Tiyatrodaki cadı avına tepki

Güncelleme Tarihi:

Tiyatrodaki cadı avına tepki
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2016 21:52

15 Temmuz sonrasında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile 6’sı kadrolu 26 sanatçının İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’ndan ihraç edilmesini sanatçı örgütleri bildiri yayınlayarak kınadı. Pek çok sanatçı Twitter üzerinden açılan ‘#MeslektaşımaDokunma’ hashtag’i ile tepkisini dile getirdi.

Haberin Devamı

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’ndan Olağanüstü Hal ilanının ardından 667 No’lu Kanun Hükmünde Kararname’yle 6’sı sanatçı 26 kişinin açığa alınmasına, İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği (İŞTİSAN) ve Sanatçılar Girişimi tepki gösterdi. Görevden alındıkları sözlü ve yazılı tebliğ edilen sanatçıların açığa alınmasıyla ilgili bir bildiri yayınlayan İŞTİSAN Olağanüstü Hal adı altında hükümete muhalif sanatçıların işlerine son verildiğini ve şehir tiyatroları oyuncularına kıyım yapıldığını belirtti.

‘ADALETSİZLİĞİ KINIYORUZ’
Açıklamada, “Ülke güvenliğini sağlamak adı altında şehir tiyatroları oyuncularına yapılan bu kıyım düpedüz adaletsizliktir. Siyasi ya da dinci bir figürün dayatmalarını asla kabul etmemiş ve her türlü zorluk altında mesleğini yapmış onurlu meslektaşlarımıza ve İstanbul tiyatro seyircisine yapılan bu haksızlığı ve adaletsizliği kınıyoruz” denildi. Görevden uzaklaştırmalara bir tepki de 2012 yılından beri faaliyet gösteren ‘Sanatçılar Girişimi’nden geldi. Bir bildiri yayımlayarak meslektaşlarının yalnız olmadığını vurgulayan girişim, “Her birey ve elbette her sanat yaratıcısı düşüncelerini her biçimde en yüksek sesle söyleme özgürlüklerini sonuna kadar kullanmalıdır ve insan olmanın erdemi, onuru; haksızlıklara, hukuksuzluklara, adaletsizliklere karşı durmayı gerektirir, teslim olup susmayı değil. Bu nedenle, tüm hukuk yolları ve sokak sesimiz olacaktır” açıklamasında bulundu. Pek çok sanatçı Twitter üzerinden açılan ‘#MeslektaşımaDokunma’ hashtag’i ile tepkilerini dile getirdi.

'SANAT KORKAKLARIN İŞİ DEĞİLDİR'
Ragıp Yavuz, Kemal Kocatürk, Mahperi Mertoğlu, İrem Arslan ve Arda Aydın ile birlikte görevden uzaklaştırılan Sevinç Erbulak, sosyal medya hesabı üzerinden bir mesaj yayınladı. Görevden uzaklaştırmayla ilgili, “Yeniden sahnede olacağımız, işimizi yapacağımız günler mutlaka gelecek. En kısa sürede bu yanlışın düzeltilmesini diliyorum. Bizim adımız eski Yunan’dan beri ‘oyuncu’. Bildiğimiz, yaptığımız tek iş bu, oyunculuk. Ve benim ustalarımdan öğrendiğim bir şey var, gerçek her zaman bir tanedir ve bir gün mutlaka ortaya çıkar. Yeniden sahnede olacağımız, işimizi yapacağımız günler mutlaka gelecek. En kısa sürede bu yanlışın düzeltilmesini diliyorum. Sanat, korkakların işi değlidir” açıklamasında bulundu. İhraç edilen bir diğer isim yönetmen Ragıp Yavuz da bir açıklama yayınlayarak, “Ben 12 Eylül döneminde faşist Evren cuntasının sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandım! Aynı bugün yapılmaya çalışıldığı gibi, 1980 faşist cuntası tarafından 1402 sayılı sıkıyönetim yasası ile Şehir Tiyatroları’ndan ihraç edildim. Faşizmle mücadelenin rehberliğinde ve onurla sahnede geçirdiğim 42 yılın ardından açılacak hiçbir soruşturma, ‘cemaat’ ya da ‘darbe’ bulgusuna rastlayamaz ve beni irtibarsızlaştıramaz” açıklamasında bulundu. 

BAKMADAN GEÇME!