ETS ofislerinde sunuluyor. Sınava giriş yıl boyunca bütün dünyada 300'den fazla test merkezinde oluyor. Testi alanlar kendi bölgelerindeki test merkezlerini ya da Bölgesel Kayıt Merkezi'ni telefonla arayarak randevu alıyorlar. Randevular sınava birkaç gün kala alınabiliyor.

Test sürecinin tamamı değişti. Testi alanlar şimdi daha iyi konsantre olmak ve güvenliği artırmak için kendi özel test alma bölümlerine oturuyor. Ayrıca sağlanan kulaklıklarla her öğrenci Dinleme bölümünde kendi arzusuna göre kulaklıığının ses ayarını değiştirebiliyor. Sınav sonucunun bildirilmesi de daha hızlı oluyor. Öğrenciler test merkezinde ekranda bölümsel skorlarını görüyor ve resmi skor raporları test tarihinden sonraki iki hafta içinde gönderiliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!