TNT’ye ‘insana yatırım’ ödülü

Güncelleme Tarihi:

TNT’ye ‘insana yatırım’ ödülü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2001 12:44

Ekonomik kriz Türkiye'de 1 milyon insanı daha işsiz bırakırken, TNT Türkiye, 2001 yılı 'İnsana Yatırım Yapan Şirket' ödülünü (Investor in People) ödülünü aldı. İnsan odaklı kalite çalışmalarıyla ödülü alan şirket, Türkiye için bir ilki gerçekleştirdi. TNT Türkiye Avrupa'ya örnek gösterildi. Investor in People, İngiltere'de İK konusunda ulusal bir standart olarak kabul ediliyor.

TNT Türkiye, global bir kalite belgesi olan 'Investor in People' (İnsana Yatırım Yapan Şirket) ödülünü aldı. TNT, Türkiye'de bu ödülü alan ilk firma oldu.

2000 yılında aynı ödülü TNT Türkiye'nin de içinde bulunduğu TNT Grubu almıştı. TNT Türkiye, ülke olarak 'Investor in People' komitesi tarafından denetlenerek, insan odaklı kalite çalışmalarıyla belgeyi aldı.

'Investor in People' İngiltere'de 1990'da ulusal bir standart olarak kabul edildi. Bir şirkette çalışanların yaptıkları işle ilgili gelişimlerinin desteklenmesini, eğitim ve gelişim amacıyla ayrılmış kaynakların en etkili biçimde kullanılmasını, eğitim-gelişim çalışmalarının doğrudan iş sonucu olarak şirkete yansımasını hedefliyor. İngiltere'de Ulusal Eğitim Birliği, İngiliz Endüstri Konfederasyonu, Sendikalar Birliği, Personel ve Gelişim Enstitüsü'nün ortaklaşa hazırladıkları bir personel kalite standartizasyonu. İngiltere İş ve İşçi Bulma Kurumu tarafından da destekleniyor.

TNT yetkilileri, ast-üst ilişkisini minimum düzeyde tutmaları ve insan kaynaklarına yaptıkları yatırım nedeniyle 'Mutlu Çalışanlar' yaratarak bu ödülü aldıklarını söylüyorlar. TNT Türkiye'yi denetleyen Investor in People denetçisi Roger Rix raporunda, ‘‘Birçok batı Avrupa şehri insan kaynakları konusunda TNT Türkiye'den çok şey öğrenebilir‘‘ diyor.

1988'de üç depo ve 21 çalışanı ile faaliyete geçen TNT Türkiye'nin şu anda 400'ün üzerinde çalışanı ve 40 lokasyonu bulunuyor. Rix, şirketin etkileyici bir performansa sahip olduğunu belirtiyor: ‘‘Görüştüğüm tüm çalışanlar ve her seviyeden yöneticiler, şirket hakkında pozitif düşüncelere sahip. Şirket kültüründe çalışanların ve yöneticilerin birbirlerine karşı saygı ve sevgisi, yöneticilerin 'yönetici' olmaktan kaynaklanan üstün bir tavrının olmaması ve her kademeden çalışanın, yaptığı işin şirket için çok önemli olduğunun farkında olması var.‘‘

TNT'de eğitim ve geliştirme çalışmalarının da çok yüksek standartlara sahip olduğunu belirten Rix, gerek işe yeni başlayanlara gerekse bir üst göreve getirilen çalışanlara yapacakları görevlerle ilgili tam ve detaylı olarak bilgi verildiğini de ekliyor. TNT'nin bağlı olduğu TPG (TNT Post Group) ekspres kurye taşımacılığı, uluslararası toplu gönderi ve lojistik alanlarında, 130 bin çalışanı ve 200'ün üzerinde ülke servisiyle gerçek bir dünya devi. Hisseleri Amsterdam, New York ve Frankfurt borsalarında işlem görüyor. TPG'nin 2000'de 9.9 milyar Euro olan toplam cirosu, 2001'in ilk yarısında 5.6 milyar Euro olarak açıklandı.

TNT Türkiye neden ödül kazandı?

Misyon, vizyon ve iş prensipleri tüm personel ile paylaşıldı. Posterler hazırlandı.

Performans değerlendirme sonuçları tekrar gözden geçirildi.

Şirket içi ve/veya dışı eğitim, gelişim programları araştırıldı.

Düzenlenen her bir eğitim, gelişim, destek aktivitesi için eğitim öncesi ve eğitim sonrası görüşme formları düzenlendi.

Eğitime katılacak olan personel ile birebir görüşme yapılarak bu formlar dolduruldu.

Şirketin kısa ve uzun vade için stratejik hedefleri tüm kademede çalışanlara bildirildi.

Hedefler ve şirket ile ilgili gelişmeler hakkında bilgilendirilme sürekli olarak yapılmakta.

Öneri kutuları ve yazılı paneller ile tüm şirket çalışanlarının şirket içi konular ile ilgili söz sahibi olması sağlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!