Tıp öğretiminde özelleşme sancısı

Güncelleme Tarihi:

Tıp öğretiminde özelleşme sancısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Özel üniversitelerin tıp fakültesi açması büyük tepkilere yol açtı. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Berkarda, ‘‘Uydurma hastanelere sahip bu üniversiteler eğitim veremez’’ dedi.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Berkarda, son yıllarda sayıları hızla artan özel üniversitelerin tıp fakültelerine ateş püskürdü. Prof. Dr. Berkarda, ‘‘Her gün benden öğretim üyesi istiyorlar. Kadroları yetersiz ama tıp fakültesi kuruyorlar’’ dedi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde düzenlenen ‘IV. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Kurultayı’nda açılış konuşması yapan Prof. Dr. Berkarda, özel üniversitelerin tıp fakültesi kurmaması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Berkarda, ‘‘Bu üniversitelere yetki vermek günahtır, ayıptır, yanlıştır, yersizdir. İmkânları olmayan, uydurma hastanelere sahip bu üniversiteler eğitim veremez’’ diye konuştu.

Türk Tabipleri Birliği ve İstanbul Tabip Odası'nın ortaklaşa düzenlediği ve birçok kuruluşun destek verdiği kurultayda konuşanlar, uzmanlık eğitiminde reform yapılmasını istediler. Yetkililer, özellikle Tababet Uzmanlık Tüzüğü'nün yeni şeklinin uygulanması için Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulundular. Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Füsun Sayek, ‘‘3 yıldır üzerinde çalışılan Tababet Uzmanlık Tüzüğü neden hâlâ aynı yerde? Güçlü birkaç kişi, çeşitli politikalar yaparak, yeni tüzüğün çıkmasını engelliyor’’ dedi. Dr. Sayek de son 3-4 ay içinde 3 tane yeni tıp fakültesinin açıldığını, 3'ünün daha açılmak üzere olduğunu belirterek, ‘‘Son 3 ayda İstanbul'da, 300 giriş puanıyla, binlerce dolara öğrenci alan özel 2 tıp fakültesi açıldı. Neden buna herkes seyirci kalıyor’’ diye konuştu.

Uzmanlık Dernekleri Koordinasyon Kurulu Başkanı Prof.Dr. Semih Baskan da nitelikli sağlık hizmetinin temelinde, nitelikli sağlık ekibinin yattığını söyledi. Prof.Dr. Baskan, tıp eğitiminin en yüksek kalitede olması gerektiğini belirterek, Sağlık Bakanlığı'nın, uzman hekimlerin ortak olarak hazırladığı Tababet Uzmanlık Tüzüğü'nü biran önce Başbakan'a vermesi gerektiğini, yeni yılda da bu yeni tüzüğün çıkmasını istediklerini açıkladı.

Nitelikli Uzmanlık Eğitimi'nin tartışıldığı kurultay, bugün sona erecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!