TMMOB: GAP'ı kaptırmayacağız

Güncelleme Tarihi:

TMMOB: GAPı kaptırmayacağız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2007 14:23

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Avrupa Birliği’ne yönelik “uyum yasaları” uyarınca, GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin görev süresinin 2007 yılı sonunda bitmesi ve bölgede kurulması planlanan üç kalkınma ajansının devreye girmesini, “GAP’ın proje birikiminin parçalanması ve uluslararası ekonomik etken ve çıkarlara açılması” şeklinde değerlendirdi. Soğancı, “GAP’ı ele güne bırakmamak, kaptırmamak için çaba sarf etmeye devam edeceğiz” dedi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen ve üç gün sürecek olan V. GAP ve Sanayi Kongresi bugün Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu Salonunda başladı. Üç gün sürecek olan Kongrenin açılış konuşmaları TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, MMO Diyarbakır Şube Başkanı Hakan Subaşı, MMO Yönetim Kurulu Sekreteri Ali Ekber Çakar, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve AKP Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu tarafından yapıldı.

Soğancı, yaptığı konuşmada, küresel emperyalist sermayenin, devletin sosyal nitelikli görevlerden arındırılması ve sermayenin önündeki engellerin kaldırılarak devletlerin yeniden yapılandırılmasını dayattığını söyledi. Bu durumun GAP projesini de etkilediğini vurgulayan Soğancı, Avrupa Birliği’ne yönelik uyum yasalarıyla GAP İdaresi ortadan kaldırılarak, bölgede kurulması planlanan 3 kalkınma ajansının devreye girmesi sürecini “Küreselleşme-yerelleşme ve merkezi devlet yapılanmaları ile planlı merkezi ekonomilerin desantralizasyonu/merkezsizleştirilmesi" olarak değerlendirdi.

Soğancı, bölgenin ekonomik kalkınmasının gerçekleştirilmesi için kamunun etkin bir şekilde devreye girmesi ve bölgeye yönelik kamu harcamalarının ciddi bir şekilde artırılması gerektiğini vurgulayarak, “Kamu iktisadi işletmeciliği yaşama geçirilmeli, kamu eliyle ivedilikle bir sanayileşme süreci başlatılmalıdır” diye konuştu.

Geniş ve sulanabilir nitelikteki tarım arazileri yanında GAP bölgesi su kaynaklarının Orta Doğu’ya ulaşım açısından elverişli konumunun dikkatle izlenerek, bölge barışına hizmet edecek tarzda değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Soğancı diğer çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

“Toplumsal refah ve huzurun sağlanması ve sosyal yaşamın yeniden düzenlenmesi ancak barışçıl demokratik bir ortamda gerçekleşebilecektir. GAP projesine katılımcı bir boyut kazandırılması, bölge sanayisinin gelişmesi, bölgesel kalkınmanın sağlanması ve sosyal yaşamın yeniden düzenlenmesi ancak barışçıl demokratik bir ortamda mümkündür. Dolayısıyla ülke demokrasisinin istikrarlı bir zemine oturması için yapısal reformlar gerçekleştirilmeli, silahlar susmalı, bölgede tüm olumsuz koşullar ortadan kaldırılmalı, Kürt sorunu ve bölgenin özgün sorunlarına insani, demokratik çerçevede çözümler üretilmelidir.”

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreteri Ali Ekber Çakar ise yaptığı konuşmada, GAP Projesi’nin sahipsiz bırakıldığını ve bitirilmesi için özel bir bütçe gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Bölge sanayisi ciddi bir gelişme sağlayamamış, toprak mülkiyeti küçük bir azınlığın elinde toplanmış olduğu gerçeği değişmemiş, proje ile mevcut ulaşım politikaları paralellik arz etmemiş, GAP’ta enerji üretimi dışındaki hiçbir hedef tutturulamamıştır.”

Çakar, her yıl ortalama 30 bin hektar alanın sulamaya açıldığı düşünüldüğünde, projenin 2010’a ertelenen bitiş tarihinde değil ancak 2040’larda bitirilebileceğine dikkat çekerek, yanlış ve fazla sulama ile 30 bin hektarın kuruduğunu ve bu durumun bölgede çölleşme, bataklık, tuzlanma, erozyon ve kanalizasyon tehdidi yarattığını söyledi.

“GAP’A PROJEKSİYON TUTACAĞIZ”

Dünyanın en büyük 8. projesi olan GAP’ın uğradığı akıbeti, kongrenin bütün objektifliğiyle ortaya koyacağını söyleyen Çakar şöyle konuştu:

“Kamu kurum ve kuruluşlarından uzmanlar ve değerli iktisatçı ve akademisyenlerimizle, alanlarında önemli yer tutan üretici kuruluşların ve iş çevrelerinin temsilcileriyle GAP projesini masaya yatıracağız. Uluslararası saldırı altında bitirilmek istenen GAP’a bir ön projeksiyon sunmayı, bölgenin geleceğine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!