TMMOB: Patlama noktasına geldik

Güncelleme Tarihi:

TMMOB: Patlama noktasına geldik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2001 16:54

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) Başkanı Kaya Güvenç, ''birilerinin sırça köşklerinde 'sosyal patlama olur mu olmaz mı' tartışmaları yaptığını ifade ederek, ''Eğitimli insan gücünün önemli bir unsuru olan biz mühendis ve mimarlar, patlama noktasına geldiğimiz için toplandık'' dedi.

Haberin Devamı

TMMOB, uygulanan ekonomik, siyasi ve sosyal politikaları Abdi İpekçi Parkı'nda düzenlediği ''Demokratik Türkiye, İnsanca Yaşam'' mitingiyle protesto etti. Mitinge, KESK, DİSK ile bazı sendikalar, Türk Eczacıları Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, bazı siyasi partilerin temsilcileri de destek verdi.

DİPLOMALI İŞSİZ İSTEMİYORUZ

Toros Sokak'ta toplanan grup, ''diplomalı işsiz istemiyoruz'', ''IMF defol, bu memleket bizim'' şeklinde sloganlar atarak Sıhhiye Köprüsü üzerinden Abdi İpekçi Parkı'na yürüdüler. Mitinge katılanlar, teker teker aranarak parka alındılar. TMMOB Başkanı Güvenç burada yaptığı konuşmada, ''Birilerinin sırçaköşklerinde 'sosyal patlama olur mu olmaz mı' tartışmaları yaptığını ifade ederek şunları söyledi:

Haberin Devamı

''Bugün bu alanda, eğitimli insan gücünün önemli bir unsuru olan biz mühendis ve mimarlar, patlama noktasına geldiğimiz için, insanca bir yaşam istediğimiz için, bir kez daha bu gidişe dur demek için toplandık.

Sıcak demedik, tatil demedik, yurdun dört bir yanından ülkemize, mesleğimize, onurumuza sahip çıkmak için bir araya geldik.”

DEMOKRASİNİN EVRENSEL DEĞERLERİ DIŞLANIYOR

Güvenç, kasım ayında yaşanan ekonomik krizle birlikte çok sayıda mimar ve mühendisin işsiz kaldığını, çalışanların da çok düşük ücretlerle çalıştığını belirterek, ''Siyasi iktidarın bize uygun bulduğu ekonomik ve mesleki konum, ne eğitimimizle ne üstlendiğimiz sorumluluklarla uyum içinde değil. Bu olumsuzların temel nedeni, IMF'nin, Dünya Bankası'nın, Avrupa Birliği'nin, G-7'lerin ve Dünya Ticaret Örgütü'nün dayattığı politikalardır'' diye konuştu.

Uygulanan politikaların ülkenin kalkınması ve halkın refahının artması amacı taşımadığını, üretimi çökertmeye çalıştığını savunan Güvenç, ''Bütün bunların bir uzantısı olarak da, sonuç olarak da, aynı politikalar demokrasinin evrensel değerlerini ve normlarını dışlıyor, insan haklarını yok sayıyor. İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığ yapmış bir milletvekilinin işkence raporu nedeniyle soruşturmaya uğraması görülmemiş birşeydir'' diye konuştu.

Haberin Devamı

Güvenç, Anayasa'nın, siyasi partiler ile seçim yasalarının değiştirilmesi gerektiğini belirterek, IMF ve Dünya Bankası politikalardan vazgeçilmesi gerektiğini kaydetti.

Türkü söyleyip halay çeken grup, daha sonra olaysız dağıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!