Time'a kapak olduk

Güncelleme Tarihi:

Timea kapak olduk
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü Time Dergisi, Türkiye'yi kapak konusu yaptı ve altı sayfa ayırdı. İslamcılar ile laikler arasında çatışma yaşandığını öne süren dergi, ‘‘Türkiye uçurumun kenarında’’ başlığını kullandı, ‘‘AB tarafından terslenen, Avrupa'nın Asya'ya köprüsü, radikal islam’ın meydan okumasıyla geleceğe bakıyor’’ diye yazdı.

Time Dergisi, ‘‘Türkiye uçurumun kenarında’’ başlığıyla Türkiye'yi kapak konusu yaptı. Dünyaca ünlü Time Dergisi, Türkiye'de İslamcılar ile Atatürk'ün izinden giden laikler arasında ulusun ruhu konusunda çatışma yaşandığını öne sürdü. Altı sayfalık yazıda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin radikal islam’a bakışı anlatılırken, bir ayağı Avrupa'da, diğer ayağı Asya'da olan Türkiye'nin, dünyadaki yerini belirlemek için yeniden mücadeleye giriştiği kaydedildi. Dergi, insan hakları ve Yunanistan ile çekişmeleri yüzünden, üyeliğinin dikkate alınması AB tarafından geri çevrilen Türkiye'nin, içte de laikler ve islamcıların üstünlük mücadelesi yüzünden parçalandığını iddia etti. ‘‘AB tarafından terslenen, Avrupa'nın Asya'ya Köprüsü, radikal islam’ın meydan okumasıyla geleceğe bakıyor’’ ifadesini kullanan Time, ordunun politikaya müdahalesinin Refah'ın islami militanlığını frenlemesiyle doğru orantılı olduğunu bildirdi. Refah taraftarlarının, askerin dini eğitime karşı olduğu söylemini de vurgulayan dergi, bir siyasi uzmanın, ‘‘aslında RP'ye karşı olan tek kesimin ordu olduğunu söylemek yanlış olur. Halk arasında da büyük bir kesim bu partinin uygulamalarına karşı çıkıyor’’ şeklindeki ifadesini kullandı. Dergiye konuşan Tuğgeneral Şahap Tuncer ise ‘‘Silahlı Kuvvetler, Türkiye Cumhuriyeti'ni iç ve dış tehlikelere karşı korumakla yükümlüdür’’ dedi.

TÜRKİYE'DE LAİKLİK

Dergi, Türkiye'nin laik yapısını incelerken de, ordunun, Anayasa'daki, ‘‘devlet yönetimi ve siyaset, kesinlikle dine dayalı olamaz’’ şeklindeki maddesini dikkate aldığını belirtirken, ‘‘Laik devlet, dinin uygulanmasını sağlıyor, camilerin inşa edilmesine izin veriyor. Ama devlet dairelerinde çarşaf giyilmesini yasaklıyor’’ diye yazıyor. Çarşaf giymiş genç kızlarla modern giyimli kızların alt alta resimlerini yayınlayan dergi, Refah Partili Mehmet Metiner'in, ‘‘21. asırın arifesinde hükümetlerin halka nasıl giyinmelerini söylemesi utanç verici değil midir?’’ şeklindeki sözlerine yer verdi. Birçok RP yandaşının sözlerine yer veren Time, Kayseri Belediye Başkanı Şükrü Karatepe ile de konuştu. Derginin bir sorusuna karşılık Karatepe, ‘‘Türkiye'de politikacı olmak çok zor... Resmi ideolojili tek partili sistem, Rusya'daki benzeri gibi Türkiye'de de mevcut. Onlar, Kemalizm diyor. Ben de, askeri laisizm diyorum’’ yanıtını verdi. Dergi, yandaşları tarafından Karatepe'nin ‘Ilımlı’ olarak nitelendiğini vurguladı...

RP - ASKER ÇEKİŞMESİ

Time Dergisi, askerlerle Refah Partisi arasındaki çekişmeyi ise şöyle özetliyor: ‘‘Devletin dinin üzerindeki kontrolünün yanı sıra, Refah, laisizme modası geçmiş Kemalist yaklaşımı nedeniyle askerlere güvenmiyor...’’ Dergiye konuşan bir Refah yanlısı ise bu çekişmeyi anlatırken, ‘‘Bizim itaat etmemiz gereken devletin resmi ideolojisi bulunmakta. Askeri baskılar nedeniyle polis, islami giysilerle sokakta dolaşan insanları gözaltına alıyor’’ diyor...

Bugünün Türkiyesi

Amerikan Time Dergisi, ‘‘Bugünün Türkiyesi’’ başlığıyla ülkemizi kapak yaptı ve İslam ile laiklik arasındaki çekişmeyi yorumladı ve ilginç fotoğraflara yer verdi. Dergiye göre İstanbul'da dev Atatürk heykeli yükselirken, Ankara'nın semalarına minareler uzanıyor.

Yanlış fotoğraf

Adana'daki çarşaflı genç kızların tahterevallide eğlendiklerini yazan Time Dergisi büyük bir hata yaptı. Arşiv fotoğrafını Türkiye manzarası olarak tanıttı. Oysa çok benzer bir fotoğraf, bir İran haberinde kullanılmıştı. Yanlışlık, fotoğraf editörlüğümüzün dikkatinden kaçmadı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!