TKB Erdemir hissesi sattı karı yükseldi

Güncelleme Tarihi:

TKB Erdemir hissesi sattı karı yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2007 14:25

Türkiye Kalkınma Bankası (TKB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Abdullah Çelik, kredi kullandırımını artırmak için bankada yatırımcıları memnun edecek bir altyapı kurduklarını bildirdi.

TKB'nin 24. olağan genel kurulu, bugün genel müdürlük binasında yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Çelik, yatırımcıların kredi kullanımını kolaylaştırmak amacıyla, 29 olan birim sayısını 22'ye; kredilendirme sürecinde 17 olan aşama sayısını ise 11'e indirdiklerini, 8 kredi ve proje değerlendirme müdürlüğünü birleştirdiklerini söyledi. Çelik ayrıca, kalkınma bankacılığı yapısına uygun bir derecelendirme sistemi kurularak, kredi başvurularının daha hızlı ve objektif ölçülerle değerlendirilmesi olanağı sağlandığını bildirdi.

Bankanın vizyonunu, “kalkınmanın ve sürdürülebilir büyümenin öncüsü olarak, yatırımları bölgesel, sektörel ve teknolojik olarak destekleyen, etkin ve hızlı şekilde finanse eden, girişimcilere teknik yardım dahil olmak üzere verilen desteklerle güç ve destek veren, uluslararası boyutlarda bir kalkınma ve yatırım bankası olmak” şeklinde belirlediklerini kaydeden Çelik, bankayı tanıtmak amacıyla 40'tan fazla ilde tanıtım yaptıklarını, tanıtım faaliyetlerinin sistematik olarak devam edeceğini belirtti.

Çelik, “Daha önce yatırımcıların bankayı bulması beklenirken, müşteri odaklı çalışmaya geçilmek suretiyle, bizzat yatırımcılara giderek hizmet sunulmaya başlanmıştır” dedi.

Banka olarak Türkiye'de ilk defa 965 adet ürünün rekabet güçlerine ilişkin iki rapor hazırladıklarını da açıklayan Çelik, bu raporlara dayanarak rekabetçi sektörlere kredi kullanımını yönlendireceklerini, enerji sektörüne de özel önem vereceklerini söyledi.

Tanıtım faaliyetleri sonucunda, 850 milyon YTL kredi talebi içeren 125 başvuru geldiğini bildiren Çelik, 113 başvurunun değerlendirildiğini, 2005 yılı sonunda 286 milyon YTL olan toplam kredi tutarının 333 milyon YTL'ye çıktığını kaydetti. Çelik, ulusal ve uluslararası kaynaklardan kaynak arama, bu yıl AB'den Türkiye'ye sağlanan hibe ve bazı KOBİ fonlarının kullanımında TKB'nin taraf olması yönünde girişimlerin devam ettiğini belirtti.

KAR, 156 MİLYON YTL

TKB Genel Müdürü Abdullah Çelik, 2005'te 24,8 milyon YTL olan bankanın net karının, bu yıl bankaya ait ERDEMİR hisselerinin satışından kaynaklanan tutarın eklenmesiyle 156 milyon YTL'ye yükseldiğini bildirdi.
Bankaya ait ERDEMİR hisselerinin satışından geçen yıl 190,2 milyon dolarlık kaynak sağlanmıştı. Genel kurulda, TKB'nin 2006 yılı yönetim ve denetim kurulları, Başbakanlık Yüksek Denetim Kurulunun 2006 yılı faaliyetlerine ilişkin denetim sonucunda çıkması muhtemel sorumluluklar saklı kalmak kaydı ile ibra edildi. Genel kurulda, Hazinenin önergesi ile 4 yönetim kurulu ile bir denetim kurulu üyesi yenilendi.

Nedret Şerif Çakırsoy, Ömer Faruk Öztürk, Hakan Tokoç, Asım Altun yönetim kuruluna yeni üye olarak girerken, Mehmet Uncu ve Osman Kara'nın üyelikleri devam edecek. Hasan Aydın, Esat Kaya Turgay ve Mustafa Çolak denetim kurulu olarak görev yapacaklar. Abdullah Çelik, atama ile yönetim kurulu başkanı ve genel müdür olarak görev yapmaya devam edecek. Genel kurulda, uhdesinde kamu görevi bulunmayan yönetim kurulu üyelerine net 1835 YTL, kamu görevi bulunanlara 1311 YTL, uhdesinde kamu görevi bulunmayan denetim kurulu üyelerine 1311 YTL, bulunanlara 984 YTL aylık net ücret ödenmesi karara bağlandı. Ayrıca, bankanın geçen yıl 186,5 milyon YTL olan brüt karından, vergi ve diğer yasal zorunluluklar ayrıldıktan sonra, ortaklara birinci ve ikinci temettü dağıtılması, karın yüzde 1,10'unu geçmemek üzere banka personeline bir maaş tutarında ikramiye verilmesi, olağanüstü yedek akçeye pay ayrılması yönünde de karar alındı.

“YATIRIMCILARI, BANKADAKİ ANLAYIŞ DEĞİŞİKLİĞİNDEN HABERDAR
ETMEK İSTİYORUZ”


TKB Genel Müdürü Abdullah Çelik, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, “yatırımcıları, bankadaki anlayış değişikliğinden haberdar etmek istiyoruz” dedi.

Kredi kullandırma konusunda kararlılıklarının devam ettiğini belirten Çelik, şöyle devam etti: “Biz bütün yatırımcıları davet ediyoruz. Davet etmekle de kalmayıp, ayaklarına gidip, bankayı tanıtıyoruz. Geldiğimizde bankada iki büyük eksiklik gördük; tanıtım, prosedürlerin ağırlığı ve yoğunluğu... Bunların üzerine kararlı bir şekilde gittik. 40'tan fazla ilde tanıtım yaptık. Bu devam edecek. Prosedürleri azaltmak için çok ciddi adımlar yaptık. Bunu öğrendikçe yatırımcıların ilgisi artacak. Önceden burası sadece hazinenin teşvikli kredilerini dağıtan bir banka iken, artık ticari anlayışa göre yapılanmayı başaran bir banka haline geldi. Ticari bir banka zihniyetiyle faaliyet gösteriyoruz. Bankamızın kredileri uzun vadeli ve makul faizlidir. Yatırımcıları, bankadaki anlayış değişikliğinden haberdar etmek istiyoruz. Onları, bankaya davet ediyoruz. Onları memnun edecek bir altyapı kurduk.”

Büyük yatırımcıların yurtdışından kaynak sağladığına işaret eden Çelik, TKB olarak “yurtdışına ulaşamayan, şirketleşmesini, belli kurumsallaşmasını sağlamış, ciddi yatırımları olan yatırımcıları, bu tür KOBİ'leri” hedeflediklerini de vurguladı. Avrupa Kalkınma ve Yatırım Bankasından temin edilen kredilerin tamamını kullandırdıklarını, yeni limit artırma görüşmeleri yaptıklarını kaydeden Çelik, enerji yatırımları konusunda aktif olacaklarını bildirirken, “Enerjiyi karlı bir alan olarak görüyoruz. Yatırımcıları davet ediyoruz” dedi.

Çelik, Kalkınma Yatırım Menkul Değerlerin Ankara şubesinin kapatılması ile ilgili soru üzerine, şirketin yönetim kurulunda alınan karar gereği, Ankara şubesinin karlı olmadığı gerekçesi ile kapatıldığını belirtirken, halen, TKB'nin Kalkınma Yatırım ve Menkul Değerler'in temsilciliğini yaptığını söyledi. TKB'nin bilançosuna göre, bankanın geçen yıl 889 milyon 822 bin YTL'ye ulaşan aktif toplamlarının içinde kredilerin payı, 338 milyon 268 bin YTL oldu. Kredilerin 64 milyon 18 bin YTL'lik bölümünü takipteki krediler oluştururken, bu tutarda da karşılık ayrıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!