Tıbbın babası ‘Hipokrat'ın hocası Türk’tü’ iddiası

Güncelleme Tarihi:

Tıbbın babası ‘Hipokratın hocası Türk’tü’ iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2001 02:12

Sağlık Bakanlığı, tıp tarihinde önemli bir isim olan Yunanlı hekim Hipokrat'ın hocasının Saka Türklerinden olan hekim Anaharsis olduğunu ileri sürdü.

Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un Danışmanı Yard. Doç. Dr. Bilal Ak, Sağlık Bakanlığı'nın yayın organı Sağlık 2000 Dergisi'ndeki yazısında, Saka hekimi Anaharsis'in, Yunan medeniyeti ve tıp tarihindeki yeri konusunda bilgi verdi. Ak, ‘‘Anaharsis: Hipokrat'ın Hocası Türk Hekimi’’ başlıklı yazısında, Sakaların protürkler (Türk yanlısı) olarak, Türklerin atası olduğunu belirtti. Bilal Ak, Sakaların imparatoru Alp Er Tunga'nın, Göktürk, Karluk, Karahan, Uygur, Selçuklu, Osmanlılar gibi Türkler tarafından ata olarak kabul edildiğini belirtti.

Saka olan Anaharsis, Abaris ve Toksaris'ten ‘‘Ünlü Türk hekimleri’’ olarak sözeden Ak, Saka hekimlerinin en ünlüsünün Anaharsis olduğu kaydetti. Ak, Anaharsis'in annesinin Yunan olduğunu, bu nedenle Yunancayı çok iyi bildiğini belirtti.

Anaharsis'in çok düzgün, etkili ve veciz sözler söylediği kaydeden Bilal Ak, Anaharsis'in İskitya'ya döndüğünde çalışmaları ve dini inancı garip görülerek öldürüldüğünü bildirdi.

Ak, ‘‘Yunanlılarla Atina'da birlikte yaşayan Anaharsis'in ve İskitlerin, Yunanlıları ve Hipokrat'ı etkilediği ve Yunan medeniyetine katkı verenlerden olduğu bilinmektedir’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!