THY net karını yüzde 41 artırdı

Güncelleme Tarihi:

THY net karını yüzde 41 artırdı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2006 10:55

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, THY'nin uluslararası havacılık sektöründeki yıldızının giderek yükseldiğini belirterek, “Sadece müşterilerimizi değil, yatırımcılarımızı da mutlu eden modern, dinamik ve verimli bir şirket olmaya devam edeceğiz” dedi.

THY'nin yılın ikinci çeyreğine ilişkin mali tablosunu değerlendiren Kotil, THY'nin, 2006 yılının ikinci çeyreğinde net karını yüzde 141 artırarak 32 milyon YTL'ye yükselttiğini söyledi.
THY'nin Türkiye'nin dünyaya açılan en önemli kapılarından birisi olduğunu kaydeden Kotil, 2006 yılının ikinci çeyrek bilanço sonuçlarının, bir dünya şirketi olma hedefi doğrultusunda hızlı bir yatırım süreci yaşayan THY'nin, yatırımlarının ilk sonuçlarını almaya başladığının göstergesi olduğunu vurguladı.

THY'nin, enflasyondan arındırılmış UFRS (Uluslararası Finansal Raporlama Standartları) mali tablolarına göre önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüksek bir performans gösterdiğine dikkat çeken Kotil, ”Önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında net kar yüzde 141 artışla 32 milyon YTL (dolar bazında, yüzde 133 artışla 23 milyon dolar), Vergi öncesi kar yüzde 242 artışla 94 milyon YTL (dolar bazında, yüzde 230 artışla 68 milyon dolar), esas faaliyet geliri yüzde 16 artışla 1 milyar 628 milyon YTL (dolar bazında, yüzde 12 artışla 1 milyar 174 milyon dolar), aktif büyüklük yüzde 29 artışla 4 milyar 367 milyon YTL (dolar bazında ise yüzde 8 artışla 2 milyar 724 milyon dolar), yolcu sayısı yüzde 15 artış ile 7,5 milyon kişi olarak gerçekleşti” şeklinde konuştu.

Son üç yıldır gerçekleştirdikleri yatırımların olumlu sonuçlarını almaya başladıklarını belirten Kotil, THY'nin gösterdiği istikrarlı büyüme sayesinde hem yolcu sayısını hem cirosunu hem de karlılığını önemli ölçüde artırdığını söyledi.
Kotil, “Dolar bazında önceki yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 26 yükselen akaryakıt fiyatlarına rağmen elde edilen bu performans THY'nin geleceğinin de ne kadar parlak olduğunu gösterdi” dedi.
THY filosundaki uçak sayısını 100'e çıkarmanın gururunu yaşadıklarını dile getiren Kotil, Avrupa'nın en genç ve modern filosuna sahip olma hedefiyle çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.
Bir dünya şirketi olma yolunda önemli adımlar attıklarını kaydeden Kotil, şöyle konuştu:
“Hedeflerimizi büyüttük. 2004 yılında 61 olan uçak sayımızı 100'e çıkardık. Uluslararası arenada ülkemizin adını temsil eden en önemli markalardan biri olan THY, dünya havacılık pazarından aldığı payı yüzde 0,59'den yüzde 1,1'e yükseltmiştir. Filo büyüklüğü bakımından da 27. sıraya çıktık. Sadece müşterilerimizi değil, yatırımcılarımızı da mutlu eden, modern, dinamik ve verimli bir şirket olmaya devam edeceğiz.”

-VERİMLİ VE ETKİN BÜYÜME-

THY Genel Müdürü Kotil, kendilerine rakip olarak dünyanın büyük havayolu şirketlerini belirleyen kurumun, bu şirketlerle rekabet edebilecek bir şekilde yeniden yapılanmakta olduğuna dikkat çekti.
Uzun vadede ancak uluslararası rekabet gücüne sahip havayolu şirketlerinin ayakta kalabileceğini vurgulayan Kotil, nitelikli insan kaynağı, genç ve modern uçaklarla büyüyen filosuyla THY'nin, uluslararası sektörde çok güçlü bir konuma geleceğini söyledi.
Geçen yıl toplam 14 milyon yolcu taşıdıklarını ifade eden Kotil, 2006 yılı sonuna kadar bu rakamın 18 milyonu bulmasını öngördüklerini belirtti.
THY'nin hızla artan hat ve yolcu sayısına rağmen doluluk oranını önemli ölçüde korumayı başardığını, zamanında kalkış oranını da 2005 yılına göre yüzde 76'dan yüzde 82'ye çıkardığını kaydeden Kotil, “THY, genç ve modern uçaklarla yenilenmiş filosuyla uluslararası havacılık sektörünün yükselen yıldızı olacak. THY, yüksek performansının yanı sıra verimli ve etkin bir büyüme süreci geçirmektedir” diye konuştu.
Yaşanılan büyüme sürecinde THY'nin uçuş emniyetinden ve hizmet kalitesinden kesinlikle taviz vermediğinin altını çizen Kotil, büyüme hedeflerine paralel olarak, ihtiyaca uygun bir şekilde yeni personel alımı yaptıkları söyledi.

-700 UÇUŞ NOKTASI-

THY'nin, göstermiş olduğu başarılı büyümenin yanı sıra kaliteli hizmet
anlayışıyla da küresel havacılık sektörünün dikkatini çektiğini anlatan Kotil,
dünyanın en büyük havayolu ittifakları arasında gösterilen Star Alliance'ın, THY'yi üyeliğe davet etmesinin anlamlı olduğunu kaydetti.
Kotil, “Star Alliance, hizmet kalitesi yüksek THY'nin kendisine de değer katacağını; gücünü ve ağını artıracağını biliyor. Bu ittifakla beraber 150 olan uçuş noktamızın sayısı artacak, yolcularımıza, tek bir THY biletiyle 700 noktaya ulaşma imkanı sağlayacağız” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!