TİSK: AB sürecinde, sivil toplum da görev almalı

Güncelleme Tarihi:

TİSK: AB sürecinde, sivil toplum da görev almalı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2006 13:42

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Avrupa Birliği'ne (AB) müzakere sürecinde, sivil toplum örgütlerinin de görev almasını istedi.

Haberin Devamı

Kudatgobilik, Avrupalıların Türkiye'deki reform sürecinin zayıfladığını söylediklerine dikkati çekerek, “Çünkü işin içinde sivil toplum yok. Avrupa karşısında yalnız AKP'nin Ali Babacan'ını ve onun 20 tane memurunu görüyor” dedi.
TİSK'in “Avrupa Birliğine Üyelik Sürecinde AB Ülkeleri ve Diğer Aday Ülkeler Karşısında Türkiye'nin Durumu” adlı raporu, konfederasyon genel merkezinde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

TİSK Başkanı Kudatgobilik, raporun tanıtımının öncesinde yaptığı açıklamada, Bulgaristan ve Romanya'nın 1 Ocak 2007'den itibaren AB'ye üye olacaklarını hatırlattı. Bundan Türkiye adına üzüntü duyduğunu ifade eden Kudatgobilik, “Biz, Avrupa'nın 7. büyük ekonomisiyiz ama kimse bizi bu şekilde görmüyor” dedi.

“YALNIZ SİYASİ BİR TAKIM VAR”

Avrupalıların, Türkiye'de reform sürecinin yavaşladığını söylediklerini kaydeden Kudatgobilik, şunları kaydetti:
“Kanunlar çıkmasına rağmen, Avrupa niçin bunu söylüyor? Çünkü işin içinde sivil toplum yok. Avrupa karşısında yalnız AKP'nin Ali Babacan'ını ve onun 20 tane memurunu görüyor. Sivil toplum kuruluşları yok. Bu ne demek? Toplum yok Avrupa'nın karşısında. Yalnız siyasi bir takım var?

Haberin Devamı

Avrupa entegrasyonunda muhalefet yok. Nerede muhalefet? CHP gibi ilerici, liberal ekonomiye inanmış bir partinin Avrupa entegrasyonunda aktif olmasını beklemez miyiz? Ama muhalefet bahaneler bulmakla meşgul.”
Kudatgobilik, “muhalefetin AB entegrasyonuna ilişkin tavrının, sanayicileri hayal kırıklığına uğrattığını” söyledi.
Kudatgobilik, bugüne kadar dört kez sivil toplumun müzakere sürecinde görev alması gerektiğini yetkililere ilettiğini, ancak hala bu konuda herhangi bir organizasyon yapılmadığını kaydetti.

“SAĞIR SULTAN DUYDU”

“Avrupa'nın, entegrasyon sürecinde Türk kadınını görmek istediğini” söyleyen Kudatgobilik, müzakere heyetinde kadın bulunmadığını ifade etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve yedi bakanın bulunduğu bir toplantıda, müzakere heyetinin başkan yardımcısının kadın olmasını önerdiğini anlatan Kudatgobilik, “Avrupa'nın kadına verdiği önemi sağır sultan duydu, AKP hükümeti duymadı. Türk kadını Türkiye'nin AB'ye yaklaşmasının ana unsurudur. Dolayısıyla Türk kadının behemahal bu entegrasyonda yer alması gerekir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kudatgobilik, TOBB, İKV, TÜSİAD, TESK, TİSK ve ziraat odalarının kendilerini ilgilendiren konularda müzakere heyetinde yer almalarını istedi. Tuğrul Kudatgobilik, Türkiye'nin artık imam hatip okullarıyla çağdaş Avrupa medeniyetine giremeyeceğini de sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!