TMO makarnalık durum buğdayını 425 YTL'den satacak

Güncelleme Tarihi:

TMO makarnalık durum buğdayını 425 YTLden satacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2006 13:49

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), tonunu 385 YTL'ye aldığı makarnalık durum buğdayını, 425 YTL'den satacak.

Haberin Devamı

Geçen hafta 2006 yılı ürünü hububat için alım fiyatlarını açıklayan TMO, bugün de satış fiyatlarını ilan etti. Yapılan belirlemeye göre, TMO'nun alım-satım fiyatları arasında yüzde 10.1-16.6 fark bulunuyor.

Buna göre Ofis, tonunu 385 YTL'den aldığı durum buğdayını, kalitesine göre 425-410 YTL'den, asgari 300 YTL'den aldığı durum buğdayını da yüzde 16.6 fark ile 350 YTL'den satacak.

Müdahale alım fiyatı 375 YTL/ton olarak açıklanan Anadolu kırmızı ve Anadolu beyaz sert buğdayların satış fiyatı ise alım fiyatının asgari yüzde 10.6 fazlası ile kalitesine göre 415-390 YTL olarak ilan edildi. Tonu 355 YTL'den alınan kırmızı yarı sert ekmeklik buğday, 375-400 YTL'den, tonu 345 YTL'den alınan beyaz yarı sert ekmeklik buğday ise 380-360 YTL'den satılacak. Kırmızı ve yarı sert ekmeklik buğdaylarda, alım-satım fiyatları arasındaki azami fark, yüzde 10.1-12.6 düzeyinde.

Haberin Devamı

Alım fiyatı 250-265 YTL/ton olan arpa, kalitesine göre 275-300 YTL'den, alım fiyatı 260 YTL olan yulaf 280-290 YTL'den satılacak. TMO, 290 YTL'den aldığı yemlik buğdayın tonunu, yüzde 10.3 fazlası ile 320 YTL'den, asgari 225 YTL'den aldığı arpa, çavdar ve yulafı yüzde 15.5 fazlası ile 260 YTL'den satacak.

FİYAT FARKI, BEKLENEN ENFLASYONA GÖRE

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Genel Sekreteri, Hakkı Erdoğdu, TMO'nun alım-satım fiyatları arasındaki farkı değerlendirirken, ”Fiyat farkı, beklenen enflasyona göre ayarlanmış. Bu nedenle makul” dedi.

Erdoğdu, yaptığı değerlendirmede, TMO'nun, fiyat+prim uygulaması ile her geçen yıl, dünya hububat piyasası fiyatlarına yaklaştığını, bunun sektör açısından oldukça önemli olduğunu, rekabet gücünü artırdığını belirtti. Erdoğdu, prim uygulamasının, hububat alımlarının devlete yükünü daha da azalttığına işaret etti.

“MISIR İTHAL EDİLSİN”

Diğer taraftan, piyasada mısır sıkıntısı başladığını da açıklayan Erdoğdu, TMO'nun elinde 30-40 bin ton stok kaldığını, bunun yeni hasat dönemi olan Ağustos'a kadar sektörün ihtiyacını karşılayamayacağını söyledi.

AB üyesi ülkeler ile yapılan ikili tarım anlaşmaları kapsamında, 90 bin ton mısırın AB'den sıfır gümrük ile ithalat olanağı bulunduğuna işaret eden Erdoğdu, sektörün ihtiyacının karşılanması için, 90 bin ton mısırın gümrüksüz ithalatının TMO tarafından yapılması için bugün TMO'ya başvurduklarını bildirdi. Diğer taraftan mısır stokları bitmek üzere olan TMO, mısır satış fiyatını, geçen hafta 295 YTL/tondan 310 YTL/tona yükseltti.

TMO, HUBUBAT BEDELİNİ 30 GÜNDE ÖDEYECEK, DEPODA ALIM YAPACAK

TMO, bu yıl ilk kez, ürünlerin sağlıklı depolanması için ülkenin depo kapasitesinin harekete geçirilmesi amacıyla, standartları uygun görülen tüm kişi ve kuruluşların depolarını kiralayarak “Yerinde Emanet Alım” yapacak. Yerinde Emanet Alım sonucu düzenlenecek ”makbuz senedi” ile üreticiler, bankalardan kredi kullanabilecek. Emanet alımda, talep eden üreticilere, ürün bedelinin yüzde 25'i kadar avans ödenecek.

Haberin Devamı

Ödemelerin doğrudan üreticilerin banka hesaplarına aktarılmasını sağlayacak yeni bir bilişim sistemi kurulurken, ürünün bedeli, ürünün teslim tarihinden itibaren 15 gün içerisinde yarısı, bakiyesi ise 15 gün sonra olmak üzere toplam 30 gün içerisinde tamamı ödenecek.

TMO'dan verilen bilgiye göre, hububat alımlarının en hızlı şekilde yapılması, alımda elle yapılan işlemlerden kaynaklanan olumsuzlukların azaltılması ve fiyatlandırmada otomasyonun kullanılmasına yönelik olarak kimyasal analiz cihazları devreye sokulurken, hassas teraziler yenilendi.

Yoğun alım yapan sabit işyerlerine otomatik numune alma cihazları kuruldu, hizmet alımı yöntemiyle ilave işgücü katkısı sağlandı. Kapalı depolar büyük ölçüde boşaltılarak alıma hazırlandı. Alım işleminde otomasyon ile bürokratik işlemler azaltılırken, TMO alım baremlerinde yapılan düzenlemeler ile kalite teşvik edildi. Makarnalık buğdaylar kaliteye göre, ekmeklik buğdaylar kimyasal yapısına göre sınıflandırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!